Criteriul National

CIRC MAXIM! Şefa CNA e acuzată de Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor deoarece ar fi tolerat derapajele media în cazul tragediei Colectiv !

CIRC MAXIM! Şefa CNA e acuzată de Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor deoarece ar fi tolerat derapajele media în cazul tragediei Colectiv !
noiembrie 10
16:52 2015

CNA

 

Deputaţii Liliana Mincă şi deputatul PND Radu Popa i-au cerut şefei Consiliului Naţional al Audiovizualului Laura Georgescu să demisioneze din funcţie, în contextul în care instituţia nu a dispus sancţiuni pentru posturile de televiziune care au difuzat imagini neblurate de la locul tragediei petrecute în Clubul Colectiv. Un alt aspect invocat de preşedintele Comisiei, deputatul PNL Gigel Ştirbu a fost legat de „politica de îndobitocire a telespectatorilor“ promovată de unele posturi TV. Deputatul PSD Mihail Sturzu a cerut nu numai demisia şefei CNA, ci şi a membrilor Consiliului, afirmând că astfel Parlamentul va fi „obligat“ să numească oameni competenţi şi să aducă îmbunătăţiri legislaţiei.

Şefa CNA i-a transmis deputatului Mihai Sturzu că va demisiona dacă acesta îi va spune care este prevederea legală pe care a încălcat-o. „Domnule deputat dacă îmi arătaţi unde am încălcat legea, eu personal, îmi dau demisia“, a declarat şefa CNA, Lauga Georgescu. Laura Georgescu a susţinut, în prezentarea făcută, în faţa Comisiei de cultură, că dacă în prima jumătate de oră „au scăpat imagini“, strict tehnic, acestea nu aveau cum să fie blurate, explicând că ulterior a funcţionat „sistemul de comunicare cu cei din post care trebuiau să înregistreze aceste imagini şi să le blureze.“ Şefa CNA le-a cerut membrilor Comisiei de cultură să ia în calcul faptul că a fost pentru prima dată când oamenii din media s-au întâlnit cu un eveniment de asemenea proporţii.

„Consiliul va da sancţiuni, însă, reporterii care au fost la faţa locului au încercat că informeze publicul, în niciun caz să încalce legile“, a declarat Laura Georgescu, în cadrul audierii din Comisia de Cultură. Şefa CNA a afirmat că în prima şedinţă de după tragicul eveniment, Consiliul a adoptat prima recomandare, adresând rugămintea către toate televiziunile de a încerca să nu transmită imagini de la priveghi şi înmormântări, „având în vedere că există posibilitatea ca aceste transmisiuni să aducă atingere demnităţii umane.“

Laura Georgescu a precizat că s-au încheiat ultimele monitorizări privind difuzarea imaginilor de difuzate în contextul tragediei din clubul Colectiv, afirmând că subiectul este pe ordinea de zi a şedinţei de, marţi, 10 noiembrie. „Nu putem discuta strict cantitativ câte un post, avem aici primele 38 de ore de pe zece televiziuni. Ele trebuie vizionate în şedinţă publică în prezenţa reprezentanţilor media“, le-a comunicat Laura Georgescu membrilor Comisiei de cultură. Difuzarea imaginilor neblurate în contextul tragediei din clubul Colectiv nu a fost singura mustrare pe care membrii comisiei i-au adresat-o Laurei Georgescu. Peşedintele Comisiei de Cultură, Gigel Ştirbu, a atras atenţia că „televiziunile româneşti au o anumită politică de îndobitocire a telespectatorilor“, afirmând că probabil amenzile date de CNA nu sunt suficient de ridicate în comparaţie cu banii pe care posturile de televiziune îi primesc din publiciatate.

În apărarea sa, Laura Georgescu a susţinut că CNA se confruntă cu o situaţie nemaiîntâlnită, afirmând că „moare se pare tabloidul şi se naşte reality show-ul“, context în care CNA are în vedere modificarea legislatiei secundare pentru a combate aspectele indicate de preşedintele comisiei.

Surse foto stiriexclusive.ro,http://www.realitatea.net/

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo