Criteriul National

Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva Cehiei, Poloniei și Ungariei pentru nerespectarea cotelor obligatorii de refugiați

Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva Cehiei, Poloniei și Ungariei pentru nerespectarea cotelor obligatorii de refugiați
iunie 14
18:07 2017

 Comisia Europeană a votat azi 14 Iunie în favoarea luării de măsuri împotriva Republicii Cehe, Ungariei și Poloniei pentru refuzul de a accepta refugiații în cadrul unei scheme de relocare la nivel continental.

cover

„Europa nu se referă doar la solicitarea de fonduri sau la asigurarea securității”, a declarat comisarul pentru migrație,- domnul Dimitris Avramopoulos reporterilor aflați în timpul conferinței de presă. Insă domnia sa a insistat că această mișcare nu a fost „o pedeapsă” și a adăugat că „dacă guvernele își vor reconsidera poziția”, Comisia ar putea „schimba decizia noastră”.

Procesul oficial de încălcare a dreptului comunitar a început cu o scrisoare din partea Comisiei, iar țările au de obicei până la două luni pentru a răspunde și pentru a-și prezenta cazurile. În cel mai rău caz, cel mai negru scenariu ar fi acela în care orice țară dacă nu se conformează se va confrunta cu sancțiuni financiare.

În vara anului 2015, UE a decis să mute un număr de 160.000 de refugiați deodată, însă Polonia și Ungaria au luat un total combinat apropiat de zero, iar Republica Cehă a luat doar 12. Programul de relocare a fost convenit de miniștrii UE și este obligatoriu din punct de vedere juridic. Cu toate acestea, Polonia și Ungaria se opun caracterului obligatoriu al planului, iar Republica Cehă, care se va confrunta cu alegerile din octombrie, a anunțat recent că se retrage din sistem, invocând preocupări legate de securitate.

De asemenea,  UE nu și-a îndeplinit prea mult angajamentul de a reloca cei 160.000 de refugiați , din moment ce cdoar 20.000 au fost redistribuiți până acum, iar comisarul Avramopoulos a fost atent când a explicat de ce numai aceste țări membre au fost desemnate.

Ce presupune acest lucru?

Schema de relocare obligă în mod legal toate țările membre să facă un angajament de a lua refugiați de cel puțin o dată la trei luni – și eșecul de a face acest lucru a dus la procedurile privind încălcarea dreptului comunitar de marți. Ungaria nu a făcut niciodată vreun angajament, iar Polonia a făcut un angajament în decembrie 2015 (înainte ca guvernul de dreapta să ajungă la putere). Pe de altă parte, Republica Cehă nu a făcut nici un nou angajament din luna mai 2016.

De aceea, Austria nu a primit refugiați (în pofida faptului că are o cotă de 1.953) și Slovacia (care a preluat 16 refugiați din 902) nu au fost sancționate. Ambele țări s-au angajat recent.

2

Următorul obstacol pentru schema de relocare este un caz în instanță lansat de Slovacia și Ungaria, care se opun obligației sale și care va fi discutat în instanță în data de 26 iulie. Avramopoulos a declarat că schema de relocare rămâne obligatorie „cu excepția cazului în care instanța decide altfel”, dar Comisia „este sigură că poziția noastră în acest caz va avea loc.”

Reamintesc faptul că luna trecută Comisia Europeană a cerut și României să intensifice ritmul de primire a refugiaților, conform cotelor obligatorii. Potrivit datelor prezentate marți de executivul comunitar, până în prezent România a preluat conform cotelor obligatorii 568 de refugiați (respectiv 523 din taberele din Grecia și 45 din cele din Italia). Cota alocată României este de 4.180 de refugiați.

Sursa foto Realitatea.md,B1.ro

Sinteză realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri:

content writing
clovis.ro