
Fotografia a devenit extrem de celebră, după ce a făcut înconjorul lumii, deoarece s-au realizat statui pe marginea portului. Este deja o tradiţie la marinarii americani, ca să-şi sărute iubita în acest fel, unii chiar în locuri publice precum Times Square. Momentan, există deja doi bătrâni diferiţi care revendică acest moment istoric şi susţin că ei sunt cei din acest vechi instantaneu.
În acea poză apar doi marinari, unul cu sărutul iar cel de-al doilea e aflat în plan îndepărtat. Ca şi posibilă explicaţie, s-ar părea ca ei să fi fost dar fiecare pretinde că el ar fi fost personajul principal.
Ca mărturie există mai multe poze făcute concomitent din unghiuri diferite, ceea ce arată că acolo erau mai mulţi fotografi si care au apăsat pe buton în timpi diferiţi. Acest fapt este înţeles din faptul că în cadrul subiecţilor principali fundalul este în mişcare, apar niste personaje pe fundal în mers. Sunt fotografii diferite care demonstrează acest lucru.
Mai mult ca sigur, acesta reprezintă doar un curent creat întâmplător de catre fotografii diferitelor tabloide americane realizate special pentru marcara zilei victoriei preilejuite de data de 9 Mai 1945.
Celebrului sărut apărut într-o fotografie de pe coperta revistei Life Magazine din 1945 înfăţişează c un marinar care sărută pasional o asistentă, ca semn de comuniune şi bucurie venit la sfârşitul războiului.
În Times Square, în anul 2010 a apărut şi o reprezentare gigantică de opt metri, a celebrei fotografii, iar veteranii celui de Al doilea Război Mondial prezenţi la eveniment au declarat „că doresc ca generaţia de azi să-şi aducă aminte de cei care au luptat în cea mai mare conflagraţie mondială.”
Marinarul şi asistenta nu se cunoşteau, potrivit informatiilor vehiculate în presa acelor timpuri, iar identitatea lor nu este certă nici astăzi. Mai multe publicaţii au susţinut ideea conform căreia numele asistentei ar fi Edith Shain, şi ca ea ar fi fugit pe stradă de fericire, iar acolo un marinar a luat-o in braţe şi a sărutat-o. Simţindu-se emoţionată atât de moment cât şi de importanţa rolului pe care l-a avut armata americană în acest feroce Război Mondial, ea i-a permis să o sarute.
Scena sărutului va rămâne de atunci un simbol al bucuriei acelor momente. Din unele surse, se pare că sărutul de la care a pornit reconstituirea a avut loc la 14 august 1945, după ce anunţul privind capitularea Japoniei a fost făcut public. Atunci, un marinar a sărutat o asistentă pe care nu o cunoştea, iar fotografia care a surprins momentul a făcut în scurt timp înconjurul lumii. În ceea ce priveşte identitatea protagoniştilor momentului, există multe versiuni iar cea oficială nu a fost stabilită niciodată.
Identitatea marinarului rămâne aşadar incertă, cu toate că mai multe persoane au pretins, de-a lungul timpului, că ar fi protagonistele imaginii care a ajuns sa fie asociată cu sfârşitul războiului.
Sursa foro : http://google.com
Redacția ziarului Criteriul Național mulțumește domnilor Daniel Hintergraber și Daniel Mihai pentru redactarea acestui material !