
Platile in numerar reprezinta cea mai veche forma de circulatie a banilor, insa in prezent societatile comerciale folosesc si alte instrumente de plata moderne ce au rolul de a fluidiza raporturile de afaceri. Cunoscute sub numele de titluri de credit deoarece ii ofera titularului dreptul de a incasa suma aratata in inscris, iar pana la scadenta debitorul beneficiaza de credit, acestea sunt efecte de comert care indeplinesc functia de numerar. In practica, cel mai des se folosesc cecul, cambia si biletul la ordin, insa fiecare dintre ele vine la pachet cu anumite particularitati de aceea ne-am propus sa vedem care este mai avantajos pentru o companie.
Cum functioneaza cecul?
Cecul este un instrument de plata la vedere prin intermediul caruia clientul unei bani ii da ordin institutiei respective sa plateasca o anumita suma de bani unei terte persoane (beneficiar/posesor). Inscrisul este tiparit de banca pentru a putea fi oferit titularului sau platitorului care, la randul sau, scrie cecul si il da beneficiarului ca sa incaseze banii. Utilizarea cecului implica trei persoane respectiv tragatorul ( cel care emite cecul si da o dispozitie de plata bancii), trasul (banaca cu care lucreaza emitentul) si beneficiarul ( cel care primeste suma transmisa de tragator).
Principala deosebire intre un cec si un bilet la ordin este legata de momentul platii. In timp ce primul, cecul, trebuie prezentat la plata in termen de 15 zile calendaristice de la data emiterii pentru ca altfel se pierde dreptul de regres impotriva garantilor si girantilor, biletul la ordin poate avea o data scadenta viitoare. Spre deosebire de cambie, cecul este considerat un instrument de plata mai eficient intrucat este platibil la momentul prezentarii sale la banca.
Cum se foloseste cambia?
Instrument recunoscut in legislatia internationala, cambia este un titlu de credit care pune in legatura tragatorul, trasul si beneficiarul, in procesul crearii sale. Spre deosebire de cec, cambia este emisa de vanzator ce are calitatea de tragator, este acceptata de cumparator in calitate de tras si poate fi folosita atat pentru plati la vedere cat si pentru plati la termen. Prin intermediul cambiei, tragatorul sau emitentul ii da ordin debitorului sau numit tras sa plateasca o anumita suma de bani la o data determinata in timp. Beneficiarul poate fi insusi tragatorul ori o terta persoana. In momentul in care cambia este acceptata de catre tras, aceasta reprezinta recunoasterea unei datoii catre tragator.
Acest instrument de plata poate indeplini mai multe functii in circuitul comercial, precum cea de plata ori de garantare, de obtinere a unor fonduri banesti sau de creditare. Specific cambiei este faptul ca tragatorul are obligatia neconditionata de a achita contravaloarea acesteia in cazul in care trasul, adica debitorul principal, si girantii nu isi platesc obligatiile. Fata de cec sau bilet la ordin, cambia functioneaza si ca instrument de garantare pentru ca poate fi avalizata ca un tert sa-si asume obligatia platii in locul debitorului.
Ce presupune utilizarea biletului la ordin?
Biletul la ordin este un instrument de transfer de credit. O persoana ce poarta denumirea de emitent se obliga sa achite, la o anumita data, o suma de bani pe care o datoreaza altei persoane ce poarta numele de beneficiar. Un astfel de instrument este considerat in termen daca este prezentat la banca in termen de 2 zile lucratoare de la data scadentei, in caz contrar se pierde dreptul de regres impotriva garantilor si girantilor, la fel ca la cec. Fata de cambie unde sunt implicate trei parti, in procesul emiterii unui bilet la ordin intervin doar emitentul si beneficiarul.
Marele avantaj al biletelor la ordin este acela ca, indiferent de perioada cuprinsa intre emitere si scadenta, odata exigibil un astfel de instrument devine titlu executoriu. In comparatie cu cecul a carei emitere fara a avea la tras suficient disponibil in cont pentru acoperirea acesteia constituie infractiune, emiterea unui bilet la ordin fara acoperirea necesara nu constituie infractiune.
Fiecare instrument de plata are caracteristicile sale specifice, insa in practica cel mai mult se foloseste biletul la ordin. Totusi, fiecare dintre cele trei instrumente de plata prezinta aproape aceleasi avantate, intre care amintim timpul scurt de incasare a banilor, evitarea blocajelor de plata, transmisibilitate sau inceperea directa a executarii silita daca este nevoie pentru ca cecurile si biletele la ordin sunt titluri executorii.