Criteriul National

Chirias sau proprietar? Pro si contra

Chirias sau proprietar? Pro si contra
iulie 21
10:43 2017

Exista argumente pro si contra pentru a inchiria o proprietate, la fel cum exista si in cazul in care detii o locuinta. Ambele optiuni au propriile lor avantaje si dezavantaje; de exemplu, inchirierea iti va permite sa economisesti bani pe termen scurt, in timp ce sa detii propria locuinta iti ofera un sentiment de securitate, deoarece este o investitie ce aduce beneficii pe termen lung. Pentru a te ajuta sa iei solutia cea mai potrivita pentru nevoile tale, am supus analizei ambele variante. Iata ce a rezultat:

Avantajele cumpararii unei locuinte

 • detinerea unei proprietati ofera beneficii pe termen lung: securitatea unei locuinte stabile ofera un confort psihic si fizic.
 • fiind proprietarul unei locuinte, ai posibilitatea de o vinde, sau de a o inchiria, ceea ce inseamna ca detinerea unei case sau a unui apartament reprezinta o potentiala sursa de venit.
 • prin cumpararea unei case, aceasta devine prorietatea ta, ceea ce iti permite o mai mare libertate de a te folosi de acest bun, fara sa te confrunti cu restrictiile impuse de un alt proprietar, asa cum se intampla adesea in cazul in care esti chirias. Astfel, ai controlul deplin asupra modificarilor pe care vrei sa le faci in ceea ce priveste proprietatea ta, asa incat poti sa schimbi designul locuintei tale oricand doresti.
 • daca ai solicitat un imprumut pentru achizitionarea unei locuinte, depinde de tine ca rambursarile sa fie efectuate la timp. In acest mod, iti imbunatesti profilul de creditare, marindu-ti scorul de credit.

Dezavantajele cumpararii unei locuinte

 • sa devii proprietar presupune o mare responsabilitate financiara, inclusiv rambursarile in cazul in care ai facut un imprumut, dar fiind incluse aici si cheltuielile pentru intretinerea locuintei.
 • exista costuri suplimentare pe care le suporta proprietarii de case, cum ar fi rate, impozite, asigurari si taxele de intretinere.
 • un proprietar al unei locuinte isi asuma riscul de a nu obtine profit prin revanzare. Acest lucru poate avea drept cauze factori financiari, cum ar fi o recesiune, ori pur si simplu amplasarea casei sau apartamentului intr-o zona pentru care nu exista interes din partea potentialilor clienti.
 • atunci cand detii propria locuinta, nu ai un grad de mobilitate atat de ridicat, cum s-ar intampla atunci cand esti chirias. Un chirias poate parasi o proprietate dupa perioada de preaviz stipulata in contractul de inchiriere, care de regula este de o luna. Pe cealalta parte, este foarte probabil ca un proprietar sa depinda de vanzarea apartamentului sau a casei inainte de a putea cumpara o locuinta noua, ceea ce va ingreuna procesul de mutare in noul imobil.

Avantajele inchirierii unei locuinte

 • inchirierea unei proprietati permite o mai mare flexibilitate decat detinerea sa. Statul cu chirie este ideal pentru cei care s-ar putea confrunta cu schimbari bruste, cum ar fi relocarea locului de munca. Inchirierea nu necesita angajament pe termen lung si este cea mai buna optiune daca nu intentionezi sa ramai intr-un singur loc pe o perioada lunga de timp.
 • ai posibilitatea de a locui intr-un spatiu pe care nu iti permiti sa ti-l cumperi, ceea ce este o alternativa buna pentru economisirea banilor, pe termen scurt. Dupa plata chiriei, poti pune deoparte o anumita suma de bani, in fiecare luna, suma pe care sa o poti folosi mai tarziu pentru a-ti cumpara propria locuinta.
 • singura taxa pe care trebuie sa o achiziti in calitate de chirias, este, desigur, plata chiriei. De restul cheltuielilor se va ocupa proprietarul imobilului.

Dezavantajele inchirierii unei locuinte

 • chirias fiind, vei fi obligat sa respecti regulile contractului de inchiriere, care presupun implicit limitarea drepturilor de a renova proprietatea. In aceasta situatie, nu vei putea face modificari in casa fara consimtamantul proprietarului locuintei.
 • in momentul inchirierii unui apartament sau a unei case nu vei avea control asupra fluctuatiilor anuale de inchiriere, care sunt direct afectate de inflatie.
 • nu exista garantia ca un contract de inchiriere va fi reinnoit atunci cand expira.
 • inchirierea unei locuinte nu ofera rentabilitatea investitiei, deoarece proprietatea nu apartine in mod legal locatarului.
 • cand inchiriezi o locuinta, de cele mai multe ori va trebui sa iei contact cu un agent imobiliar si abia apoi cu proprietarul de drept, fapt care duce la prelungirea perioadei in care te poti muta.

Deci, ce alegi sa fii? Proprietar sau chirias?

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Miruna A

Miruna A

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo