Criteriul National

Conform unor studii realizate în UK, vapatul este cu 95% mai sigur pentru sănătate decât fumatul

Conform unor studii realizate în UK, vapatul este cu 95% mai sigur pentru sănătate decât fumatul
mai 07
12:36 2019

Institutul de Sănătate Publică din Anglia susține că vapatul și utilizarea țigărilor electronice sunt 95% mai puțin dăunător decât fumatul, iar Guvernul englez pune la punct noi campanii pentru a convinge populația Marii Britanii să renunțe la fumat în favoarea vapatului.

De asemenea, instituțiile statului englez încearcă să dezmintă anumite studii care au etichetat vapatul drept periculos și ineficient în lupta împotriva fumatului.

Într-un scurt experiment video, cercetătorii de la institutul londonez arată diferența dintre reziduurile lăsate asupra plămânilor de către țigările normale în comparație cu țigările electronice, ale căror urme nu se pot observa decât foarte vag. Profesorul PHA John Newton afirmă că ”Ar fi tragic dacă mii de fumători care ar putea renunța la fumat prin intermediul țigărilor electronice s-ar lăsa intimidați de pericolele inventate legate de siguranța acestora.” Cercetătorii își asumă necesitatea de a reasigura fumătorii că țigările electronice sunt cu mult mai puțin dăunătoare pentru sănătate și sunt eficiente în lupta cu fumatul.

Cât de nocive sunt țigările electronice?

Chiar dacă unii cercetători susțin faptul că țigările electronice ar putea fi dăunătoare plămânilor, aceștia nu vorbesc decât despre măsuri de prevenție în timp în ceea ce privește vapatul, nu și despre un caracter nociv asemănător fumatului clasic. În ceea ce privește substanțele toxice din lichidele de țigări electronice, informațiile referitoare la acestea sunt foarte vehiculate în mass-media, fiind însă de multe ori înșelătoare sau contradictorii. Martin Dockrell, directorul departamentului de control al tutunului din cadrul PHE, afirmă că ”Oamenii nu știu exact ce să creadă, așa că aleg ceea ce le convine mai mult.” – cu alte cuvinte, un fumător care nu este dispus să renunțe la fumat va crede că țigările electronice nu sunt eficiente în lupta împotriva fumatului și nici mai puțin dăunătoare.

Una dintre cele mai vehiculate informații referitoare la toxicitatea țigărilor electronice este faptul că acestea ar putea fi o cauză a așa-numitei boli ”popcorn-lungs” (plămâni-popcorn), o boală care provoacă tuse foarte puternică și probleme cu respirația. Această substanță toxică este folosită și în popcornul cu arome, de unde și numele afecțiunii. Cu toate acestea, ceea ce nu se mediatizează este faptul că diacetilul, substanța care provoacă această boală, este prezentă și în țigările normale într-o porporție de până la 100 de ori mai mare.

Sunt influențați tinerii să înceapă să fumeze din cauza vapatului?

Mai multe sondaje realizate în SUA arată că numărul adolescenților care au încercat să vapeze a crescut în ultima perioadă cu până la 10%, tocmai de aceea autoritățile au luat măsuri în ceea ce privește informarea tinerilor despre efectele vapatului. Numărul acestora a crescut și din cauza alternativei JUUL, un dispozitiv extrem de mic, de dimensiunile unui stick USB, extrem de popular printre adolescenți.

Și în Anglia numărul de vaperi a crescut începând cu anul 2015, cu toate acestea reglementările anti-fumat ajută la reglarea numărului de fumători și de consumatori de țigări electronice din UK. Dockrell afirmă că nu există studii care să confirme faptul că vapatul a crescut numărul de fumători în rândul adolescenților.

Cu toate acestea, nu poate fi contestat faptul că țigările electronice ajută la reducerea fumătorilor cu până la 60-65%. Acesta este un procent semnificativ care determină oamenii de știință din domeniul sănătății publice să încurajeze folosirea țigărilor electronice și a altor măsuri de renunțare la fumat. Aceștia au dezvoltat un Plan de renunțare la fumat disponibil online gratuit, tocmai pentru a susține orice inițiativă a cetățenilor de renunțare la fumat.

Experimentul video realizat este o ilustrare a importantelor efecte pe care fumatul le are asupra plămânilor și asupra corpului, în comparație cu vapatul. Dr. Lion Shahab de la University College London afirmă că ”Sper că această exemplificare va ajuta oamenii să înțeleagă efectul semnificativ al țigărilor și cum acesta poate fi evitat prin folosirea țigărilor electronice. Cercetările noastre și ale partenerilor noștri ne-au ajutat să ne dăm seama că vapatul este cu mult mai puțin dăunător decât fumatul și că folosirea țigărilor electronice pe o perioadă mai lungă de timp este relativ sigură, similară cu folosirea altor metode anti-fumat, cum ar fi plasturii sau guma de mestecat cu nicotină.”

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Criteriul National

Criteriul National

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul