Criteriul National

Comandă acum de la LIBREX Viața mincinoasă a adulților, de Elena Ferrante

Comandă acum de la LIBREX Viața mincinoasă a adulților, de Elena Ferrante
decembrie 29
16:00 2020

Nou la LIBREX: Viața mincinoasă a adulților, de Elena Ferrante. Probabil ai auzit de această autoare, o romancieră italiană pseudonima, care a debutat în anul 1992. Cele mai iubite cărți ale sale sunt Prietena mea genială și seria Tetralogia Napolitana. În anul 2016, Revista Time a inclus-o în topul celor mai influente 100 de persoane din lume. 

Autoarea este îndrăgită pentru stilul său unic de creionare a personajelor și pentru modul în care este prezentată acțiunea. Încă de la primele pagini te vei îndrăgosti de cărțile sale și vei vrea să citești cât mai repede, pentru a afla ce se întâmplă cu personajele.

Cea mai nouă carte scrisă de către Elena Ferrante este Viata mincinoasa a adultilor și așa cum intuiești din titlu, este o lectură care te va impresiona și iți va arăta că în toate familiile există secrete și drame ce revin din când în când la suprafață. Autoarea abordează în scrierile sale teme precum prietenia dintre femei, relațiile dintre mame și fiice, obsesia pentru bani, tensiunile dintre clasele sociale, cum se suprapun frumusețea și vulgaritatea și multe altele despre care noi oamenii avem tendință să nu vorbim, dar care ne afectează mai mult decât am crede.

2

Viață mincinoasă a adulților este inspirată din viață reală și chiar și autoarea vorbește despre greutățile pe care le-a înfruntat că și copil și mai tărziu că femeie, greutăți și frici pe care le-a transpus și în acest roman. Autoarea vorbește deschis despre puterea abuziva pe care o exercită bărbații asupra femeilor doar pentru a le subordona, indiferent dacă este vorba despre tați, parteneri sau chiar și frați. Este un subiect sensibil și din păcate aceste lucruri încă sunt considerate normale, deși ar trebui aspru pedepsite. Însăși autoarea recunoaște că mult prea mult femei sunt umilite în fiecare zi din cauza bărbaților care consideră că trebuie ,,educate”. 

Revenind la carte, trebuie să menționăm că personajul principal este Giovanna, o tânără pe care tatăl sau o rănește din punct de vedere psihic în momentul în care îi spune că ,,își pierde drăgălășenia și începe să semene cu mătușa Vittoria”. Pentru un om ce abia se descoperă, aceste vorbe venite din partea unui părinte cântăresc foarte greu, așa că viața Giovannei devine o continuă căutare a sinelui: își dorește să se vadă așa cum este ea și nu cum i-a spus tatăl sau. Astfel, ajunge să se împartă între două lumi: cea a rafinamentului, a feminității și a frumuseții și cea a excesului, vulgarității și a adâncurilor. Giovanna trece de la o extremă la alta încercând să afle cine este cu adevărat, însă nu găsește răspunsurile pe care și le dorește și în scurt timp constată că s-a maturizat mult prea repede, iar viață nu este deloc așa cum a visat. 

Așa cum poți să iți dai seama, este un roman despre regăsirea de sine, despre cât rău pot provoca persoanele iubite, voit sau nu și despre puterea vorbelor. Sperăm să găsești interesant acest roman pe care îl poți comanda cu transport gratuit de la LIBREX! 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul