Criteriul National

Cele 28 de țări din UE se angajează să ia „măsuri urgente” pentru a ajuta Italia

Cele 28 de țări din UE se angajează să ia „măsuri urgente” pentru a ajuta Italia
iulie 06
17:30 2017

Miniștrii de interne ai țărilor din UE ce s-au reunit la Tallin s-au angajat să ia „măsuri urgente” pentru a ajuta Italia.Acest stat e copleșit de sosirile neîncetate de migranți pe coastele sale, a anunțat Președinția estonă a Consiliului UE.

a

Cele 28 de țări și-au mai fixat drept obiectiv să atingă „rezultate tangibile” în politica de retrimitere a migranților care nu obțin statutul de protecție internațională, politică aplicată deocamdată foarte încet în Europa.

Ministrul italian a recunoscut că problemele mai conflictuale nu au fost abordate, cum este ideea avansată de Italia de a-i repartiza pe migranții salvați în porturile altor state membre. „Este evident că pe marginea acestui subiect există o opoziție dificilă” și „poziții diferite”, a admis Minniti.

„Situația din Mediterana Centrală și presiunea pe care o cauzează aceasta asupra Italiei este o sursă foarte mare de îngrijorare pentru toate statele membre” ale UE, subliniază într-un comunicat Estonia, țară ce a preluat recent președinția prin rotație a Consiliului UE.

În timpul acestei reuniuni informale, prevăzută de multă vreme dar marcată de actualitatea ultimelor zile, miniștrii și-au „reafirmat angajamentul de a lua măsuri urgente”.Este vorba, a precizat o sursă europeană prezentă la reuniune, de a ” pune în aplicaremai bine și mai rapid” un anumit număr de elemente deja decise în timpul întrevederilor precedente.

„Acesta este un rezultat foarte pozitiv, că președinția și toate cele 28 de state membre se angajează să susțină solidaritatea și responsabilitatea în politica noastră privind migrația”, și-a exprimat satisfacția comisarul european pentru migrație, Dimitris Avramoupolos.

De asemenea, trebuie sporite angajamentele luate față de Libia, țară traversată de aproape toți migranții ce încearcă periculoasa traversare a Mării Mediterane, precum și față de țările de origine sau de tranzit ale migranților, a precizat președinția estonă.Miniștrii au „salutat” de asemenea inițiativa italiană privind impunerea unui „cod de conduită” pentru ONG-urile care desfășoară misiuni de salvare, activitate ce trebuie efectuată „într-un cadru de reguli la care trebuie să se adere”.

„Italia esta cea care va face propunerea, în colaborare cu Comisia Europeană și ascultând desigur ONG-urile”, a explicat la finalul dezbaterii ministrul italian Marco Minniti.

ONG-urile sunt tot mai des acuzate că, prin operațiunilor lor de salvare pe Marea Mediterană desfășurate foarte aproape de coastele libiene, încurajează migrații să se îndrepte către Europa.

Sursa foto : europarl.europa.eu

Stire preluată de pe fluxul media de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo