
Când vine vorba despre întreținerea mașinii, pentru buna funcționare, primul aspect care se are în vedere este menținerea motorului în condiții foarte bune. Pentru acest lucru, șoferii trebuie să facă revizii periodice, dar și să acorde atenție oricărui semnal pe care acesta îl oferă.
De asemenea, stilul de condus are o influență puternică a rezistenței și duratei de viață a motorului. Șoferii trebuie să ia în calcul că unele componente se pot uza mai repede dacă motorul mașinii este suprasolicitat.
Există o serie de probleme ale motorului cu care șoferii se confruntă adesea, printre acestea fiind:
- Nivelul scăzut al lichidului de răcire (antigel)
Un aspect căruia șoferii îi acordă o atenție foarte mică este nivelul antigelului, motiv pentru care scăderea acestuia sub limită reprezintă o problemă des întâlnită. Antigelul este un lichid foarte important, care circulă în interiorul motorului pentru a scădea temperatura din acesta. De asemenea, antigelul are și rol de protecție împotriva înghețului, supraîncălzirii și chiar anti-coroziv.
O cantitate insuficientă din acest lichid va fac imposibilă răcirea eficientă a motorului, putând duce astfel la apariția unor defecțiuni mult mai grave. Pe lângă faptul că nivelul antigelul trebuie verificat periodic, este recomandat să fie schimbat o dată la 3 ani.
- Defecțiuni la injectoare
O altă problemă des întâlnită în rândul șoferilor este cea a defecțiunilor de la nivelul injectoarelor. Acestea se pot înfunda, bloca, murdării sau chiar defecta, atât din cauza unui combustibil de slabă calitate, care prezintă impurități, cât și din cauza scurgerilor de lichide – carburant, ulei, aditivi – ori un stil de condus agresiv.
Pentru a descoperi care este problema pe care injectoarele o au, șoferii ar trebui să meargă în service-uri autorizate, iar în cazul unor probleme minore, aceștia pot alege serviciile de recondiționare injectoare.
- Probleme la pompa de injecție
O altă componentă a sistemului de injecție care poate provoca probleme motorului este pompa de injecție, această situație fiind întâlnită în special în cazul motoarelor diesel. Pompa de injecție are rolul de a prelua combustibilul din rezervor și de a-l transporta în motor, motiv pentru care o defecțiune a acesteia poate duce chiar la imposibilitatea de a porni motorul mașinii.
Principalul motiv care determină apariția acestor defecțiuni este un carburant de slabă calitate, din cauza căruia se strâng depuneri în rezervor, care ulterior sunt absorbite de pompa de injecție, acestea cauzând numeroase probleme, cum ar fi înfundarea filtrului de motorină sau înghețarea carburantului în pompă.
Totuși, pentru identificarea cauzei problemei și a soluției potrivite, șoferii vor avea nevoie de experiența și echipamentul pe care îl deține un service specializat în reparații și recondiționare pompe injecție.
Există și alte probleme cu care șoferii se pot întâlni adesea, cum ar fi cele cauzate de uleiul de motor sau probleme cu bujiile, fiecare dintre acestea prezentând simptome specifice. De aceea este important ca un șofer să fie atent la modul în care se comportă mașina pe care o conduce.