Criteriul National

Centrale termice pe gaz sau pe lemne? Ce să alegi pentru casa ta?

Centrale termice pe gaz sau pe lemne? Ce să alegi pentru casa ta?
februarie 24
18:56 2021

Cea mai importantă dilema a persoanelor care doresc un nou sistem de încălzire în locuinţa lor este legat de tipul acestuia, iar cei care locuiesc la casa cu siguranţă se văd în situaţia de a alege între varianta unei centrale termice pe gaz şi cea a unei centrale pe lemne. De cele mai multe ori, centrală termică pe gaz se dovedeşte a fi cea mai bună variantă în cazul în care există posibilitatea racordării la reţeaua de gaze. Centrala termică este o investiţie excelentă, dar tipul de combustibil ales este o chestiune foarte importantă care uşurează sau îngreunează munca proprietarilor.

Centralele termice pe lemne pentru casa ta – ce avantaje şi mai ales ce dezavantaje aduc?

Centralele termice pe lemne rămân o variantă bună pentru zonele în care nu există posibilitatea racordării la reţeaua de gaze naturale, fiind eficiente din punct de vedere energetic, mult mai eficiente decât sobele de teracota, cu costuri de exploatare avantajoase comparativ cu sobele. Centralele termice pe lemne au ca şi principal dezavantaj faptul că nu pot fi atinse temperatur mari în camera de ardere, iar atunci când scad temperaturile afară, scade şi capacitatea centralei de a mai face faţă cerinţelor, consumul de lemne creşte.

Randamentul centralelor termice pe lemne este de 70, maxim 75%, însă este nevoie de mult spaţiu pentru depozitarea lemnelor sau a peletilor. Avantajul mare pe care îl prezintă aceste centrale este acela că nu depind  de reţeaua de gaze, de reţeaua electrică şi că nu sunt dispozitive electronice care consumă energie.

Avantajele centralelor termice cu gazeificare

Acolo unde situaţia permite şi există posibilitatea racordării la reţeaua de gaze, este important ca proprietarii locuinţelor să aleagă varianta unei centrale termice pe gaz. Acestea sunt performante, utile, şi dacă sunt întreţinute în mod corespunzător, nu emit multe gaze şi nu consuma mult. Centralele termice pe gaze sunt ideale atât în apartamente, garsoniere, cât şi în case. Sunt uşor de folosit, se adaptează la toate tipurile de instalaţii de încălzire, iar preţul gazului este foarte avantajos.

În altă ordine de idei, aceste centrale oferă un confort termic ridicat şi nu necesită prea multe elemente de racord, dar necesită aprobări şi costuri de instalare destul de mari, montajul fiind realizat numai de către firme specializate. În ceea ce priveşte consumul, centralele termice pe gaz sunt mult mai avantajoase decât cele pe lemne. Facturile sunt mult mai mici, iar utilizatorii nu au nevoie de spaţiu suplimentar de depozitare a combustibilului, cum este cazul celor pe lemne.

În plus, centralele termice pe gaz se pot conecta la un sistem de încălzire prin pardoseala sau panouri radiante şi se pot folosi accesorii de automatizare a funcţionării centralei pentru un anumit program de funcţionare, cum ar fi termostatele inteligente.

Fără doar şi poate, centralele termice pe gaz reprezintă o alegere foarte bună pentru cei care au posibilitatea racordării la acest sistem centralizat de gaz. Investiţia poate fi mai mare decât în cazul altor centrale, dar satisfacţia este pe măsură!

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul