COMUNICAT DE PRESĂ-AEC dorește ca școala să înceapă mai devreme, iar Ziua internațională a elevului să se sărbătorească în școli

iunie 22
06:53 2015

AEC logo

COMUNICAT DE PRESĂ

În data de 10 iunie a.c., a fost introdus în dezbatere publică proiectul de ordin privind structura anului școlar 2015-2016. Asociația Elevilor din Constanța a transmis Ministerului Educației și Cercetării Științifice, în data 15.06 a.c. o adresă prin care a propus o serie de modificări la actuala propunere. Redăm integral textul scrisorii:

Stimate domnule ministru,

Având în vedere faptul că în data de 10 iunie a.c. a fost introdus în dezbatere publică proiectul de ordin privind structura anului școlar 2015-2016, Asociația Elevilor din Constanța, organizație neguvernamentală reprezentativă a elevilor din județul Constanța, formulează următoarele propuneri:

1. Semestrul I să înceapă cu o săptămână mai devreme față de cum este propus, pe data de 7 septembrie 2015, urmând ca semestrul al II-lea să se finalizeze cu o săptămână mai devreme, pe data de 11 iunie 2015. De asemenea, cursurile pentru clasele terminale din învățământul liceal, respectiv pentru clasa a VIII-a, să se finalizeze pe data de 20 mai 2015, respectiv pe data de 3 iunie 2015. La baza acestei propuneri stă faptul că elevii își pierd concretarea odată cu sosirea verii. Astfel, prin începerea, respectiv terminarea, mai devreme a cursurilor școlare interesul pentru școală al elevilor va rămâne ridicat până în ultimele zile, astfel nemaiexistând timp în care elevii vin la școală fără a se concentra asupra activității de învățare.

2. Modificarea art. 3 alin. (2) prin introducerea în categoria zilelor marcate prin activități specifice a datei de 17 noiembrie – Ziua internațională a elevilor și studenților. Considerăm că este imperios necesar ca Ziua internațională a elevilor și studenților să fie sărbătorită în școlile din România, așa cum se întâmplă și în alte țări din Europa și nu numai. Suntem de părere că celebrarea acestei zile va crește respectul beneficiarilor primari ai actului de educație față de calitatea de elev și va dezvolta simțul de responsabilizare civică a elevilor. De asemenea, considerăm că este inechitabilă aplicarea dublei măsuri, și anume celebrarea Zilei învățătorului, furnizorul actului de educație, dar nu și a elevului, beneficiarul actului educațional.

3. Având în vedere faptul că interesul față de școală al elevului este foarte scăzut în preajma datei de 18 decembrie, considerăm că tezele din semestrul I ar trebui susținute, de regulă, până pe data de 11 decembrie.

4. Considerăm că denumirea programului “Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun” ar trebui să fie schimbată în “Școala altfel”, așa cum a fost denumit când a fost introdus, în anul școlar 2011-2012.

5. Considerăm că este necesar ca organizațiile reprezentative ale elevilor, la nivel județean și național, să poată organiza, în săptămâna “Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun”, activități independente față de unitățile de învățământ, beneficiind, în cauză, de sprijin din partea inspectoratelor școlare, respectiv a ministerului educației.

În speranța unui răspuns afirmativ și a unei bune colaborări viitoare, vă rog să primiți, domnule ministru, expresia înaltei noastre considerații.

PREȘEDINTE,

CONSTANTIN-ALEXANDRU MANDA”