Criteriul National

COMUNICAT DE PRESĂ! Am ajutat și vom ajuta și după Sărbători !

octombrie 12
15:29 2015

2

Stimate doamne, stimati domni,

Ieri a avu loc acțiunea ,,Ajută-l pe cel nevoiaș și după sărbători!” organizată de asociațiile Crucea Roșie, United Hands cât și Asociația Elevilor din Constanța. Reuniunea s-a facut ieri 11.oct ora 10 AM în fața sediunlui Crucea Roșie unde am distribuit cadourile în trei mașini și am stabilit ordinea vizitelor. Am vizitat satele Ciocârlia de Sus (fam Vacă), Lanuri (fam Neacșu si Alpetri), Mereni (fam Huțanu, fam Nițescu, fam Mușat și fam Toma).

Cele șapte familii vizitate au între șase și nouă copii. Vremea nu a fost un impediment pentru a îndeplini planul stabilit așa că am mers din casă în casă și am făcut o surpriză cu codouri celor mici spunându-le: ,,umblă vestea că sunteți cuminți”. Am discutat cu părinții,iar prof. dr. Daniel Mihai le-a cântat micuților, unii dintre ei probând vioara chiar pentru câteva minute . Am rămas plăcut surprinși de oferirea unei prime lecții de vioară ad hoc acestor copii nevoiași. Pentru cei mici a fost o bucurie, pentru reprezentanții asociațiilor au fost clipe grele deoarece am fost șocați să i vedem pe micuți în ce condiții grele locuiesc…

 

Supriza și mai mare a fost să vedem reacția localnicilor: ,,nu le mai dați nimic- fumează, beau alcool, nu merită nimic” spun unii cu răutate despre familiile unde cei mici trăiesc precum în poze precum și dumneavoastră observați.
Cum poți să blamezi părinții celor mici care de asemenea s-au născut probabil tot la marginea satului într-un bordei pentru că nu-și permit economic metode contraceptive sau pentru că își îneacă și ei amarul într-un pahar de vin sau o țigară? Eu îi cunosc foarte bine, sunt foarte puțini care consumă alcool regulat și oricum nu în cantitate excesivă. Nu doar ca este omenește să îi ajutăm pe cei mici, mai mult de atât, ei sunt sporul nostru demografic. La oraș, media copiilor per familie este puțin peste unu, fără acesta familii numeroase de la sat, orașele mari ar ajunge la dimensiunea unui sat peste câteva generații.
Ne plângem de scădere demografică și lăsăm pe acești micuți să moară de foame și frig așa cum s-a întâmplat anul trecut în familia Alpetri- com Lanurile ,acolo unde doi micuți au murit de pneumonie (reacția vecinilor cerându-li-se ajutor: ,,dacî am o zi bună, poate le dau o găleată de apă, atât”). În familie din păcate nu se mai cultivă aproape deloc simțul civic, iar la școală de asemenea nu suntem învățați poate lucrurile cele mai importante: să sprijinim aproapele, să iubim natura.
Ne plângem la oraș de traiul greu, dar la câteva zeci de kilometri de Constanța sunt oameni la limita supraviețurii! Trebuie să facem mai mult pentru ei până nu se vor întâmpla și alte tragedii și până când instituțiile de protecție socială și sistemul de educație vor funcționa mai bine. Pentru acest lucru trebuie să avem curajul să mergem și către administrație și politică.
Problemele de educație sunt grave, am cunoscut copii de 12-14 ani analfabeți și majoritatea părinților ne-au spus ca nu îi trimit la școală pentru că li se cer bani pentru manuale alternative și fondul clasei. Asociația Elevilor pregătește un memoriu pentru ministerul educație pe această temă.
Ne dorim să transmitem un mesaj comunității că trebuie să facem mai mult pentru acești oameni, trebuie să îi ajutăm cu adevărat. Există și altfel de campanii așa cum tot elevii constănțeni au amenajat grădini de legume pentru familii nevoiașe cât și locuri de joacă pentru cei mici.Și asta ar însemna poate o campanie umanitară de succes, să ,,îi învățăm să pescuiască”, nu doar sî strângem bani și să cumparăm mâncare pentru nevoiași.

 

Cele bune,

Andrei Chivu -voluntar Crucea Roșie, purtător de cuvânt al campaniei

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo