Criteriul National

Coronavirus: Vaccinul anti-Covid al companiei Johnson & Johnson produce un răspuns imunitar puternic (studiu clinic preliminar) – Coronavirus

Coronavirus: Vaccinul anti-Covid al companiei Johnson & Johnson produce un răspuns imunitar puternic (studiu clinic preliminar) – Coronavirus
septembrie 26
03:58 2020

O singură doză a vaccinului experimental realizat de compania Johnson & Johnson a produs un răspuns imunitar puternic împotriva noului coronavirus într-un stadiu preliminar al testelor clinice, potrivit rezultatelor intermediare publicate vineri, relatează Reuters.

Vaccinul, numit Ad26.COV2.S, a fost la fel de bine tolerat și la două doze diferite, arată rezultatele. O singură doză ar putea simplifica distribuirea vaccinului, în timp ce vaccinul experimental testat de Moderna Inc and Pfizer Inc care ar necesita două doze.

Cu toate acestea, nu este clar dacă persoanele vârstnice, care reprezintă una dintre categoriile de risc în fața virusului, vor fi la fel de protejate ca oamenii tineri cu vaccinului companiei J&J.

Testul clinic realizat pe 1.000 de adulți sănătoși a început după ce s-a dovedit în iulie că vaccinul oferă o protecție puternică administrat într-o singură doză la maimuțe.

Pe baza rezultatelor curente, compania, sprijinită de guvernul american, a dat startul unui test final de 60.000 de persoane, care ar putea pava calea pentru o cerere de aprobare. Compania a spus că așteaptă rezultatele așa-zisei faze 3 a studiilor clinice până la finalul anului 2020 sau la începutul anului viitor.

Cercetătorii au spus că 98% dintre participanții cu datele disponibile pentru analiza intermediară au avut anticorpi care să neutralizeze virusul la 29 de zile după vaccinare.

Cu toate acestea, rezultatele răspunsului imunitar au fost disponibile doar pentru un mic număr de oameni – 16 participanți – cu vârste de peste 65 de ani, limitând interpretarea.

La participanții cu vârste de peste 65 de ani, rata reacțiilor adverse precum oboseală sau dureri musculare a fost de 36%, mult mai scăzută decât la participanții tineri, 64%, arată rezultatele, sugerând că răspunsul imunitar la persoanele în vârstă s-ar putea să nu fie puternic.

Cercetătorii au spus că mai multe detalii cu privire la siguranță și eficacitate vor veni când studiul este încheiat.

”În general, vaccinul face ceea te-ai putea aștepta să facă dacă ar fi să treci în faza 3 a studiilor clinice”, a spus dr. Barry Bloom, profesor la Harvard T.H. Chan School of Public Health. Acesta a subliniat, însă, că, pentru moment, rezultatele justifică de ce este nevoie de studii pe un număr mai mare de oameni pentru efecte adverse.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul