Criteriul National

Chimia, un domeniu revigorat de liceenii constănțeni

Chimia, un domeniu revigorat de liceenii constănțeni
mai 14
03:20 2015

Când aduci discuția despre un domeniu precum chimia, puțini sunt cei care se încumetă să converseze. Tot mai puțini tineri erau, până nu de mult, pasionați de acest domeniu. Totuși, astăzi, apar mugurii speranțelor înăbușite, care ne arată că, în anii ce vin, România poate da lumii chimiști de renume internațional.

Un astfel de exemplu, este cel al lui Paul Haidu-Gerea, elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constața. Acesta a câștigat în urmă cu două săptămâni, două medalii importante la competiții internaționale de chimie. Prima medalie, de bronz, a venit în cadrul Olimpiadei de Științe a Uniunii Europene, care s-a derulat din 26 aprilie și până în 6 mai, în Austria, la Klangfurt. Acestei medalii i-a urmat, la scurt timp, cea de argint, obținută în cadrul Olimpiadei Internaționale de Chimie „D. Mendeleev”. Competiția s-a desfășurat din 3 în 10 mai, în capitala Armeniei, Erevan. „Concursul ”Mendeleev” este deosebit de dificil, implică trei probe a câte cinci ore, două teoretice și una practică. Am avut probleme din cinci capitole: chimie organică și anorganică, chimie fizică, analitică și științele vieții și polimeri”, a ceclarat bucuros, Paul.

o astfel de reușită este rodul a numeroase ore de studiu intens, de pasiune pentru un domenu ce-ți deschide porți către cercetare. Nivelul său ridicat de cunoștiințe îi face până și pe colegii mai mari să fie invidioși, Paul reușind să rezolve probleme de chimie care dau bătăi de cap celor de clasa a XII-a. Susținerea familie, cât și a profesorului său, Monica Dumitru l-au ajutat pe tânărul mircist să-și ducă pasiunea pe cotele cele mai înalte ale cunoașterii.„Mă pregătesc de foarte mult timp, nu m-am oprit niciodată și nici nu cred că aș fi reușit să obțin ceva dacă nu mă pregăteam constant. În principiu, citesc din multe tratate, rezolv subiecte de olimpiade internaționale, caut pe internet diverse articole, noi publicații din chimie. Sunt zile când intru în laborator și fac câteva lucrări practice, pentru care lucrez aproximativ 7 ore pentru fiecare”, a mai declarat Paul.

Din iunie, acesta se va alătura lotului național de chimie pentru a participa la alte două competiți, și anume,Olimpiada Internațională de Chimie și Olimpiada Pluridisciplinară din Yacuția, Rusia. „Aș vrea ca în viitor să fac cercetare în domeniul chimiei și al fizicii. Cu toate că cercetătorii sunt prost plătiți, atât timp cât îmi place, nu este nicio problemă pentru mine. Încă nu știu dacă voi alege România sau altă țară”,a fost concluzia tânărului chimist..

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul