Criteriul National

Coliva si rugaciunile lucratoare pentru cei adormiti

Coliva si rugaciunile lucratoare pentru cei adormiti
ianuarie 13
18:15 2017

Slujba de pomenire a celor raposati este plina de incarcatura spirituala, de tristete dar si incredere ca Dumnezeu va avea grija de sufletele celor raposati. Toate acestea se reflecta frumos in coliva care este formata din sute de boabe de grau.

Potrivit calendarului Sambata Mortilor nu se savarseste in fiecare zi de sambata, ci doar atunci cand nu exista o sarbatoare importanta sau Sambata Mare din Postul Mare al Pastelui. In general cei credinciosi care ajung sa piarda o persoana draga si trec prin durerea inmormantarii unui parinte, frate, bunic, prieten sau chiar copil, vor invata curand care sunt traditiile ce trebuie respectate legate de pomenirea celor adormiti. Nimeni nu-si doreste acest lucru, dar pana la urma toti vom fi nevoiti sa invatam aceste ritualuri la un moment dat. Asta daca ne dorim sa fim buni crestini, daca credem in Hristos, in Invierea sa si in puterea rugaciunile noastre pentru cei raposati.

Sfanta Biserica subliniaza si aminteste de fiecare data importanta coplesitoare a rugaciunilor noastre pentru cei raposati. Suntem indemnati la rugaciune pentru cei care au murit, caci ei nu mai pot sa faca nimic pentru sufletele lor. Suntem indemnati sa ducem la biserica o farfurie de coliva si sa aprindem o lumanare pentru sufletele celor raposati.

Exemple care arata cat sunt de lucratoare rugaciunile pentru cei adormiti din timpul Liturghiei si a altor slujbe pentru cei raposati

Sfantul Grigorie Dialogul, papa al Romei, ne aduce in fata un exemplu remarcabil al eficacitatii rugaciunii si oferirii de pomeni pentru sufletul celui raposat. Astfel ne vorbeste despre un eveniment ce a avut loc in manastirea in care slujea.

Un frate, zice el, pentru ca a incalcat juramantul de saracie, a fost lipsit de o inmormantare bisericeasca si de rugaciunile care se citesc in mod normal dupa moarte, penru o perioada de 30 de zile. Acest lucru a fost facut pentru a sadi frica in inimile celorlalti. Dar, mai tarziu, din mila pentru acel suflet, s-au facut mai multe rugaciuni. In aceasta ultima zi, sufletul celui adormit a aparut intr-o viziune la un frate de a-l sau din manastire si i-a spus: „Pana acum totul a mers foarte rau pentru mine, dar acum sunt in pace pentru ca azi am primit sfanta comuniune”.

Tot Grigorie Dialogul, intr-una din convorbirile sale cu Diaconul Petru, vorbeste despre viziunea pe care a avut-o un preot. Acestuia i-a aparut un suflet raposat si l-a rugat sa se roage pentru el. Iata deci cat de importante sunt rugaciunile celor vii pentru cei adormiti. Chiar sufletele insele cer acest lucru celor vii si indica mijloacele prin care pot fi curatate de pacate.

Comandati coliva apeland 0723 796 596

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Zona IT

Zona IT

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri:

content writing
clovis.ro