Criteriul National

Constanţa, la mulţi ani cu hărnicie! Nu te implici…suferi de domnie?

ianuarie 02
10:25 2016

1

Mare sărbătoare, alai mare, petreceri, urări, artificii, muzică și bună dispoziție, sute, mii, milioane de mesaje, urări, îmbrățișări și felicitări. Și, apoi – – – biiip – – – ne întoarcem împăcați în ograda noastră romantică numită Constanța. Veșnic venerată  de alte orașe pentru situarea ei la malul mării și ignorată de locuitorii ei, care liniștiți mângâie pisica la știri sau de către cei mai înstăriți patrioți care își rezervă vacanțe all inclusive în Turcia fără să mai fi călcat la Muzeul de Istorie și Arheologie sau la Mozaicul Roman tocmai din școala generală, sau poate nici atunci. Suntem și noi totuși europeni. Cum să nu ți umple inima de mândrie când privești imaginar orașul de sus peste care se așterne pastelatul covor constănțean urban insalubru dominat de betoane, asfalt, cu rablele la loc de cinste pe trotuar, nori de poluare și așa-numitele „Spații Verzi” care orice altă culoare au (pământie sau curcubeul ambalajelor aruncate) numai verzi nu sunt ?

Dar cum se spune de atâtea ori  „trebuie să rămânem optimiști”, fie că ne aflăm la coadă la supermarket, fie că nu ne vizităm rudele, fie că nu ne convine jobul, fie că nu facem sport si am uitat de muzee, teatre și lectură, fie ca n-am călcat niciodată pragul unei asociații umanitare sau ecologice, fie că nu ne implicăm în administrație și politică, fie că sforăim la știri și nu mai vedem cazurile sociale în care mii de oameni sfârșesc de foame, frig, boli sau accidente generate de ruginitele sistemele de organizare centrale si locale. Cum ” să dau eu Constanța mea pe toata America?”  No way!

Cu tot succesul administrativ, sunt câțiva locuitori ai orașului care afirmă sus și tare că ar trebui să facem mai mult. Greu de explicat de ce nu-i satisface coada de la Cin-Cin sau reducerile de la Mall. Ei spun că ar trebui ca noi, locuitorii de rând, să ne implicăm mai mult în problemele comunității și că ar trebui sa fim mai uniți. Așa că se străduiesc în zadar să demonstreze condițiile axiomatice de funcționare ale unei societăți bazate pe cunoașterea culturii locale și calitatea noastră naturală de a ne sprijinii aproapele. În acest sens, o mână de activiști voluntari au inițiat mai multe campanii ecologice și umanitare. Aceste campanii au scopul de a promova artiștii și cultura locală (concerte de muzică clasică, expoziții de pictură și grafică) iar pe de alta parte au scopul de a îmbunătăți confortul familiilor nevoiașe sprijinindu-i în amenajarea gospodariilor, a grădinilor de legume, la reconstrucția gardurilor, a adăposturilor pentru animale și în plantarea de pomi fructiferi.,,Până când sistemele de educație, cultură și protecție socială se vor reforma, noi comunitatea trebuie să facem mai mult decât să lustruim ecranul touch al telefonului” – mai spun activiștii constanteni pe grupurile de dialog online.

La Pecineaga ,la fix 45 de km de Constanța , Florin si Claudia Cănănău au șapte copii și locuiesc într-un fost grajd – ei cumpărau legume importate din Turcia de la aprozarul satului pentru că nu-și permiteau să construiască un gard pentru o grădină de legume, lucru realizat de elevii CNMB înaintea Sfintelor Paști din 2014.

 Curaj că se poate! 

Gradina Pecineaga

Vă mai recomandăm:

Mai mulți elevi au ajutat o familie nevoiașă din Mereni

Voluntari cu suflet mare – Litoral TV

Cum sa-ti petreci duminica facand ceva util: natura, miscare, curatenie, muzica

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo