Comunicat de presă.Tinerii reclamă lipsa fondului de tineret din bugetul Constanței!

decembrie 17
10:14 2015

Tinerii reclamă lipsa fondului de tineret din bugetul Constanței

Organizațiile de tineret din Constanța atrag atenția autorităților locale din municipiul Constanța cu privire la nerespectarea legii tinerilor nr. 350/2006 care impune autorităților locale din municipiile reședință de județ, precum și autorităților locale județene, instituirea unui fond pentru activitățile de tineret.

tineret

Articolul 28

(1) Consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi consiliile locale ale municipiilor reşedinţă de judeţ constituie anual, în cadrul bugetelor proprii, Fondul destinat activităţilor de tineret.

(2) Fondul destinat activităţilor de tineret prevăzut la alin. (1) se utilizează pentru finanţarea activităţii de tineret a structurilor neguvernamentale de utilitate publică de şi pentru tineret, precum şi a unor activităţi de tineret de interes local, stabilite prin consultarea fundaţiilor judeţene pentru tineret, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi a organizaţiilor neguvernamentale de tineret şi pentru tineret de pe raza unităţii administrativ-teritoriale respective.

În ultimii ani, atât în bugetul municipiului Constanța cât și bugetul județului Constanța nu s-a prevăzut niciun credit bugetar pentru categoria Tineret, fapt ce reprezintă o încălcare flagrantă a dispozițiilor legale, dar și constituționale (art. 49 din Constituție).

Tinerii constănțeni solicită, de îndată, autorităților locale să se conformeze legii și să prevadă în bugetele locale pentru anul 2016 sume corespunzătoare pentru finanțarea activităților de tineret, conform legii.

În caz contrar, aceștia sunt pregătiți și determinați să ceară concursul instanței de contencios administrativ pentru restabilirea ordinii de drept.

“Din păcate, am observat încă o lege ignorată de autoritățile locale constănțene, iar prin intermediul proiectului Tineri pentru Democrație, implementat de Consiliul Tineretului din România, ne-am propus să rezolvat și această problemă. Speram ca autoritățile să conștientizeze importanța tinerilor în societate și să bugeteze corespunzător domeniul de tineret. În caz contrar, putem lua în calcul și sesizarea instanței.” a declarat Alexandru Bajdechi, monitor al fondurilor de tineret din județul Constanța.

“Nealocarea de fonduri pentru activități de tineret reprezintă un afront adus de autoritățile locale ale municipiului și județului Constanța tuturor tinerilor constănțeni. Activitatea organizațiilor de tineret este strâns legată de existența acestui fond de tineret, derularea activității făcându-se într-un mod dificil în lipsa sprijinului autorițătilor locale. Organizațiile neguvernamentale de tineret din județul Constanța vor depune toate diligențele pentru ca în bugetul pe anul 2016, Consiliul Local Constanța și Consiliul Județean să aloce bani pentru activități de tineret.” a declarat președintele Asociației Elevilor din Constanța, Constantin-Alexandru Manda.

Organizații semnatare:

• Consiliul Tineretului din România
  • Asociația de Studii Juridice Constanța (ELSA Constanța)
  • Asociația Elevilor din Constanța
  • Liga Studenților din Universitatea Maritimă din Constanța
  • Liga Studenților din Universitatea Ovidius din Constanța
  • Organizația de Tineret a Blocului Național Sindical – Filiala Constanța
Pentru mai multe informații, vă stăm la dispoziție.
Cu stimă,
Alexandru Bajdechi