Criteriul National

Comunicat pentru susținerea muzicienilor la conducerea instituțiilor de spectacole și concerte, a Operei și Operetei

Comunicat pentru susținerea muzicienilor la conducerea instituțiilor de spectacole și concerte, a Operei și Operetei
mai 06
10:51 2016

Array-grafica-tus-opera-romana-bucuresti-21915

Scandalul şi starea pe deplin tensionată de la Opera Naţională este departe de a se fi rezolvat.Vidul de management din ultima vreme cât şi conflictul instituţional au agravat o stare de fapt caracterizata prin nesiguranţă, lipsa de dialog intern şi imprevizibilitatea privind carierele sau repertoriul instituţiei. Din nefericire, conflictele şi manifestările spontane au dus la pierderi de imagine absolut nemeritate pentru colectivul acestei iprestigioase instituţii culturale româneşti.

Astfel, ca urmare a tuturor acestor nerealizări, s-a redactat un comunicat ce-l redăm pentru dumneavoastră :

„Noi, artiști de operă, balet și operetă, angajați ai Operei Naționale București, vă aducem la cunoștință că a fost depusă la Ministerul Culturii, cu nr. 2853/05.05.2016, propunerea noastră de proiect de Hotărâre de reorganizare prin divizare a Operei Naționale București, privind reînființarea Teatrului Național de Operetă „Ion Dacian”, cu Nota de fundamentare aferentă. Precizăm că acest proiect a fost depus și la Guvern, în adresa înregistrată cu nr. 5954/28.04.2016, având 154 de semnatari angajați ai instituției, lista fiind în continuare deschisă.


Proiectul nostru conține ca idei principale stabilizarea definirii structurii celor două instituții ca instituții de spectacole de repertoriu, dar și protejarea colectivelor celor două teatre în procesul de divizare.
Într-o țară invadată din ce în ce mai mult de divertismentul de prost gust, comercializat excesiv, cu tendințe deja manifeste de „manelizare” a fenomenului artistic, dorim să invocăm dreptul constituțional de a avea acces la cultură și valorile artei universale.
Instituțiile de spectacole și de concerte de repertoriu sunt singurele care, prin oferta bogată de titluri de spectacole în fiecare stagiune și prin constanța unui număr mare de reprezentații, garantează din punct de vedere educațional-formativ accesul cetățenilor la spiritualitatea actului de cultură.


Un teatru de repertoriu poate avea oricând și proiecte. Dar un teatru de proiect nu poate avea repertoriu.
Atât Opera, cât și Opereta au desfășurat proiecte de-a lungul timpului, dar pentru aceasta nu a fost nevoie să fie atacată structura de teatru de repertoriu care definea instituțiile.
Artiștii și publicul, deopotrivă, au nevoie ca fenomenul cultural să poată evolua spre modernitate. Acest țel, însă, nu poate, în niciun caz, să fie atins călcându-se în picioare tradiția artei noastre lirice sau negându-se la nesfârșit considerația care trebuie acordată muzicienilor, artiștilor specialiști în domeniu, care cunosc adevăratele probleme ale celor două instituții chiar din interior.
Considerăm că acum este nevoie mai mult decât oricând ca muzicienii, practicanți în domeniu, să se afle la conducerea instituțiilor muzicale. Mai mult decât atât, solicităm ca pregătirea muzicală de specialitate și practica în domeniu să devină o condiție obligatorie pentru orice candidat la ocuparea funcției de director general-manager al Operei și Operetei, atât la nivel de conducere interimară, cât și în ceea ce privește organizarea concursurilor pentru cele două instituții separate. „

Sursa comunicat : https://www.facebook.com/groups/237815483274198/

Sursa foto : www.fad.ro

Redacția ziarului Criteriul Național promite că va continua și va urmări cu atenție desfășurarea ulterioară a evenimentelor!

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro