Criteriul National

Constanţa, la mulţi ani cu hărnicie! Nu te implici…suferi de domnie?

ianuarie 02
10:25 2016

1

Mare sărbătoare, alai mare, petreceri, urări, artificii, muzică și bună dispoziție, sute, mii, milioane de mesaje, urări, îmbrățișări și felicitări. Și, apoi – – – biiip – – – ne întoarcem împăcați în ograda noastră romantică numită Constanța. Veșnic venerată  de alte orașe pentru situarea ei la malul mării și ignorată de locuitorii ei, care liniștiți mângâie pisica la știri sau de către cei mai înstăriți patrioți care își rezervă vacanțe all inclusive în Turcia fără să mai fi călcat la Muzeul de Istorie și Arheologie sau la Mozaicul Roman tocmai din școala generală, sau poate nici atunci. Suntem și noi totuși europeni. Cum să nu ți umple inima de mândrie când privești imaginar orașul de sus peste care se așterne pastelatul covor constănțean urban insalubru dominat de betoane, asfalt, cu rablele la loc de cinste pe trotuar, nori de poluare și așa-numitele „Spații Verzi” care orice altă culoare au (pământie sau curcubeul ambalajelor aruncate) numai verzi nu sunt ?

Dar cum se spune de atâtea ori  „trebuie să rămânem optimiști”, fie că ne aflăm la coadă la supermarket, fie că nu ne vizităm rudele, fie că nu ne convine jobul, fie că nu facem sport si am uitat de muzee, teatre și lectură, fie ca n-am călcat niciodată pragul unei asociații umanitare sau ecologice, fie că nu ne implicăm în administrație și politică, fie că sforăim la știri și nu mai vedem cazurile sociale în care mii de oameni sfârșesc de foame, frig, boli sau accidente generate de ruginitele sistemele de organizare centrale si locale. Cum ” să dau eu Constanța mea pe toata America?”  No way!

Cu tot succesul administrativ, sunt câțiva locuitori ai orașului care afirmă sus și tare că ar trebui să facem mai mult. Greu de explicat de ce nu-i satisface coada de la Cin-Cin sau reducerile de la Mall. Ei spun că ar trebui ca noi, locuitorii de rând, să ne implicăm mai mult în problemele comunității și că ar trebui sa fim mai uniți. Așa că se străduiesc în zadar să demonstreze condițiile axiomatice de funcționare ale unei societăți bazate pe cunoașterea culturii locale și calitatea noastră naturală de a ne sprijinii aproapele. În acest sens, o mână de activiști voluntari au inițiat mai multe campanii ecologice și umanitare. Aceste campanii au scopul de a promova artiștii și cultura locală (concerte de muzică clasică, expoziții de pictură și grafică) iar pe de alta parte au scopul de a îmbunătăți confortul familiilor nevoiașe sprijinindu-i în amenajarea gospodariilor, a grădinilor de legume, la reconstrucția gardurilor, a adăposturilor pentru animale și în plantarea de pomi fructiferi.,,Până când sistemele de educație, cultură și protecție socială se vor reforma, noi comunitatea trebuie să facem mai mult decât să lustruim ecranul touch al telefonului” – mai spun activiștii constanteni pe grupurile de dialog online.

La Pecineaga ,la fix 45 de km de Constanța , Florin si Claudia Cănănău au șapte copii și locuiesc într-un fost grajd – ei cumpărau legume importate din Turcia de la aprozarul satului pentru că nu-și permiteau să construiască un gard pentru o grădină de legume, lucru realizat de elevii CNMB înaintea Sfintelor Paști din 2014.

 Curaj că se poate! 

Gradina Pecineaga

Vă mai recomandăm:

Mai mulți elevi au ajutat o familie nevoiașă din Mereni

Voluntari cu suflet mare – Litoral TV

Cum sa-ti petreci duminica facand ceva util: natura, miscare, curatenie, muzica

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo