Criteriul National

Certificatul de performanta energetica – Documentul necesar cand vrei sa vinzi sau sa inchiriezi un imobil

Certificatul de performanta energetica – Documentul necesar cand vrei sa vinzi sau sa inchiriezi un imobil
mai 22
10:42 2017

Certificatul de performanta energetica este o cerinta obligatorie a Uniunii Europene din anul 2007, de la aderare, acesta fiind un document obligatoriu la vanzarea sau inchirierea unui imobil.

Acest document trebuie obtinut de catre proprietarul imobilului, si incadreaza cladirea intr-o clasa de performanta energetica. Acest document tehnic cu caracter informativ atesta performanta energetica a unei cladiri prin raportarea acesteia la cladirea de referinta stabilita prin metodologie.

Rolul acestui act este de a arata viitorului proprietar sau chirias cat va cheltui pentru utilitati ca apa calda, caldura si lumina, si cat trebuie sa investeasca pentru a obtine cele mai bune conditii de functionare a acestora.

Pentru obtinerea unui certificat de performanta energetica  trebuie sa va adresati unui Auditor Energetic atestat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (lista completa aici).

Documentul este valabil 10 ani, si este intocmit de un auditor in urma unui calcul termo-tehnic efectuat asupra cladirii.

In urma acestui calcul, imobilul va fi incadrat t intr-una din cele 7 clase de pe scara energetica. Acestea sunt clasificate de la A – consumul cel mai scazut de energie, mai putin de 125 de kWh/mp/an – la G, consum ridicat de energie – mai mult de 820 kWh/mp/an.

In Romania, majoritatea cladirilor, mai ales cele construite inainte de 1989, sunt clasate in clasele energetice C sau D, insa, conform specialistilor, daca blocul a fost reabilitat termic cu polistiren de 10-15 cm, apartamentele sunt dotate cu geamuri termopan si daca apartamentul este situat la mijloc, are maxim un perete exterior si este orientat catre Sud, performanta energetica a acestuia poate ajunge pana la clasa energetica A.

Factori care sunt luati in calcul pentru clasarea cladiri intr-una din cele sapte clase energetice sunt urmatorii:

 • Caracteristicile tehnice ale cladirii;
 • Caracteristicile tehnice ale instalatiilor ;
 • Expunerea la soare a cladirii;
 • Izolatia termica;
 • Amplasarea cladirii in raport cu factorii climatici exterior;
 • Sursele proprii de producere a energiei;
 • Climatul exterior al cladirii;
 • Influenta cladirilor invecinate.

Pentru obtinerea certificatului de performanta energetica sunt necesare urmatoarele acte:

 • Planul de situatie al cladirii – cu incadrarea ei in functie de punctele cardinale si imobilele vecine;
 • Planurile cladirii pe etaje – subsol, parter, nivele ;
 • Planurile pe sectiuni ale cladirii- longitudinale, transversale;
 • Detalii despre constructie: despre terasa, pod, subsol, pereti, podea, etc.;
 • Fisa tehnica a geamurilor termopane;
 • Detalii despre instalatia de incalzire, ce tip este.

Certificatul energetic ajuta proprietarul in determinarea corecta a pretului locuintei, incadrand cladirea intr-o clasa energetica corespunzatoare, astfel pretul imobilelor cu clasa energetica A, B este mai mare datorita costurilor mai reduse ale intretinerii, iar cele din clase energetice cu eficienta redusa sunt mai accesibile la pret, cel putin in teorie.

Obtinerea unui certificat de performanta energetica este obligatorie in cazul vanzarii unui imobil, contractele de vanzare cumparare incheiate fara acesta putand fi atacate in instanta si supuse nulitatii relative.

Certificatul de performanta energetica este recomandat fiecarei cladiri, chiar daca nu este inchiriata sau oferita spre vanzare, acesta ajutand proprietarul sa inteleaga carui fapt se datoreaza costurile ridicate de intretinere; o data cu el se primesc recomandari pentru a le reduce si a spori confortul. In cazul in care doriti sa construiti un imobil nou, este obligatorie obtinerea lui atunci cand se doreste intabularea cladirii.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Criteriul.ro

Criteriul.ro

Ziar national de informatii si opinii.

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo