COMUNICAT DE PRESĂ-AEC se declară îngrijorată de procentul scăzut de promovabilitate la examenul de Bacalaureat, în județul Constanța.

iulie 09
22:08 2015

unnamed

Asociația Elevilor din Constanța se declară îngrijorată de procentul scăzut de promovabilitate al examenului de Bacalaureat, sesiune iunie-iulie 2015, în județul Constanța. Conform datelor oficiale, prezentate de Ministerul Educației și Cercetării Științifice, promovabilitatea la nivelul județului Constanța este de 54,8%, cu mult sub media națională, de 66,4%.

La nivelul întregii țări, cele mai mari procente  de promovabilitate s-au înregistrat în județele Cluj (82,18%), Brașvov (78,7%), Bacău (78,3%) și Sibiu (76,8%). Se poate observa faptul că cele mai mari procente de promovabilitate s-au obținut în județe în care investiția în educație este o prioritate.

Tragem un semnal de alarmă și afirmăm că aceste rezultate slabe se datorează lipsei interesului pentru educație al autorităților locale, precum și lipsei măsurilor sociale pentru stimularea elevilor, cum ar fi bursele.

Municipiul Constanța este printre singurele mari municipii din România care nu respectă prevederile art. 82 din Legea educației naționale nr. 1/2011, neacordând burse școlare. La finalul lunii aprilie a.c., Asociația Elevilor din Constanța a transmis Primăriei Municipiului Constanța și Consiliului Local Municipal Constanța o adresă, însoțiță de un proiect de hotărâre și o expunere de motive, prin care le solicitam respectarea legii și acordarea acestor burse pentru elevi.

Solicităm Primăriei Municipiului Constanța și Consiliului Local Municipal Constanța să acorde burșe școlare pentru elevi, așa cum prevede art. 82 din Legea educației naționale nr. 1/2011 și să adopte un proiect de hotărâre, în acest senes, pâna la începerea anului școlar 2015-2016. În caz contrar, Asociația Elevilor din Constanța se va adresa aparatului coercitiv al  statului, pentru restabilirea ordinii de drept.

“Rezultatele slabe ale județului Constanța la examenul de Bacalaureat și la cel de Evaluare Națională se află în relație de cauzalitate cu dezinteresul pentru educație al autorităților locale. Se poate observa, foarte clar, că județele unde educație reprezintă o prioritate au rezultate bune la examenele naționale. Situarea județului Constanța cu 11% sub media națională, trebuie să dea de gândit autorităților locale, care trebuie, în regim de urgență, să înceapă investiția în educație.” a declarat președintele Asociației Elevilor din Constanța, Constantin-Alexandru Manda.