Criteriul National

Clădire istorică parțial distrusă chiar sub nasul primăriei și lângă instituțiile de cultură

Clădire istorică parțial distrusă chiar sub nasul primăriei și lângă instituțiile de cultură
noiembrie 20
03:55 2017

hotel regal

Fostul bulevard Carol, actual bulevard Tomis, o zona de poveste pentru orasul Constanta intr-o perioada de inflorire la sfarsit de secol XIX, inceput de secol XX, sufera din pacate in ultimii ani distugeri de cele mai multe ori iremediabile din pacate. Acest bulevard are pentru orasul port insemnatatea pe care Lipscaniul, sau chiar calea Victoriei o aveau in capitala. Frontul stradal cuprins intre strazile actual Fedinand si Traian, invecinat altadata gradinei Maxim Gorki, printr-o minune este inca in picioare, dar in lipsa unui regulament de urbanism care sa tina cont de insemnatatea istorica, ne trezim cu fel de fel de interventii ilegale de amenajare si reconditionare la aceste imobile. Am enuntat pana in prezent numeroase petitii catre administratie, am blocat si alte santiere in zona istorica si nu imi explic cum este posibil ca astfel de distrugeri sa aiba loc permanent chiar sub nasul primarie si la doi pasi de alte institutii (muzeul de istorie, directia de cultura) care au obligatia sa apere memoria si valoarea acestor locuri. Recent a venit randul la distrugere partiala fostului hotel Regal, un santier se deruleaza de mai multe luni la acest imobil si este cat se poate de evident ca lucrarile de renovare sunt unele de matuiala si mai degraba de distrugere pe alocuri. Santierul respectiv nu are un panou de informare asa ca era destul de limpede ca nu exista o autorizatie de constructie avand in vedere si faptul ca au aparut elemente noi pe fatada. Am reclamat prin posta electonica la primarie respectivul santier si nu am fost deloc surprins sa aflu ca era ilegal. Pe plan local m-am lamurit ca este o durere de cot generala, am inaintat nenumarate petitii chiar si in capitala la guvern si la ordinul arhitectilor referitor la problemele de conservare si punere in valoare a patrimoniului, dar m-am lovit de aceeasi indiferenta. Eu unul nu ma dau batut, am propus cu ceva timp in urma un proiect administratiei pentru bulevardul Tomis si  sunt convins ca va iesi soarele pana la urma si in zona istorica a Constantei…

petitie

111

2015 – propunere amenajare Tomis – pietonal Ferdinand-Lupoica

reamenajarea-Tomis-fost-Carol_zona_B (1)

hotel-regal-in-anul-1914653

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Andrei Chivu

Andrei Chivu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo