Criteriul National

Cel puțin 20 de civili au fost uciși de talibani în Valea Panjshir: ”Sunt un biet proprietar de magazin și nu am nimic de-a face cu războiul” – International

Cel puțin 20 de civili au fost uciși de talibani în Valea Panjshir: ”Sunt un biet proprietar de magazin și nu am nimic de-a face cu războiul” – International
septembrie 14
08:00 2021
Cel puțin 20 de civili au fost uciși de talibani în Valea Panjshir, locul în care mișcarea de rezistența față de noua conducere a Afganistanului s-a organizat imediat după retragerea trupelor americane. Căile de comunicare din regiune au fost tăiate, ceea ce face ca relatările din zonă să fie dificile, însă BBC a obținut dovezi care atestă crimele comise de talibani în ciuda promisiunilor făcute după preluarea controlului asupra țării.

O înregistrare făcută pe un drum prăfuit din Valea Panjshir arată un bărbat în uniformă militară înconjurat de insurgenții talibani. Apoi se aud focuri de armă și bărbatul se prăbușește la pământ. Nu este clar dacă victima era membru al armatei, în condițiile în care uniformele militare sunt purtate în mod obișnuit de localnici.

În clipul video apare însă și un martor care insistă că bărbatul este civil.

În baza informațiilor obținute, BBC a ajuns la concluzia că cel puțin 20 de oameni au fost executați în acest fel în regiune. Una dintre victime, Abdul Sami, era proprietarul unui magazin și tatăl a doi copii.

Surse locale au povestit că bărbatul a refuzat să fugă în momentul în care talibanii au început să avanseze în teritorii. ”Sunt un biet proprietar de magazin și nu am nimic de-a face cu războiul”, spunea victima.

Însă avea să fie arestat și acuzat că vinde cartele sim luptătorilor din mișcarea de rezistență. La doar o zi de la arestarea sa, trupul său neînsuflețit a fost aruncat în fața casei sale. Martorii oculari spun că pe trupul său puteau fi văzute urmele torturii.

Valea Panjshir a fost singura zonă care a rămas liberă luna trecută, iar aici s-au refugiat o serie de lideri ai fostei administrații care au transmis că nu se vor preda și vor continua să lupte împotriva talibanilor.

De altfel, valea care este înconjurată de munți înalți și greu accesibilă și-a câștigat faima prin faptul că a rezistat și în timpul ocupației sovietice.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul