Criteriul National

Conflictul din Nagorno Karabah: Fiecare tabără afirmă că a provocat pierderi grele adversarului / Aproape o sută de morți în trei zile de lupte – International

Conflictul din Nagorno Karabah: Fiecare tabără afirmă că a provocat pierderi grele adversarului / Aproape o sută de morți în trei zile de lupte – International
septembrie 29
16:50 2020
Azerbaidjanul și separatiștii armeni din Nagorno Karabah afirmă fiecare că a provocat pierderi grele taberei adverse, în a treia zi de lupte sângeroase în această enclavă și în ciuda eforturilor internaționale de a stopa ostilitățile, scrie AFP.

Berlinul și Washingtonul au cerut încetarea imediată a focului iar Consiliul de Securitate al ONU se reunește de urgență marți seara, în încercarea de a evita un război deschis între Erevan și Baku, care riscă să destabilizeze regiunea și să antreneze puterile regionale, Turcia și Rusia.

Citește și analiza lui Cătălin Gomboș:

Moscova a cerut marți Turciei, care susține Baku, să lucreze în favoarea păcii în enclavă și a avertizat față de „tot felul de declarații privind o susținere sau o activitate militară” care „nu fac fără îndoială decât să pună paie pe foc”.

Cu o zi în urmă, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut Armeniei să pună capăt „ocupației din Nagorno Karabah” și a promis că Ankara va rămâne „alături” de Baku „prin toate mijloacele”.

O sută de morți

Mulțumind țărilor „surori” – Turcia și Pakistan – pentru „susținere”, președintele azer Ilham Aliev a afirmat că „dacă comunitatea internațională nu este capabilă să-l oprească pe dictatorul iresponsabil al Armeniei, atunci Azerbaidjanul o va face” și va „restaura integritatea sa teritorială”.

De duminică, forțele din enclava separatistă Nagorno Karabah, susținute politic, militar și economic de Armenia, și cele din Azerbaidjan se confruntă în cele mai sângeroase lupte din 2016.

Marți, bilanțul oficial era de 99 de morți, dintre care 15 civili: zece în Azerbaidjan și cinci de partea armeană. Dar cele două tabere spun fiecare că au ucis sute de militari inamici.

Ministrul armean al Apărării a declarat că separatiștii au distrus 49 de drone, 4 elicoptere, 80 de tancuri, un avion militar și 82 vehicule militare azere, de duminică.

Autoritățile din Nagorno Karabah spun că au recâștigat pozițiile pierdute în zilele trecute, ceea ce Baku dezminte, susținând dimpotrivă că a distrus „o coloană motorizată armeană”, „o unitate de artilerie” precum și „patru tancuri inamice, un vehicul blindat”.

Ministerul azer al Apărării mai susține că Armenia este pe punctul de a aduce în Karabah sisteme de apărare antiaeriană S-300, furnizate de Rusia, și a amenințat că aceste sisteme vor fi „distruse imediat ce vor întra în teritoriile noastre ocupate”.

Azerbaidjanul, țară turcofonă majoritar șiită, cere revenirea enclavei sub controlul său. Nagorno Karabah este populată în majoritate de armeni creștini și și-a proclamat secesiunea în 1991, dar actul nu a fost recunoscut internațional.

După săptămâni de retorică războinică, Azerbaidjanul a anunțat, duminică, că a lansat o „contraofensivă” ca răspuns la „agresiunea” armeană, utilizând artilerie, blindate și bombardamente aeriene.

Rusia, Franța și Statele Unite – mediatorii conflictului în cadrul Grupului de la Minsk – au cerut fără succes o încetare a focului și negocieri.

Și secretarul american de stat Mike Pompeo a cerut stoparea violențelor și revenirea la masa negocierilor cât mai curând posibil.

Armenia și separatiștii acuză Ankara că furnizează arme, „experți militari”, piloți de drone și avioane către Baku.

Rusia întreține relații bune cu ambele părți și se consideră marele arbitru regional. Dar rămâne totuși mai apropiată de Armenia.

O reuniune de urgență cu ușile închise a Consiliului de Securitate al ONU este prevăzută marți la ora 21,00 GMT.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul