Criteriul National

„Cola și jocuri de societate”: O femeie de 117 ani a devenit cea mai bătrână persoană care a trăit vreodată în Japonia – International

„Cola și jocuri de societate”: O femeie de 117 ani a devenit cea mai bătrână persoană care a trăit vreodată în Japonia – International
septembrie 21
12:38 2020
O femeie japoneză în vârstă de 117 care are o slăbiciune pentru sucuri carbogazoase și ciocolată a devenit cea mai bătrână persoană care a trăit vreodată în Japonia, relatează The Guardian.

Kane Tanaka, care fusese deja recunoscută de către Cartea Recordurilor Guiness drept cea mai bătrână persoană din lume în viață în luna martie a anului trecut, a devenit sâmbătă cea mai bătrână persoană care a trăit vreodată în Japonia după ce a împlinit 117 ani și 261 de zile.

Supercentenara care trăiești într-un azil din orașul Fukuoka din sud-vestul țării a depășit recordul anterior stabilit de o altă femeie japoneză, Nabi Tajima, care s-a stins din viață în aprilie 2018 la vârsta de 117 ani și 260 de zile.

Tanaka a sărbătorit evenimentul cu o sticlă de Coca Cola, băutura sa favorită, și purtând un tricou cu fața ei imprimată pe acesta care i-a fost făcut cadou de familia sa. Eiji Tanaka, nepotul în vârstă de 60 de ani al femeii, a declarat pentru agenția de presă Kyodo că bunica sa se simte bine și că „se bucură de viață în fiecare zi”, în pofida restricțiilor privind vizitele impuse din cauza pandemiei de COVID-19.

„Ca familie suntem fericiți și mândri de noul record”, a declarat acesta.

Tanaka nu este singura japoneză în viață care a depășit vârsta de 100 de ani. Noi cifre publicate de guvernul nipon zilele trecute arată că numărul japonezilor cu vârsta de 65 de ani și peste a atins un număr record de 36,17 milioane, printre aceștia numărându-se 80.450 de persoane care au cel puțin 100 de ani.

Numărul de centenari a depășit 80.000 pentru prima dată, subliniind provocările financiare și asupra sistemului de sănătate pe care le reprezintă îmbătrânirea rapidă a populației Japoniei, 88% din persoanele care au depășit vârsta de 100 de ani fiind femei, potrivit ministerului sănătății japonez.

Spre comparație, în 1963 când a fost realizat prima dată sondajul, numărul japonezilor care împliniseră 100 de ani se situa la doar 153. Numărul persoanelor care au depășit vârsta de 64 de ani reprezintă acum 28,7% din totalul populației Japoniei, cel mai mare procent la nivel mondial, autoritățile japoneze estimând că acesta va ajunge la 35% până în 2040.

A șaptea dintr-o familie cu nouă copii, Tanaka s-a născut în 2 ianuarie 1903, viața ei întinzându-se pe parcursul domniilor a cinci împărați japonezi. Aceasta este acum a treia cea mai bătrână persoană care a trăit vreodată, după Jeanne Calment, o femeie franceză care a murit în 1997 la vârsta de 122 de ani, și americana Sarah Knauss care a decedat în 1999 la 119 ani.

Tanaka, care nu se poate întâlni cu rudele din cauza restricțiilor impuse pentru a limita răspândirea coronavirusului, își petrece timpul jucându-se jocuri de societate cu ceilalți rezidenți, potrivit relatărilor din presa japoneză.

Citește și:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul