Criteriul National

Clădire istorică aproape distrusă – Primăria a închis şantierul fără autorizaţie !

Clădire istorică aproape distrusă – Primăria a închis şantierul fără autorizaţie !
aprilie 07
23:25 2016

Fotografie0441

 

În zona istorică a oraşului Constanţa o frumoasă clădire istorică a fost distrusă cu inconştienţă de către noii ei proprietari. Clădirea a fost revendicată de comunitatea bulgarilor şi de puţin timp este sediul Asociaţiei bulgarilor dobrogeni. Din inerţia prejudecăților locale – ,,este casa mea, fac ce vreau cu ea” – noii proprietari s-au apucat să-i aplice o spoială crezând că fac un lucru bun. Clădirea veche de aproape 130 de ani şi aflată în imediata apropiere a bisericii Sf. Nicolae de pe strada Gh. Maior Şonţu avea o superbă patină şi ornamentaţie de fațadă. Lucrările executate fără autorizaţie contravin legii 50/1991 paragraful 11, aliniatul (1) litera e, h – punctul 3.  Din păcate se fac confuzii grave în interpretarea legilor, deoarece din colectivul de control care merge pe teren nu fac parte şi arhitecți sau pentru ca nu există poate o colaborarea mai apropiată între biroul de urbanism şi corpul de control. Zonele protejate istoric au reguli mult mai stricte de autorizare a lucrărilor de construcţie sau restaurare.

Prezentul şantier a fost închis printr-o dispoziţie a corpului de control în data de 6.04.2016 şi cazul este în curs de cercetare. Pe lângă răspunderea civilă sau penală, proprietarii vor fi obligaţi să angajeze o firma de proiectare şi o firma de construcţie cu acreditarile necesare pentru a reface faţada clădrii. Proprietarii cladirilor istorice si a monumentelor nu înțeleg un lucru foarte important: au răspunderea de întreținere a unor obiective de interes public. Distrugerea lor (în cazul monumentelor) presupune chiar răspundere în fața legii, deci are un posibil iz penal. Ei ar trebui să înțeleagă că, dacă nu au posibilitatea de a le întreține, trebuie să le vândă altora care le pot îngriji, nu să le distrugă.

Confuzia cea mai gravă după părerea mea se face la ART.11, litera h) punctul 3 ce precizează clar : sunt permise lucrări fără autorizaţie la reabilitarea energetică a anvelopantei dacă nu se schimbă sistemul constructiv al acesteia – acest lucru  se poate traduce prin: „sunt permise lucrări la faţadă dacă nu se schimbă materialul anvelopantei„. Faţada are şi ea un sistem constructiv (placare mecanică cu polistiren, tencuială pe bază de ciment lipită pe zidărie, placare piatră, etc). Dacă o faţadă este finisată cu tencuială pe bază de ciment şi apoi se aplică plăci de polistiren, asta presupune schimbarea sistemului constructiv al faţadei şi beneficiarul are nevoie de noi detalii de execuţie din partea proiectantului. De asmenea este ilegală înlocuirea fără autorizaţie a tâmplăriei la toate clădirile dacă se schimbă materialul, forma sau culoarea. Legile sunt mai stricte în zonele protejate istoric şi foarte stricte în cazul monumentelor.

Foarte important de ştiut este că oricare cetăţean poate reclama un şantier oriunde în oraş dacă nu este vizibil la faţa locului panoul  de informare care indică titlul proiectului, beneficiarii, numărul autorizaţiei, firma de construcţie şi proiectantul. Reclamaţiile pot fi făcute telefonic la numărul poliţiei locale (0241/484205) şi în scris la Inspectoratul de Stat în Construcții, Direcţia de Cultură şi Patrimoniu (pentru zona istorică) şi Primărie- sediul City Park ghișeul nr. 6.

Avem un oraș vechi de 2600 de ani care în loc  să exprime mândria bogatului trecut cultural,  reprezinta poate expresia unei comunităţi dezinteresate complet aproape de propriul trecut şi viitor, focusată mai mult pe satisfacerea instinctelor primare.

Redactare arh. Andrei Chivu

Untitledgg

 


Fotografie0439

Fotografie0438

 

 

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo