Criteriul National

Cele mai comune intrebari despre taxa de drum numita rovinieta

Cele mai comune intrebari despre taxa de drum numita rovinieta
mai 30
14:18 2017

scala_assistance_roviniete_online_

Conform legilor in vigoare, pentru a putea circula pe reteaua de drumuri nationale si autostrazi a Romaniei, toti utilizatorii de autovehicule sunt obligati sa aiba o rovinieta valabila. Cu toate ca aproape orice sofer stie ca are aceasta obligatie, se nasc multe intrebari pe marginea acestui subiect, mai ales in ceea ce priveste interpretarea si aplicarea legii. In continuare, iti vom oferi ocazia de a afla raspunsurile la cele mai comune intrebari despre rovinieta:

Cand sunt obligat sa achizitionez o rovinieta?

Conform legii, soferii sunt obligati sa detina o rovinieta valabila atunci cand circula pe reteaua de drumuri nationale si austrazi din Romania, definita in Ordonanta Guvernului nr. 43/1997 , la art. 1 alin. (1) lit. d), cu exceptia sectoarelor de drum pentru care se vor aplica tarife de concesiune. Asadar, ai nevoie de o rovinieta valabila atunci cand circuli cu masina pe autostrazi, drumuri expres, drumuri nationale europene (E), drumuri nationale principale (DN) si drumuri nationale secundare.

Cum pot intra cel mai usor in posesia unei roviniete?

Cea mai simpla, rapida si eficienta modalitate de a cumpara o rovinieta, care te scuteste de drumuri si te ajuta sa economisesti timp pretios, este prin intermediul site-ului Roviniete.ro. Tot ce trebuie sa faci este completezi datele personale si ale autovehiculului intr-un formular online, urmand sa primesti rovinieta online pe adresa de e-mail.

Cat costa o rovinieta online?

Pretul unei roviniete online variaza in functie de tipul autovehiculului (categoriile A, B, C, D, E, F, G, H) si de perioada de valabilitate (1 zi, 7, 30, 90 de zile sau 12 luni). Pe site-ul www.roviniete.ro poti gasi o lista detaliata cu preturi.

Am fost amendat pentru lipsa unei roviniete valabile. Daca am achitat amenda, mai sunt obligat sa imi cumpar o rovinieta?

Achitarea amenzii nu te scuteste de obligatia de a detine o rovinieta valabila atunci cand circuli pe drumurile nationale si autostrazile din Romania. Asadar, trebuie sa achizitionezi o noua rovinieta, chiar daca ai platit sanctiunea contraventionala.

4. Am cumparat o rovinieta imediat dupa ce am trecut prin fata camerei de control fara o rovinieta valabila. Mai exista riscul sa fiu amendat?

Conform legii in vigoare, daca optezi ca ziua de inceput a valabilitatii rovinietei sa fie ziua in curs, aceasta isi va incepe termenul de valabilitate in momentul in care informatiile aferente sunt inregistrate in baza de date SIEGMCR. Daca momentul in care treci prin fata camerei este anterior inceperii valabilitatii rovinietei, esti pasibil de amenda.
6. Unde sunt plasate cele mai multe camere video fixe pentru controlul rovinietelor?

Conform CNAIR, cele mai multe camere video fixe sunt amplasate pe Drumul National 1 (Osorhei, Timisul de Sus, Sebes, Sercaia, Valcele, Barcanesti/Romanesti), Drumul National 2 (Maracineni, Nicolae Balcescu, Motca, Iacobesti), Drumul National 6 (Sannicolau Mare, Cosoveni, Draganesti Vlasca, Mehadia) si Drumul National 15 (Vaduri, Garleni, Calugareni, Sangeorgiu de Mures).

Singurele camere video fixe amplasate pe autostrazi sunt pe A1 (Petresti), A2 (Fetesti, Glina) si A3 (Snagov).

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Andreea Paul

Andreea Paul

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo