Criteriul National

Cel mai mare protest din ultimii ani în România

Cel mai mare protest din ultimii ani în România
ianuarie 30
13:02 2017

Peste 40.000 de oameni au ieșit în stradă în București și alte zeci de mii în marile orașe din țară pentru a protesta față de proiectele Guvernului privind grațierea și modificarea codurilor penale. Până și în Alexandria, județul Teleorman, 50 de protestatari au strigat „Jos Dragnea”.  

U

Duminică 29 Ianuarie au avut loc cele mai ample manifestaţii sociale din România din ultimii 25 de ani. Aproape 100.000 de oameni au protestat, în toate marile oraşe din țara, față de ordonanţele privind graţierea şi modificarea codurilor penale.

Majoritatea participanților au spus că au ieșit în stradă pentru că s-au săturat să tacă și că le este frică pentru ce li s-ar putea întâmpla, pe fondul expunerii generate de prezența la protest. Totodată au declarat că nu mai pot răbda abuzurile și nici ideea că guvernul condus din umbră de către Liviu Dragnea care vrea să salveze infractorii cu costum și cravată de consecințele propriilor acțiuni contrare legilor în vigoare.

Pentru a treia oară de la anunţul legat de ordonanţele privind graţierea şi modificarea codurilor penale, oamenii au ieşit în stradă, în Bucureşti şi mai multe oraşe din ţară, pentru a-şi striga nemulţumirea. Proteste au fost şi în diaspora.

În Bucureşti, demonstraţii s-au strânsc a de obicei, în Piaţa Universităţii, în jurul orei 17:00. O oră mai târziu, primii oameni au început să plece, în marş, spre sediile Ministerului de Justiţie, CNA şi Avocatului Poporului. S-au întors în Piaţa Universităţii, de unde au pornit spre Piaţa Victoriei, la Guvern.Protestul a durat până aproape de ora 22:00, când ultimii protestatari au părăsit Piaţa Victoriei.

Prin acest proiecte se urmărește, printre altele, decriminalizarea unor acte de abuz în serviciu care generează prejudicii sub 200.000 de lei (47.000 de dolari). Potrivit stirileprotv.ro, aceasta este chiar o infracțiune la care liderul partidului social-democrat de guvernământ, Liviu Dragnea, este acuzat că ar fi instigat o terță parte. Interesant este că Liviu Dragnea a declarat în această săptămână că nici măcar nu avea cunoștință de acest proiect de lege, pasând responsabilitatea colegilor social-democrați din Guvern, în special premierului Grindeanu și ministrului Iordache, de la Justiție

O altă prevedere destul de controversată care ar conduce și la eliberarea unor deținuți condamnați pentru corupție în ultimii ani, este grațierea deținuților condamnati la mai puțin de cinci ani de închisoare pentru anumite infracțiuni și înjumătățirea sentințelor pentru toți deținuții în vârstă de peste 60 de ani, pentru cei cu boli în stadiu terminal sau cu copii de întreținut, indiferent de infracțiuni.

După protestele de săptămâna trecută, agenția Reuters a publicat un amplu material dedicat acestor manifestații. ”Deși România a aderat la Uniunea Europeană în 2007, sistemul său judiciar continuă să fie monitorizat de Comisia Europeană, care a lăudat eforturile magistraților de a lupta cu corupția larg răspândită, dar a remarcat că politicienii români au un istoric de încercări de a adopta legi care pot slăbi puterile anchetatorilor”, scriau jurnaliștii agenției.

Pretextele legii amnistiei și grațierii sunt supra-aglomerarea penitenciarelor și condițiile proaste din aceste instituții.

a

Sursa foto HotNews,Turnul Sfatului Online

Redacţia ziarului Criteriul Naţional

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo