Criteriul National

Competiție și concurență

Competiție și concurență
martie 07
10:36 2019

cover

Motto : ” Sapă, frate, sapă, sapă, / până când vei da de apă(…) Sapă numai, sapa, sapa, / pâna dai de stele-n apă. „( Lucian Blaga)

Traim intr-o societate animata de agitatori profesionisti , incat nu mai putem intelege nimic din ceea ce traim si, cu atat mai putin din ceea ce va fi maine.
Fiecare dintre noi este participant la aceasta ” opera” , atrasi in vartej chiar de ambitia noastra de a fi si noi la conducerea treburilor tarii, abandonand lucrul in propria casa, crezand in ” statul” care ne va aduce tot ceea ce ne dorim.
Cum sa nu credem ca suntem si noi ” oameni politici” devreme ce suntem consultati la toate schimbarile legislative ? Punerea in dezbatere publica pe seit- nu avem internet si daca avem nu citim asa ceva – este dovada ca noi, poporul, participam la viata tarii si tot ce se hotaraste este chiar vointa noastra.
Oamenii satelor sunt cei mai implicati in dezbaterile politice. Nimic nu le scapa , fiind prezenti, dimineata si seara ,la ‘” clubul satesc” ( a se citi: crasma), adevarate ” poieni ale lui Iocan” multiplicate .
Cu o astfel de participare la viata politica a tarii si rezultatele concrete obtinute , vizibile, mai ales, in farfuria fiecaruia , sunt pe masura inteligentei si eforturilor noastre !
Se intrevede vreo schimbare majora ?
Orice shimbare presupune schimbare de mentalitate . Trebui inceput de la gradinita si continuat pana la fiecare membru al ” clubului satesc” . Are cineva vointa , credinta , si, indeosebi, interesul sa porneasca o astfel de lucrare istorica?
Pentru omul obisnuit ar insemna regasirea gandirii sanatoase si a traiului in simplitate. Apoi, e nevoie de munca inteligenta si curaj sa iesim din minciuna in care traim, unde nivelul de trai creste doar la televizor.
Mai trebuie sa aruncam mastile- mereu vrem sa parem altcineva decat cel ce suntem – pentru a putea sa ne privim fata catre fata si a ne citi unul pe altul.
Sa alungam obisnuinta indusa de a fi mereu in competitie si in concurenta cu ceilalti. Acest mod de a gandi ne izoleaza, aduce ura si invidie si,in cele din urma, ramanem singuri in fata agresiunilor externe.
Obisnuinta de a imita si prelua ce-i strain de sufletul romanesc este atat de puternica, inclusiv in mediul rural, unde e o adevarata competitie si concurenta SI la organizarea petrecerilor. Ca ex. , tinerii la petreceri nu beau decat crema de whisky , iar muzica este ” prestata” de D.J- toate pe cheltuiala parintilor iubitori si in pas cu moda !
Learn-From-Your-Competitors
Lipseste insa obiceiul adevarat, acela de a munci – izvorul bunastarii si bogatiei tarii. Auzi frecvent lozinci vechi, ca de ex. : ” Munca e pentru tractoare !”
Suntem ” emancipati” , dar NEINFORMATI. Revolutia tehnologica si I.A nu se rezuma la tableta. Este in plina defasurare inlocuirea muncii oamenilor cu tehnologia digitala. Vom ajunge foarte curand asistati sociali si vom pierde ” dragostea noastra” , calitatea de ” oameni politici ” , asa cum credem ca suntem astazi.
Cine vrea sa munceasca va gasi oricand si oriunde ceva de facut pentru sine si pentru ceilalti, traind in simplitate si fara masca, pe treapta care i se cuvine in Piramida lumii, asezata in pozitie fireasca.

Sursa foto : elearning.masterprof.ro, horeca.ro

Redacția platformei media Criteriul Național mulțumește domnului Vasile Soroceanu pentru acest material trimis astăzi 7 Martie 2019 în exclusivitate.Totodată,pe această cale îl asigură de statutul de colaborator permanent

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Despre „dreptatea” care cere ”justiție” și importanța ei - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dintru început, pentru a vă asigura, cu toată sinceritatea, vreau să vă aduc la cunoștință faptul că acest material nu este conceput a fi unul strict tehnic, înveșmântat în termeni academici greoi. Cu aceeași deschidere vreau să vă mulțumesc și să vă asigur totodată că acest material nu se vrea a fi unul complet, deoarece în rândurile de mai jos voi încerca să realizez o sinteză a unor considerații pe baza evidențelor, în care mi-am propus temerara clarificare a noțiunilor de „dreptate” și de ”justiție”, văzute din mai multe unghiuri de vedere. De aceea, tot ceea ce este cuprins în spațiul acestui material este pur subiectiv dar și perfect argumentat. Luând în considerare acestea, orice fel de încercare de a aduce laude sau dimpotrivă de a cere desființarea totală sau parțială, prin forța și justețea argumentelor vă revin în integralitate, indiferent de natura sau de scopul motivării dumneavoastră în prealabil.

Ca urmare a tuturor celor convenite, ceea ce voi realiza direct sau indirect poate fi comentat și analizat, dezbătut deoarece numai într-o asemnea manieră, prin varietatea punctelor de vedere, prin cumulul de informații și forța argumentelor sustenabile ce creează punți de legătură.De aceea se poate vorbi deschis, fără menajamente despre aceste concepte, virtuți în această societate postmodernă măcinată de griji, de consumerism cât și de vicii.

Din punctul meu de vedere, această opțiune de a avea păreri și de a le susține reprezintă și respectă cu adevărat libertatea și demnitatea oricărui semen. Iar puterea reală, justificată la care oamenii speră să găsească ajutor este dată de către Acel Creator, care are grijă de fiecare dintre noi și care ne inspiră sau ne poate transforma în creațiile sale apropiate, desăvârșite Lui. Urmând acest fir călăuzitor, aș îndrăzni să vă spun că nu voi folosi în acest caz doar simple metafore, ci totul se dorește să fie legat de rolul și semnificația care i se acordă noțiunilor extinse de dreptate, de justiție.

Din cele mai vechi timpuri, chiar din momentul în care Cain l-a ucis pe Abel se produce în lume o separație între prigoniți și victimă, între ucigaș și cel ucis, sacrificat din răutate .Aceasta cse va transmite și se va amplifica tuturor generațiilor, inclusiv celor din actualitate. Setea de răzbunare de răutate a lui Cain cât și a urmașilor săi se poate identifica fără niciun fel de impediment.Tot așa, ideea de jertfă, de asumare a urmașilor lui Abel a constituit chiar unul dintre atributele omenești de prim rang. Însă, între aceste modele transparente există și alte atribute,virtuți (posibil moștenire a scânteii divine,a harului cu care suntem fiecare dintre noi înzestrați) precum dreptatea,cinstea,corectitudinea dar și justiția.

Numai că, din momentul izgoniți din grădina Edenului a protopărinților noștri Adam și Eva, aceste caracteristici psihice și volitive nu au mai fost că la început,în binecuvântatul moment al Creației.Răzvrătirea, ascultarea de șarpe,călcarea poruncii a dus la pervertirea omului cât și a întregii creații de pe pământ. Automat,sentimentele faptele și gândurile „de a fi ca Dumnezeu” și de a stăpâni,de a cunoaște creația s-au amestecat într-un mod incredibil. De aici înainte, moartea, păcatul au devenit firești tuturor, ca și setea anumitor semeni de a clama dreptatea, de a invoca fondat justiția omenească.

Revenind la unul dintre cele mai importante motive care au generat acestea văzute ca fiind antagonice- pe de o parte Dreptatea Lui Dumnezeu materializată prin izgonirea din Rai și nedreptatea lui Cain care l-a ucis pe fratele său Abel-putem descoperi și alte fațete ale acestor evenimente consemnate în Cartea Cărților.

Unii exegeți ai Vechiului Testament precum sfântul Chiril al Alexandriei interpretează însă în profunzime textul, plecând de la pedeapsa înşeptită pentru cel care l-ar ucide pe Cain din cartea Facerii .Surprinzător sau nu, în opinia acestui om înduhovnicit nu ar fi vorba doar de un singur păcat, ci de o înlănţuire de şapte păcate, care au pus stăpânire pe Cain. Deja când Dumnezeu i se adresează, vorbindu-i despre natura păcatului, Cain comisese trei din cele şapte.

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei