Criteriul National

Cele mai frecvent intalnite intrebari despre rovinieta

Cele mai frecvent intalnite intrebari despre rovinieta
aprilie 14
14:24 2017

roviniete_online

Dupa cum bine stiu toti soferii, utilizatorii de autovehicule din Romania sunt obligati, atunci cand circula pe drumurile nationale, sa achite o taxa de drum, numita rovinieta. Cu toate acestea, exista multe intrebari care se nasc pe marginea acestui subiect, mai ales cand vine vorba de interpretarea legislatiei. Iata cateva din cele mai frecvente intrebari despre rovinieta:

1. Cand trebuie sa imi cumpar o rovinieta?

Utilizatorii de autovehicule sunt obligati sa detina o rovinieta valabila atunci cand folosesc reteaua de drumuri nationale din Romania, Tariful de utilizare se aplica pe reteaua de drumuri nationale din Romania, definita la art. 1 alin. (1) lit. d), cu exceptia sectoarelor de drum pentru care se vor aplica tarife de concesiune.

Conform art. 6 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 43/1997, reteaua de drumuri nationale este compusa din drumurile de interes national, acestea apartinand proprietatii publice a statului si cuprinzand drumurile nationale care fac legatura cu capitala, cu resedintele de judet, cu obiectivele de interes national si cu tarile vecine.

Asadar, ai nevoie de rovinieta atunci cand circuli pe:

  • autostrazi;

  • drumuri expres;

  • drumuri nationale europene (E);

  • drumuri nationale principale (DN);

  • drumuri nationale secundare (DN).

2. Ce categorii de preturi exista pentru rovinieta?

Pretul rovinietei difera in functie de tipul autovehiculului (categoriile A, B, C, D, E, F, G, H) si de perioada de valabilitate (1 zi, 7, 30, 90 de zile sau 12 luni)

3. Am primit amenda pentru lipsa unei roviniete valabile si am platit-o. Mai sunt obligat sa imi cumpar o rovinieta?

Achitarea sanctiunii contraventionale nu echivaleaza cu dobandirea unei roviniete valabile. Asadar, daca doresti sa circuli pe drumurile nationale si autostrazile Romaniei, trebuie sa iti cumperi o rovinieta, chiar daca ai platit amenda.

4. Am achizitionat o rovinieta imediat dupa ce am trecut prin fata camerei de control fara o rovinieta valabila. Sunt pasibil de amenda?

Din pacate, da. Conform legislatiei, daca doresti ca ziua de inceput a valabilitatii rovinietei sa fie ziua in curs, aceasta isi va incepe termenul de valabilitate in momentul in care informatiile aferente sunt inregistrate in baza de date SIEGMCR. Asadar, momentul in care treci prin fata camerei este anterior inceperii valabilitatii rovinietei deci, esti pasibil de amenda.

5. Cine stabileste tariful rovinietelor si de ce aceasta difera de la o luna la alta?

Tarifele rovinietelor sunt stabilite de C.N.A.I.R (Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere) in euro si includ T.V.A. Soferii romani achizitioneaza rovinietele in lei, la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei si valabil in ultima zi lucratoare a lunii anterioare . Asadar, tarifele rovinietelor pot avea mici fluctuatii de pret de la o luna la alta o data cu fluctuatiile cursului de schimb valutar.

6. Unde sunt amplasate cele mai multe camere video fixe pentru controlul rovinietelor?

Conform CNAIR, cele mai multe camere video fixe sunt amplasate pe Drumul National 1 (Timisul de Sus, Valcele, Sebes, Sercaia, Barcanesti/Romanesti, Osorhei), Drumul National 2 (Nicolae Balcescu, Maracineni, Motca, Iacobesti), Drumul National 6 (Sannicolau Mare, Mehadia, Cosoveni, Draganesti Vlasca) si Drumul National 15 (Calugareni, Vaduri, Garleni, Sangeorgiu de Mures). Singurele camere video fixe amplasate pe autostrazi sunt pe A1 (Petresti), A2 (Fetesti, Glina) si A3 (Snagov).

7. Care este cea mai usoara si rapida metoda de a intra in posesia unei roviniete?

La ora actuala, cea mai simpla, rapida si eficienta cale de a achizitiona o rovinieta este prin intermediul site-ului www.roviniete.ro. Tot ce trebuie sa faci este sa completezi un formular online cu datele tale personale si ale autovehiculului, urmand sa primesti rovinieta online pe e-mail.

Comentarii

Comentarii

Share

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Dor de primăvară - Editorial

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Intrarea în anotimpul renașterii își face simțită prezența. Natura se trezește la viață , chiar dacă acest sfârşit de februarie a fost destul de agitat, fiind marcat de nenumărate tulburări meteorologice dar și de evenimente, de arestări repetate şi anchete subtile, de multiple declaraţii de război şi de tensiuni mocnite. Dar, propun să le lăsăm în suspensie, deoarece toate au parte de rezolvare, la un moment dat.

Odată lămurite aceste aspecte, vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră să vă lăsați imaginația să lucreze. Nu va necesita niciun cost suplimentar, iar beneficiile le veți cuantifica mai devreme sau mai târziu.

Așadar, din acest moment până la finalul acestor rânduri vă invit la a retrăi și reimagina primăvara din punctul dumneavoastră de vedere. Nu contează câtă experiență dețineți, nu contează nici statutul social, ci mai degrabă deschiderea sufletească dublată de acea trezvie.

Socoietatea postmodernă a devenit oarecum insensibilă la schimbările psihice, la schimbările anotimpurilor iar cea mai acută lipsă de orizont este pentru noi toţi o veritabilă și feroce luptă cu dorințele, temerile, ideile sau prejudecățile noastre. De aceea, anotimpul renașterii este o invitație la accederea într-o altă etapă a vieții şi o alternativă de a ne (re)veni în fire. La modul ideal se poate compara acest lucru ca pe o ofertă de a (re)veni la normalitate, la o invitație de a ne (re)găsi buna aşezare atât în relaţie cu semenii noştri, cât mai ales cu noi înşine.

Și este minunat să observăm aceste lucruri, chiar dacă suntem în mijlocul tuturor evenimentelor. Ce bucurie este atunci când ne alocăm timpul de a ne relaxa și de a privi la florile de câmp pentru a dobândi de la ele o înțelegere. Cromatic și olfactiv…Dar nu numai atât, deoarece aşa cum albina, zburând din floare în floare, adună din ele mierea, aşa şi noi, privind la flori nu numai cu ochii cei trupeşti, ci şi cu ochii lăuntrici putem aduna înțelepciune superioară, ce ține de suflet, dobândind anumite cunoştinţe..........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

clinica implant dentar timisoara

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro