Criteriul National

Comunicat de presă al PACT

Comunicat de presă al PACT
februarie 03
11:09 2016

20160131_143753

Pe 31 ianuarie 2016, în prezența a peste 300 de susținători, a fost lansată Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT), un demers politic care pleacă de la cetățeni și este pentru cetățeni. Alături de PACT au fost Marian Staș, Andreea Răducanu, dar și cetățeni din toată țara – profesori, medici, pensionari, elevi, sportivi etc. – care și-au arătat susținerea și încrederea față de o nouă generație de lideri, o generație mult așteptată de români, la 26 de ani de la Revoluție.

Profesorul Marian Staș a urcat pe scena Teatrului Elisabeta pentru a le spune câteva cuvinte membrilor PACT: „Simt că timingul vostru este perfect în ceea ce privește schimbarea paradigmei politice în România. Este rostul generației voastre și rostul proiectului vostru să definiți parametrii unui alt tip de comportament, unui alt tip de raport între ceea ce înseamnă civism, comportament politic și discurs bazat pe proiecte, și cu siguranță din punctul de vedere al legitimității și al pregătirii sunteți probabil cei mai calificați la nivelul generației voastre”.

Andreea Răducan le-a transmis membrilor PACT: „Susţinerea mea este absolut necondiţionată, atât timp cât îşi vor dori să facă performanţă. Să fie într-un ceas bun, mult curaj, să nu vă pierdeţi conduita şi drumul”. Pentru fiecare dintre literele care definesc PACT, au susținut discursuri patru reprezentanți ai platformei: Alexandru George Lazăr (profesionalism), Cosmin Drăgoi (acțiune), Anda Radu (comunitate) și Mihai Precup (transparență).

Alexandru George Lazăr, avocat de succes în Spania, consideră că definiția unui adevărat profesionist este „persoana care, indiferent de meserie, are conștiință. Acea persoană care nu poate dormi noaptea dacă nu este sigură că a făcut lucrul așa cum trebuie. Persoana care face un pas în spate atunci când știe ca nu are pregătirea de a duce lucrul mai departe și lasă locul celui mai bun.”

Cosmin Drăgoi, consultant financiar, le-a vorbit celor din sală despre acțiune: „Am crescut într-o familie modestă din punct de vedere material. Am învățat pe propria-mi piele că sunt singur răspunzător să-mi fac viața mai bună. Am învățat că nimic nu se întâmplă dacă nu fac eu ceva să se întâmple. Am învățat că viitorul nu vine de unul singur. Viitorul e ACUM, oameni buni, nu mâine, nu altă dată”.

Anda Radu, specialist în management strategic, a vorbit despre propriile experiențe în activarea spiritului comunitar: „Pe 2 noiembrie 2014 am ieșit la vot în Viena. Am stat și eu la coada câteva ore bune și i-am cunoscut pe ceilalți români. Iar acolo, în mulțime, m-am trezit la realitate! Acolo am descoperit că nu suntem nici o adunătură de idealiști și nici de cetățeni turmentați. Suntem un grup de oameni cât se poate de realiști, care nu numai că își cunosc drepturile, însă sunt și dispuși să lupte pentru ele, și care știu foarte bine ceea ce vor. ..Și mai presus de toate, mi-am dat seama că putem fi și foarte uniți!”

Mihai Precup, economist, a vorbit despre transparență: „România are nevoie de o nouă șansă. Pentru noi schimbarea presupune transparență, iar transparența înseamnă curaj și onestitate. Curajul înseamnă să recunoaștem și să promovăm valorile, onestitatea înseamna ca fiecare dintre noi să ne recunoaștem locul nostru în societate. Împreună putem schimba România.”

În încheierea evenimentului, Sebastian (Tianu) Burduja, alături de reprezentanții PACT sosiți din toată țara și din diaspora, a explicat de ce este nevoie de un PACT:

„Sunt tot atâtea povești de viață câți oameni sunt cred în acest PACT pentru România. Nu doar aici în această sală, ci peste tot în țară și peste tot în lume. Tuturor le pasă de România și sunt, fără excepție, tineri de toate vârstele. Pentru că tinerețea este o stare de spirit, iar tinerețea fără bătrânețe cere trei ingrediente: sinceritate, curaj și speranță.

Arena publică este imorală, murdară și periculoasă, dar cât de etic este astăzi refuzul implicării? Mai acceptăm o nouă generație pierdută? E vorba de generația copiilor noștri, dragi prieteni. Viitorul le aparține, România le aparține. Dar pentru ca ei să aibă o șansă mâine trebuie ca noi, astăzi, aici și acum, să spunem „AJUNGE” și să acționăm. A sosit timpul să ne întrebăm nu de ce așa-zișii lideri politici își bat joc de noi toți, ci de ce le mai permitem noi să facă asta.

În „împreună” stă totul. Fără „împreună” nu suntem o țară. Împreună astăzi și în fiecare zi de acum înainte.

Simplu și frumos de spus, dar cât de greu de făcut! Nu e cazul să ne păcălim singuri. Am ales să ducem o luptă cumplit de grea. Vedem în fiecare zi cum joacă sistemul: cu atacuri la persoană și la familie, cu manipulări, cu neadevăruri. În România de azi se intră la rupere și trebuie să știm, fiecare dintre noi, că vor fi sacrificii, vor fi zile grele și nopți nedormite, vor fi clipe petrecute departe de cei dragi.

Dar ceea ce ne motivează în fiecare zi – și ceea ce politicienii de meserie și cei care îi slujesc credincios nu vor înțelege niciodată – este un singur lucru: această luptă nu este despre noi, este despre România și cetățenii ei. Este despre a găsi împreună soluțiile la problemele lor de zi cu zi, pentru ca apoi să le punem în practică împreună. Pe noi nu ne veți auzi urlând, atacând, bătând cu pumnul în masă. Suntem aici să discutăm despre cetățeni, nu despre policieni, și vom respecta întotdeauna acest principiu sfânt. Vom lăsa timpul să-și spună cuvântul.

Împreună totul este posibil, oricât de greu ar părea. Acesta este PACTUL nostru România și vă invităm să-l construim în zilele și anii care vor urma. Cum? Doar ÎMPREUNĂ!”

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo