Criteriul National

Comunicat de presă al Asociației Studenților din Constanța

Comunicat de presă al Asociației Studenților din Constanța
aprilie 26
19:23 2016

universitateaovidius

În ședința Consiliului local de miercuri, 27 aprilie 2016, consilierii locali vor analiza un proiect de hotărâre care repară o eroare făcută în anul 2010, la propunerea primarului Radu Mazăre, prin care, contrar legii, nu au mai fost acordate subvenții Regiei de Transport în Comun Constanța astfel încât studenții să aibă 50% reducere la transportul local în comun.

Reamintim faptul că, în noiembrie 2013 elevii și studenții din Constanța au protestat față de nerespectarea legii educației de către autoritățile administrației publice locale. În anul 2014 s­a transmis o somație Primăriei Municipiului Constanța cu privire la nerespectarea legii și consecințele care pot urma. Deși primarul Radu Mazăre, în ședința consiliului local din 3 februarie 2014, a promis rezolvarea problemei într­-o lună, acest lucru nu s­a întâmplat până în prezent.

În urma plângerilor penale depuse de Asociația Elevilor din Constanța, în anul 2015 Consiliul local a aprobat reducerea tarifului cu 50%. Începând cu finalul anului 2015, studenții din Constanța au reînceput demersurile pentru respectarea legii prin participarea la ședințele de Consiliu local, dezbateri publice, petiții etc.

În ședința din luna februarie, majoritatea PSD, la îndemnul viceprimarului Decebal Făgădau, a respins un amendament prin care se asigura respectarea legii și în privința studenților. În urma acestei respingeri, studenții Cristian­George Farauanu și Constantin­Eduard Tănase, ambii studenți senatori aleși de colegii lor pentru a le reprezenta drepturile și interesele, au depus o plângere penală la DNA pentru abuz în serviciu (prejudiciul fiind de peste 1 milion de Euro).

Pe 15 aprilie, Consiliul Tineretului din România a solicitat, conform legii, o dezbatere publică pe acestă problemă. Solicitarea nu a fost satisfăcută până în prezent. Așadar, grație unor eforturi continue, în care tinerii constănțeni au fost nevoiți să se lupte cu încăpățânarea unor persoane care ocupă funcții de autoritate publică (primar, viceprimari, consilieri locali), probabil, începând de miercuri studenții constănțeni nu vor mai fi vătămați de autoritățile locale prin nesubvenționarea tarifului la transport în comun.Însă, din punct de vedere penal, hotărârea Consiliului local nu înseamnă decât epuizarea infracțiunii de abuz în serviciu și începerea cursului prescripției răspunderii penale pentru făptuitori.

Asociația Studenților din Constanța se va înființa pentru ca autoritățile să nu mai poată profita de eventuala dezbinare a studenților constănțeni și va fi formată inițial din foști lideri ai elevilor care acum au calitatea de studenți. ASC își propune să aibă un cuvânt în politicile locale pentru tineret, care în ultimii ani au lipsit cu desăvârșire.

Sursa foto : www.cugetliber.ro

Redacția ziarului Criteriul Național mulțumește Asociației Studenților din Constanța

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo