Criteriul National

Cetățenii se pot expune la riscuri dacă folosesc materiale neconforme pentru reabilitările termice

Cetățenii se pot expune la riscuri dacă folosesc materiale neconforme pentru reabilitările termice
noiembrie 11
16:13 2015

Asociaţia Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) a discutat despre riscurile la care pot fi expuși cetățenii dacă se folosesc materiale neconforme pentru reabilitarea termică, în cadrul dezbaterii cu tema “Siguranța la foc a lucrărilor de reabilitare termică”. Evenimentul, organizat de Liga Națională a Asociațiilor de Proprietari Habitat, a avut loc pe 10 noiembrie, în București.

Din partea Asociaţiei Producătorilor de Polistiren Expandat din România au participat la eveniment Delia Filip, director executiv ROMEPS, precum și vicepreședintele asociației, Florin Hahui.

“Misiunea noastră este aceea de a acționa în interesul cetățenilor și, implicit de a proteja consumatorii. Prin participarea la această dezbatere am vrut să explicăm cetățenilor faptul că există o anume dezinformare în piață, potrivit căreia polistirenul expandat este inflamabil, comparativ cu alte materiale. În realitate însă, testele efectuate de numeroase institute ale pompierilor dovedesc faptul că polistirenul ignifugat satisface toate normele europene de siguranță. Este important să luăm în calcul întregul sistem de termoizolare atunci când vorbim de rezistența la foc, deoarece acesta este protejat cu masă șpaclu, armat cu plasă și protejat și de tencuiala decorativă, care este la rândul ei ignifugă”, a declarat Delia Filip, director executiv ROMEPS.

Tocmai de aceea, conform reprezentanților ROMEPS, pentru a ne proteja și a nu ne expune la riscuri, trebuie să fim atenți la materialele termoizolante folosite la reabilitările termice, precum și la modul în care acestea se realizează.

Mai mult decât atât, pentru a veni în întâmpinarea cetățenilor, ROMEPS derulează, în prezent, programul “Quality Control”, ce are ca obiectiv respectarea și promovarea standardelor în construcții. Acest program prevede, totodată, o activitate permanentă și susținută de monitorizare a calității pentru tot polistirenul comercializat pe teritoriul României.

“Pentru a preveni situațiile de risc, încurajăm românii să ne trimită sesizările lor ori de câte ori identifică neregularități la diverse lucrări de termoizolare. Dacă nu sunt siguri de calitatea polistirenului expandat pe care l-au cumpărat sau au îndoieli că produsul respectiv respectă standardele în vigoare, ne pot trimite o sesizare prin formularul de contact de pe site-ul nostru, www.romeps.ro”, a precizat Delia Filip.

În cadrul evenimentului s-au dezbătut și alte teme de interes, precum obligaţiile pe care trebuie sa le îndeplinească asociaţiile de proprietari din punct de vedere al apărării împotriva incendiilor, care este dotarea minimă cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor pentru blocurile de locuinţe, ce obligaţii au locatarii unui bloc de locuinţe privind asigurarea evacuării în caz de incendiu, care este relația asociațiilor de proprietari cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență București – Ilfov (ISU), conştientizarea cetăţenilor privind riscurile la care s-ar putea expune prin utilizarea materialelor neconforme și prin utilizarea neadecvată a clădirilor reabilitate, educarea cetăţenilor privind modul de alarmare şi informare permanentă a lor în cazul producerii unui incendiu, care sunt obligațiile autorităților, dar și drepturile și obligațiile proprietarilor / asociațiilor de proprietari.

La dezbatere au mai participat reprezentanți ai INCERC URBAN, ai asociațiilor de proprietari din București, precum și specialiști în domeniu. Deși au confirmat inițial prezența , din păcate, de la dezbatere au lipsit reprezentanții IGSU, ISU BUCUREȘTI – ILFOV, reprezentanți ai Prefecturii, precum și ai Primăriilor de sector și ai Primăriei Generale a Municipiului București și ai Patronatului Societăților din Construcții.

Comentarii

Comentarii

Tags

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo