Criteriul National

Cele mai frecvente fobii ale oamenilor

Cele mai frecvente fobii ale oamenilor
septembrie 01
15:44 2019

Fobia reprezintă o teamă exagerată de anumite obiecte, fenomene sau situaţii. Este o spaimă necontrolată şi adesea nejustificată de vreun pericol real, resimţită sub forma unei anxietăţi puternice şi exteriorizate prin manifestări intense, sub forma unor adevărate atacuri de panică. Potrivit specialiştilor, sentimentul fricii este unul necesar perpetuării speciilor, iar fobiile îşi au originile cel mai adesea în copilărie. Subconştientul copiilor stochează cu grijă informaţii şi stări care ies la iveală la maturitate sub forma unor temeri exagerate. Iată lista celor mai frecvente fobii ale oamenilor.

Claustrofobia este teama anormală de a te afla în spaţii închise. O persoană care suferă de claustrofobie nu poate merge cu liftul şi nu poate intra în tuneluri fară a trăi o stare de anxietate extremă. Aceasta va evita spaţiile înguste şi, de cele mai multe ori, va căuta o „ieşire”.

Mysophobia este frica de murdărie din cauza contaminării cu bacterii și germeni. Bacteriofobia și bacilofobia se referă în special la teama de expunere și de contaminare cu bacterii și microbi în general. Mysophobia se caracterizează prin faptul că victimele își spală mereu mâinile.

Trypanophobia este frica patologică de o procedură medicală care implică injecții și ace hipodermice. Cei care au această fobie încearcă constant să evite testele de sânge și îngrijirile medicale ce implică injecţiile. Un procent estimat de 10% dintre adulții americani suferă de trypanophobie. Atunci când urmează să fie înţepate, persoanele afectate devin extrem de agitate și prezintă simptome cum ar fi transpirația excesivă, greața, bătăi excesive ale inimii și, în cazuri extreme, victimele ar putea să-şi piardă cunoştinţa.

Murofobia reprezintă frica de şoareci şi şobolani. Este una dintre cele mai comune fobii şi reprezintă o frică exagerată sau mai devrabă o repulsie faţă de rozătoare. Murofobia a fost secole la rând asociată cu femeile. Există numeroase cărti, filme şi emisiuni care ilustrează femei isterice care sar şi ţipă la apariţia unui şoarece. În ciuda acestor stereotipuri, murofobia este experimentată de ambele sexe. Din locuinţa unui murofob nu ar trebui să lipsească un aparat anti-rozătoare, care ar exclude posibilitatea ca animalele să mişune prin casă, întrucât ultrasunetele emise de acest dispozitiv le determină să părăsească rapid locuinţa.

Astrafobia este teama de fulgere și tunete. Ea este dezvoltată de oameni şi animale. Chiar dacă ameninţarea este minimă, persoanele afectate se vor simţi foarte neliniştite în timpul furtunilor, ploilor şi vijeliilor.  În timpul acestor fenomene, victimele pot simţi greţuri, transpiraţie excesivă, necesitatea bruscă și urgentă de a urina sau bătăi rapide ale inimii.

Aerofobia este frica de zbor. Victimele aerofobiei sunt agitate și se tem foarte mult de simplul fapt că se află într-un avion sau un elicopter. Ei încearcă de cele mai multe ori să evite călătoriile care ar implica zborul cu avionul. În cazuri extreme, victimele pot avea accese de voma sau atacuri de panică în timpul călătoriei aeriene. Ei devin foarte speriaţi şi tulburați atunci când se apropie o călătorie planificată. Călătoria într-un balon cu aer cald este indicată pentru a elimina efectele aerofobiei.

Acrophobia este frica de înălțimi. Cele mai multe persoane care suferă de acrophobie devin extrem de agitate atunci când se află pe un loc înalt. Deși înălţimea ar putea fi considerată medie de către alți oameni, pentru un acrofob acesta poate fi o sursă de teamă extremă. Fenomenul se manifestă prin transpiraţie excesivă atunci când se află într-un loc înalt, atacuri de panică si bătăi accelerate ale inimii.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

RaduPlugaru

RaduPlugaru

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul