Criteriul National

Cele mai importante aspecte ale crizei din China pentru România !

decembrie 24
00:40 2015

 

containers

In 2015, economia Chinei a inregistrat cea mai mare criza din ultimii ani si efectele sunt deja vizibile. Pana acum, efectele s-au limitat doar la pietele financiare si nu au fost percepute de publicul larg insa in 2016 vor fi vizibile si efectele economice reale.

„Made in China” este o expresie care defineste una dintre cele mai mari expansiuni mondiale din ultimele decenii. In doar cativa zeci de ani, China a devenit cea mai mare producator de bunuri din lume. 2016 este insa anul care ar putea marca si finalul acestui ciclu important economic: China se indreapta cu pasi mari spre prima recesiune made in China.

Prima evolutie negativa a fost in pietele financiare: Bursa din China a scazut puternic in timpul verii generand panica in toate pietele financiare din lume. In acea perioada, chiar si indicele Bursei de la Bucuresti a scazut cu aproximativ 10%.

Principalul indice al Chinei: Shanghai Composit

Ulterior, criza s-a transmis in economia reala si exporturile Chinei cu inceput sa incetineasca vizibil. Unul dintre locurile unde acest lucru este evident este numarul de containere exportat. Cea mai mare parte a marfurilor din China sunt trimise pe cale maritima asa ca volumul containerelor este o modalitate directa de a masura nivelul comertului.

Indicele volumului de containere din China

Practic, in 2015, numarul containerelor expediate din China spre restul lumii a scazut cu 30% si continua sa scada.

Raspunsul autoritatilor nu a intarziat insa sa apara: moneda tarii, Yuan-ul a inregistrat anul acesta cele mai mari deprecieri din ultimii ani. Un Yuan mai slab inseamna practic ieftinirea tuturor produselor din China. Ieftinind costul exporturilor, autoritatile spera ca restul lumii va cumpara mai mult si activitatea economica isi va reveni, cel putin partial.
Cu toate acestea, activitatea economica in China este in scadere si cel putin prima parte a anului 2016 va fi una dificila si doar Intr-un scenariu optimist, economia s-ar putea stabiliza in partea a 2-a a anului urmator.

Ce impact ar putea avea pentru Romania aceasta evolutie:

  • Mai putine constructii in Germania?: cel mai mare impact ar putea veni in mod surprinzator din Europa. Romania are putine schimburi economice directe cu China. Europa insa are, mai ales Germania. Incetinirea Chinei inseamna si incetinirea economica a Europei vestice, ceea ce se va reflecta mai tarziu si asupra economiei noastre, foarte probabil prin scaderea exporturilor din Romania.
  • Televizoare mai ieftine? Cea mai mare parte a bunurilor de larg consum din Romania sunt „Made in China”. In perioada urmatoare pretul la electrocasnice si alte bunuri de larg consum se va ieftini pe pietele internationale. Teoretic ar putea scadea si pretul la raft in Romania DACA importatorii se vor gandi si la consumatori. Daca nu, atunci profitul magazinelor din Romania va fi mai mare…
  • Benzina mai ieftina? China este si cel mai mare consumator de petrol la nivel mondial si Criza a determinat scaderea puternica a cererii. Pretul petrolului este la minimele ultimilor 5 ani, ceea ce ar trebui sa aduca un pret mic al benzinei la pompa. Din pacate, accizele din Romania sunt destul de mari, asa ca asta nu s-a simtit inca. Poate in 2016…

 

Radu Ciofu, 
Analist Financiar Senior
Admiral Markets Sucursala Romania, Str. Buzesti 74, Et.9
Bucuresti, Romania
Mobil:(+40) 758 046 789
Fix:(+40) 21 315 15 13
E-mail: radu.ciofu@admiralmarkets.com
Web: http://www.admiralmarkets.ro

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo