
Indiferent ca esti profesionist sau iti place sa mesteresti din cand in cand, un fierastrau circular poate fi unul dintre accesoriile pe care este bine sa le ai mereu la indemana. Acesta iti permite sa tai la milimetru placile din Pal sau lemn si sa iti incerci talentul pentru a crea piese de mobilier sau pentru a le repara pe cele vechi.
Pe piata exista mai multe variante de fierastraie circulare, unele gandite pentru profesionisti, altele pentru amatori. Iti recomandam sa te orientezi spre unul mediu, cu cat mai multe elemente de siguranta, care sa iti permita sa faci cat mai multe lucruri. Pe AZRmag.ro poti gasi foarte multe optiuni interesante, din care poti alege in functie de urmatoarele criterii:
1. Tipologie. AI de ales intre fierastraie stationare si fierastraie manuale. Daca vrei o solutie profesionala, trebuie sa te orientezi spre un fierastrau stationar. Daca esti un utilizator Hobby, cel mai bine este sa te orientezi spre unul manual, cat mai usor de depozitat.
2. Caracteristicile lamei. Sunt extrem de importante. De multe ori, lama decide gradul de eficienta al aparatului. Conteaza dimensiunile, posibilitatea de inclinare ( care permite taierea in unghi sau taierea dreapta) si materialul din care este realizata lama. Pentru lemn si placi aglomerate este nevoie de panze din otel calit, in timp ce pentru metal va fi nevoie de un disc diamantat.
3. Puterea. In general, putera variaza intre 500 si 2500 W. Pentru un fierastrau folosit ocazional, 750-800W sunt mai mult decat suficienti. Pentru unul folosit la modul profesionist insa, vei avea nevoie de o putere mai mare.
4. Siguranta si ergonomia. Este extrem de important ca fierastraul sa fie usor de folosit si sa fie echipat cu elemente de siguranta, precum sinele de ghidaj, aparatoarele sau recipientele pentru deseuri. Accidentele produse de un astfel de produs sunt, de cele mai multe ori, foarte grave, asadar trebuie sa fie eliminat intotdeauna riscul.
Festool TS 55 REBQ Camp, unul dintre cele mai bine optimizate fierastraie
Una dintre cele mai bune optiuni, care respecta criteriile de mai sus, este acest fierastrau de la Festool. Se remarca printr-o serie de puncte forte, cum ar fi carcasa cu linie zvelta care asigura o flexibilitate maxima, posibilitatea de a regla unghiul de taiere, prezenta unei pene de ghidare in timpul lucrului si prezenta unui vizor transparent, care permite urmarea liniei de ghidare. Acest fierastrau permite taierea precisa in materiale groase de peste 5 centimetri si este potrivit pentru profesionistii care taie placi aglomerate sau gips-carton. Fiind usor de folosit si sigur este o solutie foarte buna si pentru amatorii care isi doresc un astfel de produs pentru diverse activitati casnice.
Nu este un fierastrau circular tocmai ieftin, insa este o solutie eficienta, pe termen lung.