Criteriul National

Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva Cehiei, Poloniei și Ungariei pentru nerespectarea cotelor obligatorii de refugiați

Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva Cehiei, Poloniei și Ungariei pentru nerespectarea cotelor obligatorii de refugiați
iunie 14
18:07 2017

 Comisia Europeană a votat azi 14 Iunie în favoarea luării de măsuri împotriva Republicii Cehe, Ungariei și Poloniei pentru refuzul de a accepta refugiații în cadrul unei scheme de relocare la nivel continental.

cover

„Europa nu se referă doar la solicitarea de fonduri sau la asigurarea securității”, a declarat comisarul pentru migrație,- domnul Dimitris Avramopoulos reporterilor aflați în timpul conferinței de presă. Insă domnia sa a insistat că această mișcare nu a fost „o pedeapsă” și a adăugat că „dacă guvernele își vor reconsidera poziția”, Comisia ar putea „schimba decizia noastră”.

Procesul oficial de încălcare a dreptului comunitar a început cu o scrisoare din partea Comisiei, iar țările au de obicei până la două luni pentru a răspunde și pentru a-și prezenta cazurile. În cel mai rău caz, cel mai negru scenariu ar fi acela în care orice țară dacă nu se conformează se va confrunta cu sancțiuni financiare.

În vara anului 2015, UE a decis să mute un număr de 160.000 de refugiați deodată, însă Polonia și Ungaria au luat un total combinat apropiat de zero, iar Republica Cehă a luat doar 12. Programul de relocare a fost convenit de miniștrii UE și este obligatoriu din punct de vedere juridic. Cu toate acestea, Polonia și Ungaria se opun caracterului obligatoriu al planului, iar Republica Cehă, care se va confrunta cu alegerile din octombrie, a anunțat recent că se retrage din sistem, invocând preocupări legate de securitate.

De asemenea,  UE nu și-a îndeplinit prea mult angajamentul de a reloca cei 160.000 de refugiați , din moment ce cdoar 20.000 au fost redistribuiți până acum, iar comisarul Avramopoulos a fost atent când a explicat de ce numai aceste țări membre au fost desemnate.

Ce presupune acest lucru?

Schema de relocare obligă în mod legal toate țările membre să facă un angajament de a lua refugiați de cel puțin o dată la trei luni – și eșecul de a face acest lucru a dus la procedurile privind încălcarea dreptului comunitar de marți. Ungaria nu a făcut niciodată vreun angajament, iar Polonia a făcut un angajament în decembrie 2015 (înainte ca guvernul de dreapta să ajungă la putere). Pe de altă parte, Republica Cehă nu a făcut nici un nou angajament din luna mai 2016.

De aceea, Austria nu a primit refugiați (în pofida faptului că are o cotă de 1.953) și Slovacia (care a preluat 16 refugiați din 902) nu au fost sancționate. Ambele țări s-au angajat recent.

2

Următorul obstacol pentru schema de relocare este un caz în instanță lansat de Slovacia și Ungaria, care se opun obligației sale și care va fi discutat în instanță în data de 26 iulie. Avramopoulos a declarat că schema de relocare rămâne obligatorie „cu excepția cazului în care instanța decide altfel”, dar Comisia „este sigură că poziția noastră în acest caz va avea loc.”

Reamintesc faptul că luna trecută Comisia Europeană a cerut și României să intensifice ritmul de primire a refugiaților, conform cotelor obligatorii. Potrivit datelor prezentate marți de executivul comunitar, până în prezent România a preluat conform cotelor obligatorii 568 de refugiați (respectiv 523 din taberele din Grecia și 45 din cele din Italia). Cota alocată României este de 4.180 de refugiați.

Sursa foto Realitatea.md,B1.ro

Sinteză realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo