Criteriul National

Cele mai frumoase biblioteci ale lumii pe care trebuie să le vizitezi

Cele mai frumoase biblioteci ale lumii pe care trebuie să le vizitezi
august 26
11:06 2019

Fotografierea bibliotecilor este un proiect lansat de un arhitect german, Reinhard Görner, în 2008. El a stat la temelia a 60 de fotografii realizate în Europa și Statele Unite ale Americii. Artistul explică abordarea acestui subiect în proiectul dat prin ambianța specifică pe care o găsește doar în biblioteci. „Acestea sunt locuri unde adesea domină o concentrare profundă și mult calm”, afirmă el.

Tehnica de fotografiere se bazează pe lumini naturale, efecte de simetrie și absența simțitoare a oamenilor. El explică alegerea sa prin dorința de a transmite spectatorului starea de concentrare pe care a trăit-o în timp ce fotografia aceste adevărate opere de artă. Bibliotecile nu sunt doar incinte în care se depozitează cărțile, ele sunt locuri care generează stări de spirit, trezește sentimente și nu lasă pe nimeni insensibil, spune protagonistul.

A fost destul de greu de redat frumusețea și magia acestor biblioteci în doar 60 click-uri ale aparatului de fotografiat, dar a reușit cu siguranță să atingă scopul pe care îl urmărea în cadrul acestui proiect. Este cu adevărat uimitor cum au reușit oamenii acelor timpuri să proiecteze asemenea clădiri magnifice, fără să aibă acces la tehnologiile moderne, cu programe de arhitectură cum ar fi AutoCad sau SketchUp. Iată câteva din fotografiile care vor trezi dorința de a vizita aceste atracții turistice, pe care oamenii încep să le neglijeze din ce în ce mail mult.

Abbaye de Vorau, Austria

Abbaye de Vorau, AustriaStând pe o colină izolată, mănăstirea Vorau, fondată în 1163, urmează până în prezent regulile Sfântului Augustin. De îndată ce intrați pe poartă, veți observa cu ușurință fațada impresionantă, precum și cele două turnuri ale mănăstirii. În cadrul ei, veți descoperi, de asemenea, legendara bibliotecă. Decorul său interior este bogat și destul de excesiv. La câțiva pași puteți vizita un foarte interesant eco-muzeu, Muzeul Freilichtmuseum.

 

 

New York Public Library, SUA

New York Public Library, SUA

Această bibliotecă este a doua cea mai mare din Statele Unite ale Americii și a patra cea mai mare din lume. Fondată cu sprijinul unor filantropi americani în secolul XIX, biblioteca este administrată independent, beneficiind de finanțare privată și publică. Tezaurul cultural al lăcașului constituie 53 de milioane de cărți și alte materiale. Cei 3,5 milioane de abonați sunt deserviți de circa 3150 de angajați în frunte cu directorul Anthony Marx.

Fiecare din bibliotecile vizitate nu se aseamănă între ele și reflectă perioada fondării lor. Bibliotecile vechi au fost construite pentru a manifesta puterea și măreția. Simetria, abundența culorilor și munca artizanilor denotă dorința de a impresiona.

 

 

Biblioteca Națională din Madrid, Spania

Biblioteca Națională din Madrid, Spania

Fiind fondată în anul 1712, Biblioteca Națională din Madrid este o bibliotecă publică de importanță, cea mai mare din Spania. În ea se găsesc toate stilurile de literatură de la cărți, jurnale, ziare, reviste, hărți, timbre, manuscrise, până la înregistrări sonore, patente și baze de date. Designul interior ilustrează perfect stilul secolului XVIII-lea de la broasca de la ușa din interior până la țesătura de pe scaune.

 

 

 

 

 

Biblioteca Națională Clementinum, Praga

Biblioteca Națională Clementinum, Praga

Considerată una dintre cele mai frumoase clădiri cu arhitectură barocă din lume, Biblioteca Națională Clementinum păstrează 20 mii de volume de cărți teologice în toate limbile din lume, precum și o cameră dedicată scrierilor originale ale lui Mozart. În anul 1777, cu sprijinul Mariei Tereza a Austriei a decis să ofere acestei adevărate comori culturale statutul de bibliotecă publică și universitară. În bibliotecile moderne, spre deosebire de cele vechi, anume elementele de arhitectură captivează cititorul și îl transportează într-un univers al cunoașterii și cercetării.

 

 

 

Biblioteca departamentului filologic al FREIE UNIVERSITÄT, Berlin

Biblioteca departamentului filologic al FREIE UNIVERSITÄT, BerlinProiectul arhitectural al clădirii a fost realizat de Norman Forester. Fiind deschisă în anul 2005, clădirea bibliotecii filologice este adesea numită “Biblioteca-scoică” datorită stilului architectural pe care îl manifestă. Intenționat sau întâmplător, dar scările bibliotecii sunt aidoma circumvoluțiunilor creierului uman. Construcția bibliotecii a pornit de la faptul că clădirea universității necesita reparație general ă și pentru a nu tărăgăna procesul de studii, administrația a hotărât să construiască un bloc aparte pentru bibliotecă. Astfel, cei 35 mii de studenți ai universității au continuat să aibă acces la literatură, dar și s-au bucurat de designul neobișnuit al bibliotecii.

 

 

Din anul 1980, arhitectul german Reinhard Görner s-a specializat în domeniul fotografierii arhitecturii. El mărturisește că în timpul lucrului, el este foarte meditativ și concentrat, ceea ce îi permite să trezească publicului aceeași stare de spirit. Dacă ați observat, în fotografii nu sunt prezenți oamenii, ceea ce le permite spectatorilor să simtă mai bine ambianța locului.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

RaduPlugaru

RaduPlugaru

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul