Criteriul National

CIRC MAXIM! Şefa CNA e acuzată de Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor deoarece ar fi tolerat derapajele media în cazul tragediei Colectiv !

CIRC MAXIM! Şefa CNA e acuzată de Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor deoarece ar fi tolerat derapajele media în cazul tragediei Colectiv !
noiembrie 10
16:52 2015

CNA

 

Deputaţii Liliana Mincă şi deputatul PND Radu Popa i-au cerut şefei Consiliului Naţional al Audiovizualului Laura Georgescu să demisioneze din funcţie, în contextul în care instituţia nu a dispus sancţiuni pentru posturile de televiziune care au difuzat imagini neblurate de la locul tragediei petrecute în Clubul Colectiv. Un alt aspect invocat de preşedintele Comisiei, deputatul PNL Gigel Ştirbu a fost legat de „politica de îndobitocire a telespectatorilor“ promovată de unele posturi TV. Deputatul PSD Mihail Sturzu a cerut nu numai demisia şefei CNA, ci şi a membrilor Consiliului, afirmând că astfel Parlamentul va fi „obligat“ să numească oameni competenţi şi să aducă îmbunătăţiri legislaţiei.

Şefa CNA i-a transmis deputatului Mihai Sturzu că va demisiona dacă acesta îi va spune care este prevederea legală pe care a încălcat-o. „Domnule deputat dacă îmi arătaţi unde am încălcat legea, eu personal, îmi dau demisia“, a declarat şefa CNA, Lauga Georgescu. Laura Georgescu a susţinut, în prezentarea făcută, în faţa Comisiei de cultură, că dacă în prima jumătate de oră „au scăpat imagini“, strict tehnic, acestea nu aveau cum să fie blurate, explicând că ulterior a funcţionat „sistemul de comunicare cu cei din post care trebuiau să înregistreze aceste imagini şi să le blureze.“ Şefa CNA le-a cerut membrilor Comisiei de cultură să ia în calcul faptul că a fost pentru prima dată când oamenii din media s-au întâlnit cu un eveniment de asemenea proporţii.

„Consiliul va da sancţiuni, însă, reporterii care au fost la faţa locului au încercat că informeze publicul, în niciun caz să încalce legile“, a declarat Laura Georgescu, în cadrul audierii din Comisia de Cultură. Şefa CNA a afirmat că în prima şedinţă de după tragicul eveniment, Consiliul a adoptat prima recomandare, adresând rugămintea către toate televiziunile de a încerca să nu transmită imagini de la priveghi şi înmormântări, „având în vedere că există posibilitatea ca aceste transmisiuni să aducă atingere demnităţii umane.“

Laura Georgescu a precizat că s-au încheiat ultimele monitorizări privind difuzarea imaginilor de difuzate în contextul tragediei din clubul Colectiv, afirmând că subiectul este pe ordinea de zi a şedinţei de, marţi, 10 noiembrie. „Nu putem discuta strict cantitativ câte un post, avem aici primele 38 de ore de pe zece televiziuni. Ele trebuie vizionate în şedinţă publică în prezenţa reprezentanţilor media“, le-a comunicat Laura Georgescu membrilor Comisiei de cultură. Difuzarea imaginilor neblurate în contextul tragediei din clubul Colectiv nu a fost singura mustrare pe care membrii comisiei i-au adresat-o Laurei Georgescu. Peşedintele Comisiei de Cultură, Gigel Ştirbu, a atras atenţia că „televiziunile româneşti au o anumită politică de îndobitocire a telespectatorilor“, afirmând că probabil amenzile date de CNA nu sunt suficient de ridicate în comparaţie cu banii pe care posturile de televiziune îi primesc din publiciatate.

În apărarea sa, Laura Georgescu a susţinut că CNA se confruntă cu o situaţie nemaiîntâlnită, afirmând că „moare se pare tabloidul şi se naşte reality show-ul“, context în care CNA are în vedere modificarea legislatiei secundare pentru a combate aspectele indicate de preşedintele comisiei.

Surse foto stiriexclusive.ro,http://www.realitatea.net/

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro