Criteriul National

Condițiile puse de Iran pentru relansarea acordului nuclear din 2015: Vrem garanții de la Statele Unite

Condițiile puse de Iran pentru relansarea acordului nuclear din 2015: Vrem garanții de la Statele Unite
aprilie 10
13:41 2022

Parlamentarii iranieni au stabilit o serie de condiții pentru relansarea acordului nuclear din 2015, inclusiv garanții juridice aprobate de Congresul SUA că Washingtonul nu va renunța la acesta, a relatat duminică presa de stat iraniană, citată de Reuters.

IranFoto: Profimedia Images

Iranul și Statele Unite au purtat discuții indirecte la Viena în ultimul an pentru a revigora acordul nuclear din 2015 dintre Teheran și puterile mondiale, pe care Donald Trump l-a părăsit în 2018, iar Iranul l-a încălcat ulterior prin intensificarea programului său nuclear.

Negocierile au intrat acum în impas, deoarece Teheranul și Washingtonul se acuză reciproc că nu au luat deciziile politice necesare pentru a rezolva problemele rămase.

Impunerea unor astfel de condiții într-un moment crucial ar putea pune în pericol un acord final prin limitarea marjei de manevră a negociatorilor în cadrul discuțiilor.

„Statele Unite ar trebui să ofere garanții juridice, aprobate de către … Congresul său, că nu vor ieși din nou din pact”, scrie agenția semi-oficială de știri Tasnim, citând o declarație semnată de 250 de legislatori dintr-un total de 290.

În scrisoare se mai spune că, în cadrul unui pact reactivat, Statele Unite nu ar trebui să poată „folosi pretexte pentru a declanșa mecanismul de revenire”, în baza căruia sancțiunile împotriva Iranului ar fi imediat reintroduse, a relatat a Tasnim.

Parlamentarii au mai spus că „sancțiunile ridicate în cadrul pactului restabilit nu ar trebui să fie reimpuse, iar Iranul nu ar trebui să fie lovit de noi sancțiuni”.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul