Criteriul National

Chimia, un domeniu revigorat de liceenii constănțeni

Chimia, un domeniu revigorat de liceenii constănțeni
mai 14
03:20 2015

Când aduci discuția despre un domeniu precum chimia, puțini sunt cei care se încumetă să converseze. Tot mai puțini tineri erau, până nu de mult, pasionați de acest domeniu. Totuși, astăzi, apar mugurii speranțelor înăbușite, care ne arată că, în anii ce vin, România poate da lumii chimiști de renume internațional.

Un astfel de exemplu, este cel al lui Paul Haidu-Gerea, elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constața. Acesta a câștigat în urmă cu două săptămâni, două medalii importante la competiții internaționale de chimie. Prima medalie, de bronz, a venit în cadrul Olimpiadei de Științe a Uniunii Europene, care s-a derulat din 26 aprilie și până în 6 mai, în Austria, la Klangfurt. Acestei medalii i-a urmat, la scurt timp, cea de argint, obținută în cadrul Olimpiadei Internaționale de Chimie „D. Mendeleev”. Competiția s-a desfășurat din 3 în 10 mai, în capitala Armeniei, Erevan. „Concursul ”Mendeleev” este deosebit de dificil, implică trei probe a câte cinci ore, două teoretice și una practică. Am avut probleme din cinci capitole: chimie organică și anorganică, chimie fizică, analitică și științele vieții și polimeri”, a ceclarat bucuros, Paul.

o astfel de reușită este rodul a numeroase ore de studiu intens, de pasiune pentru un domenu ce-ți deschide porți către cercetare. Nivelul său ridicat de cunoștiințe îi face până și pe colegii mai mari să fie invidioși, Paul reușind să rezolve probleme de chimie care dau bătăi de cap celor de clasa a XII-a. Susținerea familie, cât și a profesorului său, Monica Dumitru l-au ajutat pe tânărul mircist să-și ducă pasiunea pe cotele cele mai înalte ale cunoașterii.„Mă pregătesc de foarte mult timp, nu m-am oprit niciodată și nici nu cred că aș fi reușit să obțin ceva dacă nu mă pregăteam constant. În principiu, citesc din multe tratate, rezolv subiecte de olimpiade internaționale, caut pe internet diverse articole, noi publicații din chimie. Sunt zile când intru în laborator și fac câteva lucrări practice, pentru care lucrez aproximativ 7 ore pentru fiecare”, a mai declarat Paul.

Din iunie, acesta se va alătura lotului național de chimie pentru a participa la alte două competiți, și anume,Olimpiada Internațională de Chimie și Olimpiada Pluridisciplinară din Yacuția, Rusia. „Aș vrea ca în viitor să fac cercetare în domeniul chimiei și al fizicii. Cu toate că cercetătorii sunt prost plătiți, atât timp cât îmi place, nu este nicio problemă pentru mine. Încă nu știu dacă voi alege România sau altă țară”,a fost concluzia tânărului chimist..

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo