Criteriul National

Certificat energetic. Sfaturi pentru a obține o locuinta eficienta din punct de vedere energetic

Certificat energetic. Sfaturi pentru a obține o locuinta eficienta din punct de vedere energetic
ianuarie 19
16:24 2018

Orice proprietar de locuinta isi doreste sa se bucure de o eficienta cat mai mare din punct de vedere energetic. O cladire eficienta poate sa genereze economii substantiale de bani, pentru ca este foarte bine izolata si consuma mai putine resurse pentru incalzire.

Constructiile existente din Romania nu sunt foarte eficiente energetic in general, existand o multime de cladiri vechi ce sunt notate cu F sau chiar G intr-un certificat energetic.

La cererea Uniunii Europene si in tara noastra este obligatoriu ca la tranzactiile imobiliare sa existe si un certificat energetic. Acest document clasifica toate cladirile in functie de eficienta energetica, notandu-le cu litere de la A la G.

In principiu, un imobil dintr-o clasa de eficienta A este eficient energetic si acest fapt duce la cheltuieli de exploatare mai mici. Pentru a o atinge insa, trebuie sa se faca eforturi substantiale. Pentru a intelege mai bine modul in care o cladire poate sa fie imbunatatita din punct de vedere al eficientei energetice, trebuie sa se descopere care sunt criteriile ce sunt luate in considerare in cadrul unei certificari.

Ce elemente decid eficienta energetica a locuintei?

De regula, auditorii energetici atestati solicita anumite documente si informatii despre cladire inainte de a o include intr-o anumita categorie de eficienta. Printre cele mai importante elemente se numara:

  • Suprafata cladirii. Numarul de incaperi, dar si valoarea suprafetei, sunt informatii ce pot decide eficienta energetica a intregii cladiri. De asemenea, destinatia fiecarei cladiri poate sa conteze foarte mult, in conditiile in care bucatariile au cerinte mult diferite de dormitoare.
  • Modul in care este construita cladirea. Este un aspect destul de amplu si se refera la elemente precum regimul de inaltime sau structura peretilor exteriori. Numarul de etaje este foarte important pentru eficienta energetica, in conditiile in care gradul mare de inaltime poate sa aduca foarte multe provocari. De asemenea, materialele din care este construita cladirea pot sa decida eficienta. Fiecare material are anumite proprietati care in raport cu gradul de eficienta pot fi mai bune sau mai putin bune.
  • Anul constructiei. Conteaza, de asemenea, foarte mult anul in care a fost construita cladirea. Un alt lucru care conteaza este gradul de uzura. O cladire cu tencuiala cazuta, cu condens si cu igrasie va avea, fara doar si poate, o nota mult mai proasta decat o cladire care sta mult mai bine la acest capitol.
  • Pozitia cladirii fata de soare si locul in care este construita. Conteaza si zona de constructie, dar si pozitia fata de soare, care poate sa influenteze eficienta.

Practic, sunt o multime de factori care pot fi luati in seama si care pot decide daca o cladire este sau nu eficienta.

Cum poate ajuta un certificat energetic la eficientizarea unei cladiri?

In primul rand, ofera informatii. Un proprietar al unei cladiri din clasa de eficienta G stie foarte bine ca trebuie sa faca ceva pentru a-i imbunatati conditia si pentru a genera cheltuieli mai mici de exploatare.

Certificatul energetic nu costa mult si ofera informatii relevante, esentiale pentru orice proprietar.

Pentru rezultate mai bune insa, este mult mai bun un audit energetic, care poate sa ofere si sfaturi legate de modul in care trebuie sa fie imbunatatita cladirea. Auditul energetic poate sa fie realizat doar de catre auditori de gradul I, este mult mai complex si este si ceva mai costisitor. Daca certificatul energetic are costuri ce incep de la 130 de lei (pentru o garsoniera), auditul energetic costa mai mult, in functie de suprafata cladirii si dificultatea lucrarii. Odata realizat insa, acesta duce la economii mult mai mari, care acopera investitia in scurt timp.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Criteriul.ro

Criteriul.ro

Ziar national de informatii si opinii.

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri:

content writing
clovis.ro