Criteriul National

Consultul la neurochirurg: cum te pregatesti si la ce sa te astepti

Consultul la neurochirurg: cum te pregatesti si la ce sa te astepti
septembrie 16
14:35 2020

Un neurochirurg se ocupa cu operatiile chirurgicale la nivelul creierului sau coloanei vertebrale. Unele investigatii medicale te pot trimite la medicul neurochirurg, in cazul in care alti medici considera ca poate fi nevoie de o interventie chirurgicala. Consultatia la neurochirurg poate crea anxietate in randul pacientilor. Pe de o parte, poti fi nelinistit cu privire la ceea ce ar putea diagnostica medicul si la necesitatea unei operatii. Pe de alta parte, consultatia te poate elibera de stresul legat de simptome si de banuielile in legatura cu boala de care suferi. Este important sa stii la ce sa te astepti si cum sa te pregatesti pentru consultatie, astfel incat sa poti merge la medic fara teama. 

Cum te pregatesti?

Inainte de a merge la consultul la neurochirurg, trebuie sa te pregatesti din anumite puncte de vedere. Ce trebuie sa faci:

Tine un jurnal cu simptome

Simptomatologia este foarte importanta in diagnosticul oricarei boli. Explicarea simptomelor face parte din consultatie. Din acest motiv, trebuie sa punctezi foarte bine toate manifestarile si momentul in care apar. Cel mai indicat ar fi sa iti notezi intr-un carnetel sau pe o foaie de hartie evolutia simptomelor in ordine cronologica, alaturi de momentul zilei in care a aparut si factorii care le-ar fi putut declansa. Spre exemplu, unele pozitii ale corpului, unele medicamente sau unele actiuni, cum ar fi efortul fizic, pot declansa simptome neurologice.

Noteaza medicamentele administrate

Toate medicamentele pe care le administrezi, atat cele cu prescriptie medicala, cat si cele fara prescriptie medicala, trebuie mentionata in cadrul consultului. Noteaza-le pe o hartie, astfel incat sa nu omiti niciun medicament.

Intereseaza-te despre istoricul familial

Multe persoane nu cunosc cu certitudine bolile de care au suferit parintii, bunicii sau alte rude. Este important sa te informezi cu privire la acest aspect, pentru stabilirea predispozitiei genetice. Interogheaza membrii familiei sau verifica actele medicale a celor decedati, pentru a afla ce boli au existat sau exista in familie.

Stabileste-ti asteptarile

In cazul in care este nevoie de o interventie chirurgicala, trebuie sa te gandesti la capacitatile tale fizice dupa interventie. Daca esti sportiv de performanta, probabil ca vrei sa continui sa practici un anumit sport. De asemenea, unele joburi necesita unele aptitudini fizice. Pe de alta parte, unele persoane in varsta isi doresc doar sa isi poata efectua activitatile casnice si sa se poata juca cu nepotii. Stabileste dinainte ce asteptari ai cu privire la calitatea vietii dupa operatie si discuta cu medicul despre acest lucru. Astfel, acesta poate alege un tratament adecvat, cum ar fi o interventie minim invaziva care nu produce traume majore.

Pregateste-ti intrebarile

Cu siguranta ai unele ingrijorari sau curiozitati despre boala sau despre procedura chirurgicala. Asigura-te ca intrebi medicul despre tot ceea ce te ingrijoreaza, astfel incat sa scapi de anxietate.

La ce te astepti?

Ca orice alt consult medical, consultul la neurochirurg incepe cu o discutie intre medic si pacient (anamneza). Acesta te va intreba despre simptome, medicatie, antecedente medicale personale si familiale. 

 

Trebuie sa te prezinti la medic cu rezultatele analizelor si investigatiilor efectuate. Acesta le va examina, pentru a stabili care este tratamentul corespunzator. Daca nu ai efectuat destule investigatii, medicul iti poate recomanda unele analize sau proceduri de diagnostic, inainte de a stabili tratamentul. Poate fi nevoie si de efectuarea unui examen clinic pentru verificarea reflexelor si coordonarea corpului. 

 

Dupa stabilirea diagnosticului si evaluarea severitatii bolii, medicul iti va propune unele metode de tratament. Nu este obligatoriu ca neurochirurgul sa decida ca ai nevoie de o operatie chirurgicala. Aceasta poate decide faptul ca boala poate fi tratata prin alte metode – medicamente sau interventii minim-invazive, precum cele efectuate la Neurohope. In cazul in care se stabileste necesitatea unei interventii, medicul iti va prezenta beneficiile si riscurile procedurii. De asemenea, acesta te poate programa pentru interventia chirurgicala. 

 

Asadar, pregateste-te corespunzator si mergi cu incredere la cabinetul de neurochirurgie. 

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Maria Popescu

Maria Popescu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul