Criteriul National

China își cultivă visul hegemonic în golul lăsat de Trump – International

China își cultivă visul hegemonic în golul lăsat de Trump – International
noiembrie 18
02:56 2020
După aproape opt ani de negocieri, China a încheiat un acord comercial care o leagă de 14 economii din Asia-Pacific. Parteneriatul Economic Comprehensiv Regional (RCEP) a fost semnat duminică 15 noiembrie, la finalul summitului ASEAN, pe care Vietnamul l-a găzduit virtual, scrie IlSole24ore, citat de Rador.

Efort hegemonic


RCEP se alătură celuilalt mare efort hegemonic făcut de China în ultimii ani: mega investițiile în infrastructura Noului Drum al Mătăsii, care începe să dea semne din ce în ce mai evidente de oboseală și dezamăgire din partea țărilor partenere. Dincolo de conținutul privind taxele și comerțul, RCEP, ca de altfel și Drumul Mătăsii, are valoare politică: în competiţia din ce în ce mai aprigă cu Statele Unite, Beijingul și-a condus cu răbdare și hotărâre diplomația, construindu-şi, cel puțin pe hârtie, un bloc de interes și influență care-i cuprinde pe aliații tradiționali ai Washingtonului.

În afara celor zece state membre ASEAN (Brunei, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Filipine, Singapore, Thailanda, Vietnam) și Noua Zeelandă, acordul include Australia și mai presus de toate Japonia și Coreea de Sud. O palmă dată administrației Trump.

În intențiile Beijingului, ar fi trebuit să participe și India, care s-a retras anul trecut, din ce în ce mai iritată de expansionismul economic al uriaşului său vecin. Tensiunile dintre cele două țări s-au revărsat peste granița disputată în Himalaya, unde în ultimele luni, bătăliile dintre cele două armate s-au intensificat.

Datele RCEP


Chiar și fără India, datele RCEP sunt impresionante. Regiunea în cauză produce aproape o treime din PIB-ul mondial și găzduiește 2,7 miliarde de oameni. Acordul își propune să reducă progresiv taxele și să faciliteze investițiile și schimburile între țările membre (prin crearea unor reguli comune). Rezultatul va fi consolidarea lanțurilor regionale de aprovizionare, sub regia chineză. Un aspect pe care Beijingul, singura economie majoră care s-a salvat de recesiune în anul Covid, mizează din ce în ce mai mult pentru a reduce dependența de Statele Unite.

Membrii RCEP au deja diverse acorduri bilaterale sau multilaterale între ei pe care se bazează noua înțelegere. Există, de asemenea, reguli privind proprietatea intelectuală, în timp ce se acordă puțină atenție drepturilor muncii și mediului.

Golul lăsat de Trump

Pentru Beijing, acordul este un succes evident: ofensiva sa diplomatică s-a putut dezvolta în golul lăsat de administrația Trump, care a respins proiectul paralel și alternativ lansat de Barack Obama, Parteneriatul Trans Pacific (semnat apoi în formă lejeră de celelalte țări implicate). În multe privințe, RCEP a reprezentat chiar răspunsul la TPP, care excludea China și urmărea să o conțină.

Cu doctrina America First, Trump a respins în schimb multilateralismul și a relansat relațiile cu aliații tradiționali pe o bază mercantilistă, săpând un șanț de iritare, neîncredere și tarife.

Potrivit lui William Reinsch, oficial comercial al administrației Clinton și consultant al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, „Dacă Statele Unite continuă să ignore sau să intimideze țările din regiune, pendulul de influență va oscila către China. Dacă, pe de altă parte, Biden are un plan credibil de a restabili prezența și influența SUA, atunci pendulul ar putea reveni în partea noastră”.
Anunțul încheierii RCEP a sosit în timp ce la Washington este în curs de desfăşurare cea mai contestată și îndrăzneață tranziție din istoria sa.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul