Criteriul National

Colaboraționiștii

Colaboraționiștii
septembrie 20
08:51 2016

umbra-susta

După al doilea război mondial, în Franța și Marea Britanie a început o vânătoare împotriva colaboraționiștilor cu naziștii. Conform datelor din timpul războiului, colaboraționiștii făceau parte din cea mai detestată categorie umană, fiind în stare să vândă pe oricine pentru bani, funcții și pentru asigurarea traiului zilnic.
Odată încheiate ostilitățile militare, colaboraționiștii din vest au fost aduși în fața instanțelor. Unii au intrat în pușcărie, alții au fost executați, în funcție de faptele comise în favoarea regimului nazist.
În estul Europei, după 1944, a apărut noua formă de colaboraționism cu ocupantul străin, URSS. Oamenii mici, incapabili să realizeze ceva în viața lor prin forțele proprii, s-au pus în slujba bolșevicilor, au instituit criminalele tribunale ale poporului, au înființat Securitatea și i-au transformat în turnători pe alți oameni și mai mici.
Azi se vorbește despre colaborarea cu fosta Securitate. Avem chiar o instituție – CNSAS – care verifică toate dosarele fostei organizații de represiune politică. CNSAS dă verdicte de colaborator al fostei poliții politice.
Nu sunt de acord cu termenul de colaborator. Termenul corect este colaboraționist. Pentru că toți cei care au lucrat cu ocupanții străini și cu instituțiile impuse de ei nu pot fi catalogați decât cu termenul de colaboraționist. La fel cum au fost etichetați, după 1944, membrii guvernului de la Vichy condus de mareșalul Petain, și toți cei care au ajutat regimul nazist să se instituie în Franța ocupată în iunie 1940.
Cum la fel de corect ar fi ca să aplicăm termenul de colaboraționist și celor care își dau mâna în politică, după alegeri, cu dușmanii lor, în ciuda voinței electoratului.
Oamenii de stânga sunt colaboraționiștii dreptei, oamenii de dreapta sunt colaboraționiștii stângii, numai din dorința de a le fi bine lor și familiilor lor.

vladescu
O aleasă local declara imediat după scrutinul din 5 iunie 2016 că a ales să dea curs cererii edilului șef, un independent vopsit, pentru că s-a gândit la ea și la familia ei. Corect! Așa făceau și colaboraționiștii din Franța ocupată în perioada 1940-1944: se gândea la ei și la familia lor, la binele lor, fără colaborationismsă îi mai intereseze binele comunității locale sau naționale.


Când ai posibilitatea să negociezi cu alții pentru a forma o majoritate, dar alegi să faci echipă cu cel care îți este dușman, despre care afirmi că a furat pământul familiei tale lărgite, că a schimbat ROL-uri la impozite și taxe într-o localitate, că a contribuit la demiterea soțului tău dintr-o societate comercială puternică din domeniul utilităților și serviciilor publice, doar pentru a-ți fi ție bine și familiei tale restrânse, se numește COLABORAȚIONISM.

Iar de colaboraționism nu a fost iertat nimeni de-a lungul istoriei.

Sursa foto : http://google.com

Redacția ziarului Criteriul Național mulțumește domnului Hristo Botev pentru excelentul material oferit în exclusivitate!

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo