Criteriul National

Constanta, ultimul Bastion Colectiv

noiembrie 16
08:02 2015

prezentare

Vineri 13 noiembrie 2015 copii, tineri si varstnici constanteni au comemorat doua saptamani de la tragicul accident Colectiv, moment in care protestele aproape ca s-au stins in majoritatea oraselor mari din tara. Toata lumea se intreaba de ce s-a stins asa de repede revolta primei saptamani de dupa incident, de ce au cedat oamenii asa de repede? Revolta a fost o expresie clara a suferintei cauzata de chinurile tinerilor decedati in accident dar si expresia nemultumirii acumultate a populatiei in ultimii 20 de ani cauzata de problemele grave de administratie locala si centrala. Intensitatea protestelor a scazut destul de repede si in lipsa unei alternative. Suntem cu totii constienti ca este nevoie de o reformare profunda a clasei politice pentru a nu repedeta asemenea experiente tragice, dar ce punem in loc?

3

Organizarea, consolidarea si coagularea societatii civile este factorul cel mai important in urmatoarea perioada. Dintre toate orasle mari ale tari, Constanta a fost ultimul bastion, cetateni de toate varstele s-au strans in jurul tinerilor artisiti care au interpretat plini de viata piese celebre romanesti: ,,Vinovatii fara vina”- Pasarea Colibri,  ,,Imnul golanilor” Cristian Paturca, ,,Ziua Vrajitoarelor” – Cargo iar la portavoce s-au auzit imnul tarii, Tudor Gheorghe – ,,Cantec oltenesc”, Dan Andrei Aldea – ,,Om bun” si ,,Treceti bataliona Carpatii!”. Mai multi participanti la manifestatie au recitat numeroase poezii si au citit manifeste. Toti artistii si participantii au alcatuit tabloul unei societati vii, o societate care este are forta in momente grele sa se ridice si sa aseze pe piedestal valorile nationale culturale specifice.

Ausweiss

 

Constantenii se reunesc in continuare in numar mai mic sau mai mare in fiecare sera in jurul orelor 19:00 langa Harta Dobrogei din parcul Primariei unde aprind in continuare lumanari iar in fiecare vineri, ziua accidentului, vor fi organizate evenimene culturale: muzica, poezie, expozitie.

inregistrarea  interpretare – Youtube

11698616_1020215771344755_8954893725440855183_n

 

Evenimentele au prijinul jurnalistului si activistului Codrut Burdujan care i-a avut alaturi si pe alti activisti constanteni: Mihai Antoneag, Chivu Andrei, Sorin Belu dar si alter-egoul autorului prezentului articol care si-a exprimat compasiunea prin intermediul viorii in serile de reuniune – Daniel Mihai. Pe bannere la manifestatie erau scrise urmatoarele mesaje: ,,Ei n-au murit, eu ne-au trezit!” ,,Constanta trezeste-te!” ,,Coruptia ucide!” ,,Nu plecam acasa, mortii nu ne lasa!”

Atacul din Paris a adus o cascada de chansonette frantuzesti la postul Radio Romania Actualitati – lumea indurerata cauta drumul de intoarcere catre cultura. Aceste evenimente sunt semnele Renasterii, sunt momentele zborului colorat deasura cenusei.

  Dan Andrei Aldea – Om bun 

  Tudor Gheorghe – Cântec oltenesc

  Imnul Golanilor – Cristi Paturca

  Treceti Batalioane Romane Carpatii

      

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo