COMUNICAT DE PRESĂ! Am ajutat și vom ajuta și după Sărbători !

octombrie 12
15:29 2015

Stimate doamne, stimati domni,

Ieri a avu loc acțiunea ,,Ajută-l pe cel nevoiaș și după sărbători!” organizată de asociațiile Crucea Roșie, United Hands cât și Asociația Elevilor din Constanța. Reuniunea s-a facut ieri 11.oct ora 10 AM în fața sediunlui Crucea Roșie unde am distribuit cadourile în trei mașini și am stabilit ordinea vizitelor. Am vizitat satele Ciocârlia de Sus (fam Vacă), Lanuri (fam Neacșu si Alpetri), Mereni (fam Huțanu, fam Nițescu, fam Mușat și fam Toma).

Cele șapte familii vizitate au între șase și nouă copii. Vremea nu a fost un impediment pentru a îndeplini planul stabilit așa că am mers din casă în casă și am făcut o surpriză cu codouri celor mici spunându-le: ,,umblă vestea că sunteți cuminți”. Am discutat cu părinții,iar prof. dr. Daniel Mihai le-a cântat micuților, unii dintre ei probând vioara chiar pentru câteva minute . Am rămas plăcut surprinși de oferirea unei prime lecții de vioară ad hoc acestor copii nevoiași. Pentru cei mici a fost o bucurie, pentru reprezentanții asociațiilor au fost clipe grele deoarece am fost șocați să i vedem pe micuți în ce condiții grele locuiesc…

Supriza și mai mare a fost să vedem reacția localnicilor: ,,nu le mai dați nimic- fumează, beau alcool, nu merită nimic” spun unii cu răutate despre familiile unde cei mici trăiesc precum în poze precum și dumneavoastră observați.
Cum poți să blamezi părinții celor mici care de asemenea s-au născut probabil tot la marginea satului într-un bordei pentru că nu-și permit economic metode contraceptive sau pentru că își îneacă și ei amarul într-un pahar de vin sau o țigară? Eu îi cunosc foarte bine, sunt foarte puțini care consumă alcool regulat și oricum nu în cantitate excesivă. Nu doar ca este omenește să îi ajutăm pe cei mici, mai mult de atât, ei sunt sporul nostru demografic. La oraș, media copiilor per familie este puțin peste unu, fără acesta familii numeroase de la sat, orașele mari ar ajunge la dimensiunea unui sat peste câteva generații.
Ne plângem de scădere demografică și lăsăm pe acești micuți să moară de foame și frig așa cum s-a întâmplat anul trecut în familia Alpetri- com Lanurile ,acolo unde doi micuți au murit de pneumonie (reacția vecinilor cerându-li-se ajutor: ,,dacî am o zi bună, poate le dau o găleată de apă, atât”). În familie din păcate nu se mai cultivă aproape deloc simțul civic, iar la școală de asemenea nu suntem învățați poate lucrurile cele mai importante: să sprijinim aproapele, să iubim natura.
Ne plângem la oraș de traiul greu, dar la câteva zeci de kilometri de Constanța sunt oameni la limita supraviețurii! Trebuie să facem mai mult pentru ei până nu se vor întâmpla și alte tragedii și până când instituțiile de protecție socială și sistemul de educație vor funcționa mai bine. Pentru acest lucru trebuie să avem curajul să mergem și către administrație și politică.
Problemele de educație sunt grave, am cunoscut copii de 12-14 ani analfabeți și majoritatea părinților ne-au spus ca nu îi trimit la școală pentru că li se cer bani pentru manuale alternative și fondul clasei. Asociația Elevilor pregătește un memoriu pentru ministerul educație pe această temă.
Ne dorim să transmitem un mesaj comunității că trebuie să facem mai mult pentru acești oameni, trebuie să îi ajutăm cu adevărat. Există și altfel de campanii așa cum tot elevii constănțeni au amenajat grădini de legume pentru familii nevoiașe cât și locuri de joacă pentru cei mici.Și asta ar însemna poate o campanie umanitară de succes, să ,,îi învățăm să pescuiască”, nu doar sî strângem bani și să cumparăm mâncare pentru nevoiași.

Cele bune,

Andrei Chivu -voluntar Crucea Roșie, purtător de cuvânt al campaniei