Criteriul National

Colostomie – ce trebuie să știi și cum ai grijă de stoma

Colostomie – ce trebuie să știi și cum ai grijă de stoma
iulie 07
14:32 2020

Dacă ați trecut prin procedeul de colostomie, e bine să aflați cât mai multe informații, pentru o tranziție mai ușoară la viața de dinainte de operația de colostomie.

Dacă sunteți pe cale să aveți o stomă sau ați avut recent o colostomie, este posibil să aveți întrebări cu privire la sistemul dumneavoastră digestiv și la procedura propriu -zisă. Deși medicii și asistenții v-au pus la dispoziție diferite sfaturi și recomandări, nu strică să aveți la dispoziție câteva informații de bază despre modul în care corpul dumneavoastră digeră alimente și lichide și ce se întâmplă în timpul și după o operație de colostomie.

Iată ce se întâmplă când mestecați și înghițiți mâncarea:

–       Amestecul de mâncare coboară prin esofag până la stomac.

–       Acizii și enzimele din stomac descompun alimentele.

–       Mâncarea se transformă într-un amestec lichid.

–       Amestecul de alimente lichide trece de din stomac la intestinul subțire

În intestinul subțire, care are o lungime de aproximativ 6 metri, are loc cea mai mare parte a digestiei. Vitaminele, mineralele, proteinele, grăsimile și carbohidrații sunt absorbite în corpul tău prin intestinul subțire. Orice aliment care nu este absorbit în intestinul subțire este transportat în intestinul gros sub formă de deșeuri lichide sau scaun.

Intestinul gros, numit și colon, este împărțit în patru segmente: colonul ascendent, colonul transversal, colonul descendent și colonul sigmoid. Are o lungime cuprinsă între 150 și 180 cm și are două funcții principale: absoarbe apă și vă stochează scaunul până când mergeți la toaletă.

Ce este o colostomie?

O colostomie este o deschidere, un orificiu al colonului și abdomenului creat în timpul operației. Este destinată să permită scaunului să ocolească o parte bolnavă sau deteriorată a colonului. O colostomie poate fi efectuată în aproape orice punct de-a lungul colonului. Stoma fi temporară sau permanentă, în funcție de motivul medical al operației.

Pentru a construi o colostomie, chirurgul dumneavoastră va efectua o derivație de colon spre peretele abdominal. Această nouă deschidere în abdomen este numită stomă. Există 2 tipuri comune de colostomii : colostomia transversala și colostomia sigmoidă, denumite diferit în funcție de localizarea deschiderii.

Aveți 4 detalii importante de reținut:

  • După o colostomie, scaunul nu trece prin anus, ci prin stoma
  • Stoma nu are sfincter (mușchiul anusului care vă permite să vă controlați scaunul)
  • Această înseamnă că nu mai aveți control voluntar al scaunului
  • În schimb, veți purta un sistem stomic ( o pungă) care materiile fecale într-un mod igienic

Când medicul dumneavoastră de sănătate consideră că este necesar, vă puteți relua activitățile zilnice. Poate să dureze un timp, dar în cele din urmă vă veți obișnui cu echipamentul medical și veți adopta un program care se potrivește stilului vostru de viață.

La început, este esențial să cunoașteți și să dezvoltați obiceiuri corecte de îngrijire a stomei, inclusiv să vă schimbați regulat protectorul de piele (partea care se lipește de piele). Un protector de piele bine montat vă va proteja pielea de iritațiile cauzate de adezivi.

Iată câteva sfaturi de bază pentru îngrijirea colostomei:

  • Goliți-vă pungă atunci când este umplută la o treime sau jumătate din capacitatea
  • Dacă utilizați un produs de curățare, asigurați-vă că nu conține uleiuri sau loțiuni care pot interfera cu adezivii.
  • Clătiți pielea cu apă și uscați-o complet înainte de a aplică o pungă nouă.
  • După aplicarea protectorului de piele, țineți-l  lipit de corpul dumneavoastră timp de 30 până la 60 de secunde. Presiunea și căldura vor ajută la activarea adezivului. Verificați dacă există goluri și scurgeri.
  • Înlocuiți protectorul de piele în mod regulat. Este recomandat să schimbați sistemul stomic unic în fiecare zi și sistemul format din 2 piese, la fiecare 2 zile.
  • Dacă pielea este roșie, deteriorată sau umedă în jurul stomei sau dacă pungă nu rămâne în loc, solicitați ajutor asistenței dumneavoastră, pentru a preveni orice problemă.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Marius

Marius

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul