Criteriul National

China: Un robot, folosit pentru efectuarea testelor Covid – International

China: Un robot, folosit pentru efectuarea testelor Covid – International
ianuarie 13
20:43 2021
„Spune ahhh”: un oraș din nord-estul Chinei a folosit miercuri un robot pentru prima dată pentru a efectua testele Covid-19, ca parte a unei campanii masive de screening după câteva cazuri descoperite, potrivit AFP.

Instalat într-o grădiniță din Shenyang, capitala provinciei Liaoning, acest braț articulat, controlat de la distanță de un operator, tamponează delicat gâtul pacienților.

Principalul avantaj al robotului: reduce riscul de infectare a personalului medical, menținând în același timp o precizie ridicată a mișcării.

Neimpresionați de această instalație futuristă, mulți locuitori din Shenyang s-au aliniat miercuri la acest centru de testare instalat în școală.

După scanarea actului de identitate, se așează în fața dispozitivului, unde o voce feminină preînregistrată le cere politicos să deschidă gura.

Robotul direcționează apoi tamponul către gâtul pacientului. Un operator, într-un costum de protecție, controlează întreaga operațiune de la distanță folosind o cameră montată pe brațul articulat și un ecran de control.

China a stopat în mare măsură epidemia Covid-19 pe teritoriul său din primăvara anului 2020. Cu toate acestea, se confruntă cu mici focare localizate de câteva zeci de cazuri de câteva săptămâni.

Autoritățile reacționează rapid, cu blocaje și restricții de călătorie, sau campanii masive de screening desfășurate în câteva zile pe zeci de milioane de oameni.

Roboții sunt din ce în ce mai populari în China, în sectorul industrial, dar și pentru sarcini din viața de zi cu zi, cum ar fi livrarea meselor sau transportul bagajelor.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul