Criteriul National

Chimia, un domeniu revigorat de liceenii constănțeni

Chimia, un domeniu revigorat de liceenii constănțeni
mai 14
03:20 2015

Când aduci discuția despre un domeniu precum chimia, puțini sunt cei care se încumetă să converseze. Tot mai puțini tineri erau, până nu de mult, pasionați de acest domeniu. Totuși, astăzi, apar mugurii speranțelor înăbușite, care ne arată că, în anii ce vin, România poate da lumii chimiști de renume internațional.

Un astfel de exemplu, este cel al lui Paul Haidu-Gerea, elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constața. Acesta a câștigat în urmă cu două săptămâni, două medalii importante la competiții internaționale de chimie. Prima medalie, de bronz, a venit în cadrul Olimpiadei de Științe a Uniunii Europene, care s-a derulat din 26 aprilie și până în 6 mai, în Austria, la Klangfurt. Acestei medalii i-a urmat, la scurt timp, cea de argint, obținută în cadrul Olimpiadei Internaționale de Chimie „D. Mendeleev”. Competiția s-a desfășurat din 3 în 10 mai, în capitala Armeniei, Erevan. „Concursul ”Mendeleev” este deosebit de dificil, implică trei probe a câte cinci ore, două teoretice și una practică. Am avut probleme din cinci capitole: chimie organică și anorganică, chimie fizică, analitică și științele vieții și polimeri”, a ceclarat bucuros, Paul.

o astfel de reușită este rodul a numeroase ore de studiu intens, de pasiune pentru un domenu ce-ți deschide porți către cercetare. Nivelul său ridicat de cunoștiințe îi face până și pe colegii mai mari să fie invidioși, Paul reușind să rezolve probleme de chimie care dau bătăi de cap celor de clasa a XII-a. Susținerea familie, cât și a profesorului său, Monica Dumitru l-au ajutat pe tânărul mircist să-și ducă pasiunea pe cotele cele mai înalte ale cunoașterii.„Mă pregătesc de foarte mult timp, nu m-am oprit niciodată și nici nu cred că aș fi reușit să obțin ceva dacă nu mă pregăteam constant. În principiu, citesc din multe tratate, rezolv subiecte de olimpiade internaționale, caut pe internet diverse articole, noi publicații din chimie. Sunt zile când intru în laborator și fac câteva lucrări practice, pentru care lucrez aproximativ 7 ore pentru fiecare”, a mai declarat Paul.

Din iunie, acesta se va alătura lotului național de chimie pentru a participa la alte două competiți, și anume,Olimpiada Internațională de Chimie și Olimpiada Pluridisciplinară din Yacuția, Rusia. „Aș vrea ca în viitor să fac cercetare în domeniul chimiei și al fizicii. Cu toate că cercetătorii sunt prost plătiți, atât timp cât îmi place, nu este nicio problemă pentru mine. Încă nu știu dacă voi alege România sau altă țară”,a fost concluzia tânărului chimist..

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo