Criteriul National

Concluzii după summit-ul de la Londra. „Cum se măsoară corupția în lume ?”

Concluzii după summit-ul de la Londra. „Cum se măsoară corupția în lume ?”
mai 15
18:52 2016

Organizatorii acestui eveniment au afirmat faptul că au reunit ţările pentru a căuta cele mai bune metode de „demascare a corupţiei, astfel încât să nu se mai poată ascunde nicăieri”. România a participat în calitate de partenere la acest summit  și a comunicat determinarea de a accelera lupta împotriva corupției. 

  Premise și declarații646x404

„Corupția este cancerul care îmbolnăvește inima atât de multe dintre problemele „, a afirmat David Cameron , miercuri, 10 mai într -un interviu acordat și publicat pe site-ul ziarului The Guardian . La doar o lună după ce a fost prins în focul ” anchetelor din Panama ” , joia trecută a organizat primul summit mondial anticorupție în Londra .

Scopul declarat se leagă de semnarea celor cincizeci și trei de lideri din tot atâtea țări au prezentat ” prima declarație mondială împotriva corupției „,  și a inițiat o colaborare internațională mai fermă împotriva banilor murdari . În ceea ce privește viitorul sprijin al abordării domnului Cameron  a declarat FMI într -un raport publicat miercuri că doar 2 % din avere la nivel mondial se evaporă anual în evaziune fiscală și a corupției.

International Transparency 

Astăzi, „mai mult de 6 miliarde de oameni trăiesc în țări cu probleme grave de corupție,” este  de acord judecătorul Transparency International. Acest ONG cu sediul la Berlin, creat în 1993 a devenit standardul mondial pentru criptarea și evaluarea stării corupției în lume. Dispunând de peste o sută de birouri din întreaga lume, Transparency International definește corupția ca fiind „abuzul de putere confiscate pentru câștig privat” și împarte corupția în trei tipuri. „Marea corupției”, constând din acte „comise la un nivel înalt de guvernare”. În ceea ce privește „mica corupție”, adică actele de trafic de influență și abuz în fiecare zi și cele de „corupție politică”, sunt de fapt o „manipulare a politicilor, instituțiilor și normelor în alocarea resurselor și fondurilor de către factorii de decizie politică.”

 International Transparency  este cunoscută pentru publicarea în fiecare an, începând din 1995, un „indice de percepție a corupției” în lume. Aceasta este o „percepție” bazată pe un corpus de date publicate și nu pe termeni reali și absolute, din moment ce corupția, în esență, „include, de obicei, activități ilegale, care sunt în mod deliberat ascunse și sunt revelate numai prin scandaluri, investigații și urmăriri.

” Raportul realizat de ONG-uri, nu este, prin urmare, cu siguranță exhaustiv privind starea corupției în lume. Transparency International face ca aceste date să fie puse asemeni unei hărți, în cazul în care fiecare țară are un punctaj (la 0 la 100 cele mai corupte pentru țările cele mai etice) și un rând: mai mult țara are un rang înalt, cu atât mai mult fie corupte, potrivit ONG-ului.

Cum fiecare ONG stabilește indexul său ?

Pentru ediția din 2015, au fost utilizate douăsprezece surse de date diferite:

Rating a Guvernării – Banca Africană de Dezvoltare – 2014

Indicatori de guvernare durabilă – Fundația Bertelsmann – 2015

Index de transformare – Fundația Bertelsmann – 2016

Rating Riscului de țară – 2015

Economist Intelligence Unit -un raport asupra națiunilor în tranziție

Freedom House – 2015 Rating-ul și Riscul de țară 2014

Global Insight- Raport anual pentru competitivitate – IMD – 2015

Analiza din Asia pe probleme politice și de consultanță pentru economia de risc – 2015

Ghid pentru risc internațional  2015 – Servicii politice de risc

Evaluarea politicii și a performanței instituționale ale țărilor – Banca Mondială – 2014

Sondaj de opinie directori – Forumul Economic Mondial – 2015

Indexul statului de drept – Propunere globală Justiție – 2015

S

 Explicații și acțiuni 

Sursele ONG-urilor sunt organizații și instituții private „independente” și „specializată în analiza guvernării și a mediului de afaceri”, spune transparență. Acestea sunt de fapt think tank-uri și întreprinderi, precum Fundația Bertelsmann, grupul lider mass-media germană, inclusiv proprietarului, RTL Group și acționarul majoritar al Prisma Media. Dacă ne luăm, de exemplu, „indicatorii de guvernare durabila”, publicat de Fundația această, ce a adus nou studiul Transparency International?

ONG-ul a notat următoarele: „Indicatorii de guvernare durabilă (SIG) examinează guvernanța și procesele de luare a deciziilor în toate statele membre ale OCDE și Uniunea Europeană, cu scopul de a evalua necesitatea unei reforme fiecare dintre aceste țări și capacitatea acestora de a le pune în aplicare. ” În ceea ce privește corupția, Transparency International sesizează răspunsurile la o întrebare studiată de către Fundația: „Există orice măsuri de prevenire a funcționarilor publici să abuzeze de poziția lor pentru câștig personal? Experții „Dispeceratului Berstelmann Fundația” „din cele 41 de țări OECD, responsabile pentru a da un punctaj între 1 și 10 pentru fiecare țară au indicat faptul că „deținătorii de funcții publice pot folosi poziția lor pentru câștig personal, fără teama de consecințe juridice sau de publicitate negativă.” Și vice-versa pentru alți indici. După ce sunt preluate, datele sunt sortate și standardizate pe o scară de la 0 la 100, vizând astfel amploarea Transparency International.

T

Așa cum se observă cu indicatori de guvernare durabilă, fiecare sursă nu acoperă în mod necesar întregul glob pentru o țară inclusă în IPC, deoarece este necesar ca trei surse să evalueze un nivel minim de corupție. ONG ul va calcula apoi un punctaj mediu pentru fiecare țară, rotunjită la un număr întreg.

La finalul summitului, țările participante au reiterat într-o declarație comună necesitatea combaterii corupției la nivel global.

Mai multe documente puteți să le aflați AICI dar și aici, inclusiv și în acest site!

Sursa foto :  gibraltarpanorama.gibestpaths.com

 Prof. Dr. Daniel Mihai, CNA Regina Maria Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro