Criteriul National

Conform unor studii realizate în UK, vapatul este cu 95% mai sigur pentru sănătate decât fumatul

Conform unor studii realizate în UK, vapatul este cu 95% mai sigur pentru sănătate decât fumatul
mai 07
12:36 2019

Institutul de Sănătate Publică din Anglia susține că vapatul și utilizarea țigărilor electronice sunt 95% mai puțin dăunător decât fumatul, iar Guvernul englez pune la punct noi campanii pentru a convinge populația Marii Britanii să renunțe la fumat în favoarea vapatului.

De asemenea, instituțiile statului englez încearcă să dezmintă anumite studii care au etichetat vapatul drept periculos și ineficient în lupta împotriva fumatului.

Într-un scurt experiment video, cercetătorii de la institutul londonez arată diferența dintre reziduurile lăsate asupra plămânilor de către țigările normale în comparație cu țigările electronice, ale căror urme nu se pot observa decât foarte vag. Profesorul PHA John Newton afirmă că ”Ar fi tragic dacă mii de fumători care ar putea renunța la fumat prin intermediul țigărilor electronice s-ar lăsa intimidați de pericolele inventate legate de siguranța acestora.” Cercetătorii își asumă necesitatea de a reasigura fumătorii că țigările electronice sunt cu mult mai puțin dăunătoare pentru sănătate și sunt eficiente în lupta cu fumatul.

Cât de nocive sunt țigările electronice?

Chiar dacă unii cercetători susțin faptul că țigările electronice ar putea fi dăunătoare plămânilor, aceștia nu vorbesc decât despre măsuri de prevenție în timp în ceea ce privește vapatul, nu și despre un caracter nociv asemănător fumatului clasic. În ceea ce privește substanțele toxice din lichidele de țigări electronice, informațiile referitoare la acestea sunt foarte vehiculate în mass-media, fiind însă de multe ori înșelătoare sau contradictorii. Martin Dockrell, directorul departamentului de control al tutunului din cadrul PHE, afirmă că ”Oamenii nu știu exact ce să creadă, așa că aleg ceea ce le convine mai mult.” – cu alte cuvinte, un fumător care nu este dispus să renunțe la fumat va crede că țigările electronice nu sunt eficiente în lupta împotriva fumatului și nici mai puțin dăunătoare.

Una dintre cele mai vehiculate informații referitoare la toxicitatea țigărilor electronice este faptul că acestea ar putea fi o cauză a așa-numitei boli ”popcorn-lungs” (plămâni-popcorn), o boală care provoacă tuse foarte puternică și probleme cu respirația. Această substanță toxică este folosită și în popcornul cu arome, de unde și numele afecțiunii. Cu toate acestea, ceea ce nu se mediatizează este faptul că diacetilul, substanța care provoacă această boală, este prezentă și în țigările normale într-o porporție de până la 100 de ori mai mare.

Sunt influențați tinerii să înceapă să fumeze din cauza vapatului?

Mai multe sondaje realizate în SUA arată că numărul adolescenților care au încercat să vapeze a crescut în ultima perioadă cu până la 10%, tocmai de aceea autoritățile au luat măsuri în ceea ce privește informarea tinerilor despre efectele vapatului. Numărul acestora a crescut și din cauza alternativei JUUL, un dispozitiv extrem de mic, de dimensiunile unui stick USB, extrem de popular printre adolescenți.

Și în Anglia numărul de vaperi a crescut începând cu anul 2015, cu toate acestea reglementările anti-fumat ajută la reglarea numărului de fumători și de consumatori de țigări electronice din UK. Dockrell afirmă că nu există studii care să confirme faptul că vapatul a crescut numărul de fumători în rândul adolescenților.

Cu toate acestea, nu poate fi contestat faptul că țigările electronice ajută la reducerea fumătorilor cu până la 60-65%. Acesta este un procent semnificativ care determină oamenii de știință din domeniul sănătății publice să încurajeze folosirea țigărilor electronice și a altor măsuri de renunțare la fumat. Aceștia au dezvoltat un Plan de renunțare la fumat disponibil online gratuit, tocmai pentru a susține orice inițiativă a cetățenilor de renunțare la fumat.

Experimentul video realizat este o ilustrare a importantelor efecte pe care fumatul le are asupra plămânilor și asupra corpului, în comparație cu vapatul. Dr. Lion Shahab de la University College London afirmă că ”Sper că această exemplificare va ajuta oamenii să înțeleagă efectul semnificativ al țigărilor și cum acesta poate fi evitat prin folosirea țigărilor electronice. Cercetările noastre și ale partenerilor noștri ne-au ajutat să ne dăm seama că vapatul este cu mult mai puțin dăunător decât fumatul și că folosirea țigărilor electronice pe o perioadă mai lungă de timp este relativ sigură, similară cu folosirea altor metode anti-fumat, cum ar fi plasturii sau guma de mestecat cu nicotină.”

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Criteriul National

Criteriul National

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Despre „dreptatea” care cere ”justiție” și importanța ei - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dintru început, pentru a vă asigura, cu toată sinceritatea, vreau să vă aduc la cunoștință faptul că acest material nu este conceput a fi unul strict tehnic, înveșmântat în termeni academici greoi. Cu aceeași deschidere vreau să vă mulțumesc și să vă asigur totodată că acest material nu se vrea a fi unul complet, deoarece în rândurile de mai jos voi încerca să realizez o sinteză a unor considerații pe baza evidențelor, în care mi-am propus temerara clarificare a noțiunilor de „dreptate” și de ”justiție”, văzute din mai multe unghiuri de vedere. De aceea, tot ceea ce este cuprins în spațiul acestui material este pur subiectiv dar și perfect argumentat. Luând în considerare acestea, orice fel de încercare de a aduce laude sau dimpotrivă de a cere desființarea totală sau parțială, prin forța și justețea argumentelor vă revin în integralitate, indiferent de natura sau de scopul motivării dumneavoastră în prealabil.

Ca urmare a tuturor celor convenite, ceea ce voi realiza direct sau indirect poate fi comentat și analizat, dezbătut deoarece numai într-o asemnea manieră, prin varietatea punctelor de vedere, prin cumulul de informații și forța argumentelor sustenabile ce creează punți de legătură.De aceea se poate vorbi deschis, fără menajamente despre aceste concepte, virtuți în această societate postmodernă măcinată de griji, de consumerism cât și de vicii.

Din punctul meu de vedere, această opțiune de a avea păreri și de a le susține reprezintă și respectă cu adevărat libertatea și demnitatea oricărui semen. Iar puterea reală, justificată la care oamenii speră să găsească ajutor este dată de către Acel Creator, care are grijă de fiecare dintre noi și care ne inspiră sau ne poate transforma în creațiile sale apropiate, desăvârșite Lui. Urmând acest fir călăuzitor, aș îndrăzni să vă spun că nu voi folosi în acest caz doar simple metafore, ci totul se dorește să fie legat de rolul și semnificația care i se acordă noțiunilor extinse de dreptate, de justiție.

Din cele mai vechi timpuri, chiar din momentul în care Cain l-a ucis pe Abel se produce în lume o separație între prigoniți și victimă, între ucigaș și cel ucis, sacrificat din răutate .Aceasta cse va transmite și se va amplifica tuturor generațiilor, inclusiv celor din actualitate. Setea de răzbunare de răutate a lui Cain cât și a urmașilor săi se poate identifica fără niciun fel de impediment.Tot așa, ideea de jertfă, de asumare a urmașilor lui Abel a constituit chiar unul dintre atributele omenești de prim rang. Însă, între aceste modele transparente există și alte atribute,virtuți (posibil moștenire a scânteii divine,a harului cu care suntem fiecare dintre noi înzestrați) precum dreptatea,cinstea,corectitudinea dar și justiția.

Numai că, din momentul izgoniți din grădina Edenului a protopărinților noștri Adam și Eva, aceste caracteristici psihice și volitive nu au mai fost că la început,în binecuvântatul moment al Creației.Răzvrătirea, ascultarea de șarpe,călcarea poruncii a dus la pervertirea omului cât și a întregii creații de pe pământ. Automat,sentimentele faptele și gândurile „de a fi ca Dumnezeu” și de a stăpâni,de a cunoaște creația s-au amestecat într-un mod incredibil. De aici înainte, moartea, păcatul au devenit firești tuturor, ca și setea anumitor semeni de a clama dreptatea, de a invoca fondat justiția omenească.

Revenind la unul dintre cele mai importante motive care au generat acestea văzute ca fiind antagonice- pe de o parte Dreptatea Lui Dumnezeu materializată prin izgonirea din Rai și nedreptatea lui Cain care l-a ucis pe fratele său Abel-putem descoperi și alte fațete ale acestor evenimente consemnate în Cartea Cărților.

Unii exegeți ai Vechiului Testament precum sfântul Chiril al Alexandriei interpretează însă în profunzime textul, plecând de la pedeapsa înşeptită pentru cel care l-ar ucide pe Cain din cartea Facerii .Surprinzător sau nu, în opinia acestui om înduhovnicit nu ar fi vorba doar de un singur păcat, ci de o înlănţuire de şapte păcate, care au pus stăpânire pe Cain. Deja când Dumnezeu i se adresează, vorbindu-i despre natura păcatului, Cain comisese trei din cele şapte.

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei