Criteriul National

Cele mai frecvent intalnite intrebari despre rovinieta

Cele mai frecvent intalnite intrebari despre rovinieta
aprilie 14
14:24 2017

roviniete_online

Dupa cum bine stiu toti soferii, utilizatorii de autovehicule din Romania sunt obligati, atunci cand circula pe drumurile nationale, sa achite o taxa de drum, numita rovinieta. Cu toate acestea, exista multe intrebari care se nasc pe marginea acestui subiect, mai ales cand vine vorba de interpretarea legislatiei. Iata cateva din cele mai frecvente intrebari despre rovinieta:

1. Cand trebuie sa imi cumpar o rovinieta?

Utilizatorii de autovehicule sunt obligati sa detina o rovinieta valabila atunci cand folosesc reteaua de drumuri nationale din Romania, Tariful de utilizare se aplica pe reteaua de drumuri nationale din Romania, definita la art. 1 alin. (1) lit. d), cu exceptia sectoarelor de drum pentru care se vor aplica tarife de concesiune.

Conform art. 6 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 43/1997, reteaua de drumuri nationale este compusa din drumurile de interes national, acestea apartinand proprietatii publice a statului si cuprinzand drumurile nationale care fac legatura cu capitala, cu resedintele de judet, cu obiectivele de interes national si cu tarile vecine.

Asadar, ai nevoie de rovinieta atunci cand circuli pe:

  • autostrazi;

  • drumuri expres;

  • drumuri nationale europene (E);

  • drumuri nationale principale (DN);

  • drumuri nationale secundare (DN).

2. Ce categorii de preturi exista pentru rovinieta?

Pretul rovinietei difera in functie de tipul autovehiculului (categoriile A, B, C, D, E, F, G, H) si de perioada de valabilitate (1 zi, 7, 30, 90 de zile sau 12 luni)

3. Am primit amenda pentru lipsa unei roviniete valabile si am platit-o. Mai sunt obligat sa imi cumpar o rovinieta?

Achitarea sanctiunii contraventionale nu echivaleaza cu dobandirea unei roviniete valabile. Asadar, daca doresti sa circuli pe drumurile nationale si autostrazile Romaniei, trebuie sa iti cumperi o rovinieta, chiar daca ai platit amenda.

4. Am achizitionat o rovinieta imediat dupa ce am trecut prin fata camerei de control fara o rovinieta valabila. Sunt pasibil de amenda?

Din pacate, da. Conform legislatiei, daca doresti ca ziua de inceput a valabilitatii rovinietei sa fie ziua in curs, aceasta isi va incepe termenul de valabilitate in momentul in care informatiile aferente sunt inregistrate in baza de date SIEGMCR. Asadar, momentul in care treci prin fata camerei este anterior inceperii valabilitatii rovinietei deci, esti pasibil de amenda.

5. Cine stabileste tariful rovinietelor si de ce aceasta difera de la o luna la alta?

Tarifele rovinietelor sunt stabilite de C.N.A.I.R (Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere) in euro si includ T.V.A. Soferii romani achizitioneaza rovinietele in lei, la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei si valabil in ultima zi lucratoare a lunii anterioare . Asadar, tarifele rovinietelor pot avea mici fluctuatii de pret de la o luna la alta o data cu fluctuatiile cursului de schimb valutar.

6. Unde sunt amplasate cele mai multe camere video fixe pentru controlul rovinietelor?

Conform CNAIR, cele mai multe camere video fixe sunt amplasate pe Drumul National 1 (Timisul de Sus, Valcele, Sebes, Sercaia, Barcanesti/Romanesti, Osorhei), Drumul National 2 (Nicolae Balcescu, Maracineni, Motca, Iacobesti), Drumul National 6 (Sannicolau Mare, Mehadia, Cosoveni, Draganesti Vlasca) si Drumul National 15 (Calugareni, Vaduri, Garleni, Sangeorgiu de Mures). Singurele camere video fixe amplasate pe autostrazi sunt pe A1 (Petresti), A2 (Fetesti, Glina) si A3 (Snagov).

7. Care este cea mai usoara si rapida metoda de a intra in posesia unei roviniete?

La ora actuala, cea mai simpla, rapida si eficienta cale de a achizitiona o rovinieta este prin intermediul site-ului www.roviniete.ro. Tot ce trebuie sa faci este sa completezi un formular online cu datele tale personale si ale autovehiculului, urmand sa primesti rovinieta online pe e-mail.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Andreea Paul

Andreea Paul

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo