Criteriul National

Chelului, tichia de mărgăritar…

Chelului, tichia de mărgăritar…
martie 08
12:42 2020

received_528002221188960

Scheci a la nea Mărin

Mă fraţâlor, vă spui una, da’ aci să rămâie, aci, că dacă află Veta, jar mănânc, auz’! Ce îmi veni mie aşa, pe toamnă, când măi terminarăm cu muncile şi să făcusă şi zăibărelu’, o întrebai mai mult în glumă, ştii, s-o prinde, nu s-o prinde: Ce zâci, Veto, mergi şi tu cu mine pi la Calafat? Merg, zâce, di ce să nu merg? sări ea di colo. Abia mai scot capu-n lume. Tot cu nasu-n cenuşă, mi-o ajunga! Da’ să nu te-aud pe ormă c-aşa şi pe dincolo, cherduş’ zâua, cătai io s-o dreg. Nu, zâce, abia îmi mai clătesc ochii. Hotărâtă, ce mai…
Pusăi freo 200 de lei în portofel ca la un caz de ceva să fie: transportu’, un mic, o bere… De, pleci la drum’, poţi să ştii? Luarăm otobuzu’, că şi zâsă Veta, cârcotaşă cum o ştiţi: Ce erea dacă ne ducea Sucă cu maşina, ce erea? Ce-ai, fă? zâc. Nu cari chetre de moară! Cu mâinile goale şi să trezâm copilu’ cu noaptea-n cap? Şi îi închisăi gura, i-o închisă, auz’!
Cum-necum, ajunsărăm la târg. Şi tare să minună Veta mea când văzu puhoiu’ de lume. De unde vine-atâta lume, Mărine? zâce. Di la Mozna, zâc. Şi tăcu. S-o fi prins, nu s-o fi prins, o lăsai să schearbă, să-şi pună mintea la contribuţâie.
Să uita la marfa de pe tarăbi când în stânga, când în dreapta, şi boscorodea: Ne-ar trebui asta, ba şi asta, şi ailaltă, de mă zăpăci de cap şi măi multe nu. Tăcui, tăcui, până îmi ieşi din pepeni, îmi ieşi: Ia’ ascultă, măi fimeie, noi venirăm la plimbare sau la cumpărături? Da’ mi-o tăie scurt: Dacă-ţ’ erea de plimbare, di ce m-adusăşi aci? Di ce nu mersărăm ca oaminii la Grădina Publică? Şi dacă-ţ’ erea de plimbat, nu puteam să ne plimbăm şi la noi fără nicio cheltuială? Nu crez’? Şi îi detei dreptate, îi detei. Are o minte brici. Mă lăsă ea la barieră? Mă lăsă.
Nu mă duci pe mine-n târg de florile mărului, zâce, că eu n-am timp de cherdut, auz’! Şi capacu’ ăsta ne prinde bine. Ne prinde, zâce. Pusăsă ochii pe un capac bleu de plastic, frumos, e drept, cu doi peşti deasupra, da’ în el stam noi acuma? Veceu’ în fundu’ curţî, capacu’ îi mai lipsa? Chelului, tichia de mărgăritar. Şi cum îl duci? o-ntrebai. Cum îl duci? Ete-aşa, zâsă, şi îl şi luă subsuoară. Ai răbdare, să vin cu Sucă, zâc. Faci listă de-acas’ şi… Nu, zâce, că să pune vremea şi pe ormă nu ştiu dacă mai găsăşti aşa chilipir. Aci e mai ieftin decât în tot târgu’. Ochi de şuiţă, ce mai! Îşi făcu ea damblaua? Şi-o făcu! Te pui cu dreacu’ de-amiaz’? Nu te pui. Cumpărai o pungă mare de plastic şi îl dosâi bine, că dupe mintea Vetii, ar fi mers cu ditai capacu’ sub braţ pin tot oraşu’, pin tot oraşu’, auz’!
Mi-o făcu Veta mea? Mi-o făcu. Da’ aşa nu zâceţi voi, o mai călca ea pin Caraula, o mai călca? Poate când mi-oi vedea ceafa.
Să fiţi iubiţi! Şi la bună vedere!

Sursa foto: https://google.com

Acest material a fost realizat de către doamna Elena Neacșu în exclusivitate pentru platforma media independentă Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul