Criteriul National

Conținutul libertății noastre şi puterea de a fi deştept(at)…

Conținutul libertății noastre şi puterea de a fi deştept(at)…
martie 20
10:53 2019

77

Motto ” Intelept e acela care cunoaste timpul si locul fiecarei actiuni.” (V.Soroceanu)

Dupa 1989 auzeam si strigam : Sunt liber ! Traiesc intr-o tara libera ! Am Libertatea garantata ! Plec unde vreau ! Nu-mi mai spui tu ce si cum sa fac !
Pentru a trai pe viu Libertatea am plecat repede in Vestul Europei. Acolo, Libertatea mea s-a confruntat cu Realitatea . Pana atunci fusese un vis frumos. Am constatat ca acolo, in tarile civilizate, totul este reglementat de la nastere si pana la moarte. Pe strada , in magazine, in mijloace de transport s.a trebuie sa te conformezi regulilor , altfel sanctiunea vine imediat si se executa totodata. Nu mai intelegeam nimic. Fugisem de regulile statului totalitar si am dat peste Regulile democratice, stabilite in interesul tuturor.
Dupa ce am platit o amenda fiindca parcasem masina gresit, m-am trezit si am inteles ca, acolo,fiecare om are „Libertatea standard” , nu libertatea absoluta pe care mi-o imaginam.
Am revenit in Romania si , nefiind inca ” Libertatea standard” , si chiar daca ar fi, cine o respecta , am vrut sa ma manifest liber. De atata gol in Reglementare , m-am incurcat in Libertatea mea. Nu stiam ce continut sa-i dau. Nu eram pregatit pentru aceasta. Ma plictiseam si eram contrariat de Golul Libertatii mele .
A dat norocul peste mi ne !!! Altii au gandit in locul meu si mi-au umplut golul cu DIVERTISMENT. Tot ce castigam ” investeam ” in Libertatea mea.
A mers cat a mers, si observam ca de fapt eram captivul ” Libertatii” ! Piedusem libertatea de GANDIRE !
Salvarea a venit tot de la Gandire . Am uitat ce spun altii si am reinceput sa gandesc. UmPleam Libertatea cu munca , banii in foloseam rodnic si incepusem sa arat a om. Am inteles ca experienta si gandirea proprie sunt consilierii mei si in materie de Libertate.
Libertatea mea inceteaza unde incepea libertatea altuia, libertatea reglementata in folosul tuturor .
Atentie la ” Continutul Libertatii ” noastre !
Ce, eu sunt mai prost ca el ?
cropped-394348_362055337153892_324514104241349_1487164_533288871_n

Iar,daca vrei, poti sa urci in randul ” desteptilor !”
Nu exista om, de la copil la batran, care sa nu fi auzit aceasta formulare sau, sunt destui de multi, care s-o invoce ca argument – criteriu al ” integrarii” in randul colectivitatii locale.
Daca rostim aceste cuvinte, inseamna ca la acest nivel gandim, cuvintele nu fac altceva decat sa scoata gandurile noastre in lume, sau sa le ascunda folosind cu intentie diversiunea, adica una gandim si alta spunem.
Expresia din subtitlu este rostita cu atata sinceritate , incat nu ne indoim ca exact asa si gandeste cel care o spune in gura mare. Ce transmite cu adevarat zicala despre cel care o spune : Ce ma crede mai prost ca el ? Ce, crede el ca eu sunt mai prost decat el ?
Spune ca avem in mintea noastra, pe de o parte, un ” concurent” , un alt om, care se da mare in fata celorlalti, cum ar fi afisarea cu o masina trasnet, iar pe de alta parte, noi, ceilalti, sau numai unul dintre noi, care se simt grav lezati cand il vede pe unul de-al lor ca se pretinde destept, cand toti il cred ca este la fel de prost ca ei. Atunci hotarasc , pentru a nu lasa sa se spuna ca sunt mai prosti ca cel care a iesit din rand, sa nu se lase mai prejos si sa arate ca si ei sunt la fel , adica prosti .
Oameni bun… Chiar nu intelegem ca ne autocondamnam sa ramanem toti mediocri ? A ramane la fel de ” prost” inseamna , in primul rand ,sa-i califici pe toti ca fiind niste prosti( fara sa ai dovezi), si, in al doilea rand, ca nu-ti doresti sa avansezi in cunoastere si intelepciune si sa treci astfel pe o alta treapta a intelegerii lumii in care traiesti.
Rostind si aplicand ceea ce gandim – riscam sa ramanem la fel de prosti ca cel de langa noi pe care il consideram a fi prost(poate sa nu fie !)- inseamna si ca ne-am impus, cu stiinta , sa ramanem in intuneric , si mai grav, sa-i dispretuim pe toti cei care trec de aceasta bariera a prostiei( asa cum numai noi o intelegem !) .
Suntem chiar mandri ca avem in fondul de baza de cuvinte expresia ” Ce, ma crede mai prost ca el !” si ca aceasta a devenit reperul aspiratiilor noastre . Suntem atat cat intelegem !
Va asigur de faptul ca cel care renunta la comparatia lui cu ceilalti , plecand de la acest nivel continut in expresia de mai sus, care vrea cu sinceritate sa inteleaga ce spune, va putea sa-si depaseasca complexul de inferioritate si sa aspere la intrarea in randul DESTEPTILOR !
A fi la fel de ” prost” ca el – exprima si dorinta( care vine din suflet) de a ramane la acest nivel, zona unde te simti bine si este limita maxima la care ti-ai propus sa ajungi si sa ramai. Confirma aceasta ” obisnuinta” afirmatia din ” Cartea Cartilor” : ” Fericiti ce-i saraci cu duhul…” ?

Sursa foto : WordPress.com, Manager.ro

Redacția platformei media Criteriul Național mulțumește domnului Vasile Soroceanu pentru acest impresionant material trimis astăzi 20 Martie 2019 în exclusivitate. Totodată, pe această cale îl asigură de statutul de colaborator permanent.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Despre „dreptatea” care cere ”justiție” și importanța ei - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dintru început, pentru a vă asigura, cu toată sinceritatea, vreau să vă aduc la cunoștință faptul că acest material nu este conceput a fi unul strict tehnic, înveșmântat în termeni academici greoi. Cu aceeași deschidere vreau să vă mulțumesc și să vă asigur totodată că acest material nu se vrea a fi unul complet, deoarece în rândurile de mai jos voi încerca să realizez o sinteză a unor considerații pe baza evidențelor, în care mi-am propus temerara clarificare a noțiunilor de „dreptate” și de ”justiție”, văzute din mai multe unghiuri de vedere. De aceea, tot ceea ce este cuprins în spațiul acestui material este pur subiectiv dar și perfect argumentat. Luând în considerare acestea, orice fel de încercare de a aduce laude sau dimpotrivă de a cere desființarea totală sau parțială, prin forța și justețea argumentelor vă revin în integralitate, indiferent de natura sau de scopul motivării dumneavoastră în prealabil.

Ca urmare a tuturor celor convenite, ceea ce voi realiza direct sau indirect poate fi comentat și analizat, dezbătut deoarece numai într-o asemnea manieră, prin varietatea punctelor de vedere, prin cumulul de informații și forța argumentelor sustenabile ce creează punți de legătură.De aceea se poate vorbi deschis, fără menajamente despre aceste concepte, virtuți în această societate postmodernă măcinată de griji, de consumerism cât și de vicii.

Din punctul meu de vedere, această opțiune de a avea păreri și de a le susține reprezintă și respectă cu adevărat libertatea și demnitatea oricărui semen. Iar puterea reală, justificată la care oamenii speră să găsească ajutor este dată de către Acel Creator, care are grijă de fiecare dintre noi și care ne inspiră sau ne poate transforma în creațiile sale apropiate, desăvârșite Lui. Urmând acest fir călăuzitor, aș îndrăzni să vă spun că nu voi folosi în acest caz doar simple metafore, ci totul se dorește să fie legat de rolul și semnificația care i se acordă noțiunilor extinse de dreptate, de justiție.

Din cele mai vechi timpuri, chiar din momentul în care Cain l-a ucis pe Abel se produce în lume o separație între prigoniți și victimă, între ucigaș și cel ucis, sacrificat din răutate .Aceasta cse va transmite și se va amplifica tuturor generațiilor, inclusiv celor din actualitate. Setea de răzbunare de răutate a lui Cain cât și a urmașilor săi se poate identifica fără niciun fel de impediment.Tot așa, ideea de jertfă, de asumare a urmașilor lui Abel a constituit chiar unul dintre atributele omenești de prim rang. Însă, între aceste modele transparente există și alte atribute,virtuți (posibil moștenire a scânteii divine,a harului cu care suntem fiecare dintre noi înzestrați) precum dreptatea,cinstea,corectitudinea dar și justiția.

Numai că, din momentul izgoniți din grădina Edenului a protopărinților noștri Adam și Eva, aceste caracteristici psihice și volitive nu au mai fost că la început,în binecuvântatul moment al Creației.Răzvrătirea, ascultarea de șarpe,călcarea poruncii a dus la pervertirea omului cât și a întregii creații de pe pământ. Automat,sentimentele faptele și gândurile „de a fi ca Dumnezeu” și de a stăpâni,de a cunoaște creația s-au amestecat într-un mod incredibil. De aici înainte, moartea, păcatul au devenit firești tuturor, ca și setea anumitor semeni de a clama dreptatea, de a invoca fondat justiția omenească.

Revenind la unul dintre cele mai importante motive care au generat acestea văzute ca fiind antagonice- pe de o parte Dreptatea Lui Dumnezeu materializată prin izgonirea din Rai și nedreptatea lui Cain care l-a ucis pe fratele său Abel-putem descoperi și alte fațete ale acestor evenimente consemnate în Cartea Cărților.

Unii exegeți ai Vechiului Testament precum sfântul Chiril al Alexandriei interpretează însă în profunzime textul, plecând de la pedeapsa înşeptită pentru cel care l-ar ucide pe Cain din cartea Facerii .Surprinzător sau nu, în opinia acestui om înduhovnicit nu ar fi vorba doar de un singur păcat, ci de o înlănţuire de şapte păcate, care au pus stăpânire pe Cain. Deja când Dumnezeu i se adresează, vorbindu-i despre natura păcatului, Cain comisese trei din cele şapte.

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei