Comunicat de presă al BOR

februarie 25
22:58 2016

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), reunit joi în ședință de lucru la Reședința patriarhală a aprobat canonizarea cuvioșilor Neofit și Meletie, de la Mănăstirea Stânișoara, județul Vâlcea, cu ziua de pomenire 3 septembrie cât și a cuvioșilor Daniil și Misail, de la Mănăstirea Turnu, cu ziua de pomenire 5 octombrie.

Sf Sinod

Potrivit unui comunicat remis joi seara de Biroul de Presă al Patriarhiei Române, Sinodul BOR, desfășurat sub președinția patriarhului Daniel, a reafirmat importanța patrimoniului cultural religios și obligația conservării, consolidării și restaurării bisericilor monumente istorice, precum și necesitatea continuării lucrărilor începute de construire a unor lăcașuri de cult, „deși sprijinul statului în acest sens s-a diminuat în mod îngrijorător”.

De asemenea, Sinodul a stabilit etapele de pregătire a Întrunirii internaționale a tineretului ortodox, care va avea loc la București, în perioada 1 — 4 septembrie 2016, eveniment organizat de Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor, și a acordat binecuvântare unui grup de juriști ortodocși români pentru înființarea Asociației juriștilor ortodocși, cu scopul apărării și susținerii instituției Bisericii și a activităților ei în societate.

Dintre hotărârile luate de Sfântul Sinod menționăm:

1. A aprobat canonizarea cuvioșilor Neofit și Meletie de la Mănăstirea Stânișoara, județul Vâlcea, cu ziua de pomenire 3 septembrie și a cuvioșilor Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu, cu ziua de pomenire 5 octombrie;

2. A reafirmat importanța patrimoniului cultural religios și obligația conservării, consolidării și restaurării bisericilor monumente istorice, precum și necesitatea continuării lucrărilor începute de construire a unor lăcașuri de cult, deși sprijinul statului în acest sens s-a diminuat în mod îngrijorător;

3. A stabilit etapele de pregătire a Întrunirii internaționale a tineretului ortodox, care va avea loc la București, în perioada 1 — 4 septembrie 2016, eveniment organizat de Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor;

4. A acordat binecuvântare unui grup de juriști ortodocși români pentru înființarea Asociației juriștilor ortodocși, cu scopul apărării și susținerii instituției Bisericii și a activităților ei în societate;

5. A instituit bursa de merit Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul pentru elevi și studenți cu rezultate școlare deosebite, dar care aparțin unor familii cu venituri reduse;

6. A luat act cu apreciere de activitatea pastorală a ierarhilor din afara granițelor țării în anul 2015, cu perspectiva înființării unor noi unități bisericești;

7. A stabilit criteriile de selectare a membrilor delegației Bisericii Ortodoxe Române la Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe, care se va desfășura la Academia Ortodoxă din Chania, Creta, în perioada 18-27 iunie 2016.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Sursa foto : patriarhia.ro