Criteriul National

Conflictul din Nagornîi Karabah: 39 de morți după 24 de ore de lupte​ – International

Conflictul din Nagornîi Karabah: 39 de morți după 24 de ore de lupte​ – International
septembrie 28
13:13 2020
Cel puțin 15 soldați au murit în regiunea Nagornîi Karabah în luptele cu Azerbaidjan, a anunțat luni această provincie secesionistă susținută de Armenia, ceea ce ridică bilanțul total la 39 de morți, scrie AFP.

Începând de duminică dimineața, când au reînceput conflictele, 32 de militari au fost uciși, potrivit ministerului Apărării al separatiștilor.

Cinci civili azeri și doi civili armeni din Karabah au murit de asemenea, potrivit bilanțurilor anunțate duminică.

Azerbaidjanul nu a anunțat pierderi în rândul militarilor.

Bilanțul ar putea fi însă mai greu, în condițiile în care cele două tabere afirmă că au ucis sute de combatanți din tabăra adversă și au difuzat imagini cu blindate distruse.

Ministerul Apărării din Karabah a susținut că a recâștigat pozițiile pierdute în urmă cu o zi, dar Azerbaidjanul a afirmat contrariul și a spus că a cucerit noi teritorii.

Forțele armate azere „lovesc pozițiile inamicului cu rachete, artilerie și aviație (…) și au cucerit mai multe poziții strategice din jurul localități Talysh. Inamicul se retrage”, a afirmat ministerul Apărării din această țară caucaziană, care a cumpărat masiv armament în ultimii ani grație veniturilor din petrol.

După săptămâni de retorică belicoasă, Azerbaidjanul a afirmat că a lansat o „contraofensivă” majoră ca răspuns la o „agresiune” armeană folosind artilerie, blindate și bombardamente aeriene împotriva provinciei care i-a scăpat de sub control după căderea URSS și un război soldat cu 30.000 de morți în urma căruia Nagornîi Karabah a rămas sub controlul separatiștilor susținuți de Armenia.

Aceste lupte, cele mai sângeroase din 2016, au provocat îngrijorare pe scena internațională iar ONU, Rusia, Franța și Statele Unite au cerut încetarea imediată a ostilităților.

Turcia și-a reafirmat sprijinul total pentru Azerbaidjan iar Erevanul a acuzat Ankara de ingerință politică și militară în acest conflict.

Moscova, care întreține relații cordiale cu cele două țări și este marele arbitru regional, este totuși mai apropiată de Armenia. Azerbaidjanul și Armenia fac parte dintr-o alianță militară dominată de Rusia, Organizația tratatului de securitate colectivă.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul