Criteriul National

COMUNICAT DE PRESĂ-AEC se declară îngrijorată de procentul scăzut de promovabilitate la examenul de Bacalaureat, în județul Constanța.

iulie 09
22:08 2015

 

 

unnamed

Asociația Elevilor din Constanța se declară îngrijorată de procentul scăzut de promovabilitate al examenului de Bacalaureat, sesiune iunie-iulie 2015, în județul Constanța. Conform datelor oficiale, prezentate de Ministerul Educației și Cercetării Științifice, promovabilitatea la nivelul județului Constanța este de 54,8%, cu mult sub media națională, de 66,4%.

La nivelul întregii țări, cele mai mari procente  de promovabilitate s-au înregistrat în județele Cluj (82,18%), Brașvov (78,7%), Bacău (78,3%) și Sibiu (76,8%). Se poate observa faptul că cele mai mari procente de promovabilitate s-au obținut în județe în care investiția în educație este o prioritate.

Tragem un semnal de alarmă și afirmăm că aceste rezultate slabe se datorează lipsei interesului pentru educație al autorităților locale, precum și lipsei măsurilor sociale pentru stimularea elevilor, cum ar fi bursele.

Municipiul Constanța este printre singurele mari municipii din România care nu respectă prevederile art. 82 din Legea educației naționale nr. 1/2011, neacordând burse școlare. La finalul lunii aprilie a.c., Asociația Elevilor din Constanța a transmis Primăriei Municipiului Constanța și Consiliului Local Municipal Constanța o adresă, însoțiță de un proiect de hotărâre și o expunere de motive, prin care le solicitam respectarea legii și acordarea acestor burse pentru elevi.

Solicităm Primăriei Municipiului Constanța și Consiliului Local Municipal Constanța să acorde burșe școlare pentru elevi, așa cum prevede art. 82 din Legea educației naționale nr. 1/2011 și să adopte un proiect de hotărâre, în acest senes, pâna la începerea anului școlar 2015-2016. În caz contrar, Asociația Elevilor din Constanța se va adresa aparatului coercitiv al  statului, pentru restabilirea ordinii de drept.

“Rezultatele slabe ale județului Constanța la examenul de Bacalaureat și la cel de Evaluare Națională se află în relație de cauzalitate cu dezinteresul pentru educație al autorităților locale. Se poate observa, foarte clar, că județele unde educație reprezintă o prioritate au rezultate bune la examenele naționale. Situarea județului Constanța cu 11% sub media națională, trebuie să dea de gândit autorităților locale, care trebuie, în regim de urgență, să înceapă investiția în educație.” a declarat președintele Asociației Elevilor din Constanța, Constantin-Alexandru Manda.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo