Criteriul National

Centrală termică pe lemn sau peleți? Tu ce alegi?

Centrală termică pe lemn sau peleți? Tu ce alegi?
septembrie 24
20:15 2022

O centrală termică a devenit indispensabilă din casa noastră, mai ales când sezonul rece se apropie cu pași repezi. În contextul în care toate prețurile au crescut, ce combustibil este mai bun și mai avantajos? Centrală termică pe lemn sau pe peleți? Află care sunt avantajele și dezavantajele pentru fiecare!

Centrală termică pe lemn

Centralele termice pe lemn sunt soluția ideală dacă nu ai acces la gaze, fiind un substitut perfect pentru vechile sobe de teracotă. În același timp, îți încălzesc ușor locuința și îți asigură confortul termic de care ai nevoie.

Avantaje centrală termică pe lemne

 • Este durabilă. Întrucât este alcătuită din materiale de calitate și are incluse mijloace de protecție, face față cu succes solicitărilor pe termen lung.
 • Consumul mic. Comparativ cu clasicele sobe, o centrală termică pe lemn are un consum mai redus.
 • Eficiență. Deși consumul este mai mic, centralele termice pe lemn sunt foarte eficiente și îți permit încălzirea întregii locuințe.
 • Prețul combustibilului. Spre deosebire de încălzirea prin gaz, lemnele au un preț mult mai redus, fiind mai avantajoase.

Dezavantaje centrală termică pe lemne

 • Costul cazanului și investițiile inițiale. Când te decizi să investești într-o centrală termică pe lemn, trebuie să iei în calcul că este necesar să investești și într-un boiler pentru a te bucura de apă caldă indiferent de anotimp. De asemenea, cazanul pe lemn trebuie montat într-o încăpere separată și special amenajată, de unde vor rezulta costuri suplimentare.
 • Întreținerea. Pentru a evita ca cenușa să ajungă în focar, mereu este necesar să ne orientăm către mătură și făraș sau către un dispozitiv special creat pentru sustragerea cenușii. Astfel, presupune un efort suplimentar întreținerea ei.

Centrală termică pe peleți

În ultimii ani, centralele termice pe peleți au devenit din ce în ce mai căutate, stârnind curiozitatea consumatorilor. Sunt sau nu mai avantajoase decât centralele termice pe lemn? Vom afla în cele ce urmează.

Avantajele centralelor termice pe peleți

 • Investiție mai mică. Comparativ cu centrala pe lemn, poți opta pentru un termoșemineu și scapi de grija amenajării unei camere separate pentru centrală.
 • Confort crescut. Spre deosebire de lemn, peleții nu sunt pretențioși din punct de vedere al depozitării sau al manevrării. Astfel, nu trebuie să îți faci griji cu privire la spațiul de depozitare.
 • Vin deja ambalați în saci de plastic. Curățenia obositoare după lemne nu va mai fi o problemă, întrucât peleții sunt deja pregătiți de utilizare într-un ambalaj.
 • Eficiență. Întrucât un cazan pe peleți arde doar materie uscată, eficiența este mai ridicată și fumul este mai puțin. Așadar, îți poți încălzi locuința mult mai rapid.
 • Aspect modern. După cum menționam anterior, cazanele termic pe peleți se găsesc și sub formă de termoșeminee, astfel încât te poți bucura de aspectul inedit al flăcării chiar la tine în living.

Dezavantajele centralelor termice pe peleți

 • Prețul crescut al combustibilului. Dintre toate materiile prime, peleții sunt considerați a fi cei mai costisitori financiar. Vin cu o serie de avantaje, însă și prețul este unul ridicat pentru a te bucura de tot confortul pe care îl au de oferit.
 • Întreținerea periodică. Întrucât vorbim de un combustibil solid, în urma arderii, cenușa trebuie curățată zilnic pentru a evita defectarea sau scăderea eficienței cazanului. În același timp, și tubulara trebuie curățată lunar.

Concluzie

Centralele termice reprezintă o soluție pentru încălzirea locuinței, însă înainte de investiție, decideți ce combustibil satisface cel mai bine nevoile casei dumneavoastră. În orice caz, echipa instal.ro vă stă la dispoziție cu produse de calitate, pentru orice decizie.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

seoagency.ro

seoagency.ro

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul